10 redenen waarom België zo’n geweldig land is

apr 8, 2021 | Dutchman in Belgium

Grote Markt Brussel (foto: Jochem Oomen)

België, zo dichtbij, maar toch zo anders. In 2007 stak ik de grens over om mij hier te vestigen. Met name Belgen vragen zich af waarom ik dit land toch zo fijn vind. “Is het hier dan echt zoveel beter?”, hoor ik dan. Nee, België is niet beter als Nederland, maar er zijn genoeg redenen om hier te blijven. Een overzicht.

 

1. België is afwisselend

 

De kust, de polders, het heuvelland rond Brussel en de diepe dalen van de Ardennen. België heeft het allemaal. Ook wordt er zowel Nederlands, Frans als Duits gesproken, wat het nog afwisselender maakt. En tot slot heb je lichte culturele verschillen tussen het noorden en het zuiden van het land: in Brussel en Wallonië bestaat er de aperitiefcultuur en maken mensen zich net iets minder druk als ten noorden van de taalgrens.

 

2. België is avontuurlijk

 

Ja, echt waar. Bijna overal kun je onverwachte dingen meemaken. Zo heb je in de Ardennen stukjes echte wildernis waar je zomaar een opslagplaats voor oude treinen tegen kan komen. Daarnaast is ook bijna ieder huis anders. En als je een andere straat in gaat, kom je soms in een heel nieuwe omgeving. Verder heb je er de typische wegomleidingen waarvan enkel het begin aangeduid staat. En vanwege een afgeschafte trein kun je in een lokaal café belanden waar je ineens aan de trappist zit met lokale tooghangers.   

Op zoek naar avontuur in België? Kijk hier voor avontuur in de Ardennen. 

 

3. België is echt een heel ander land als Nederland

 

Hier geldt: zo dichtbij, maar toch zo anders. Zodra je de grens bij Hazeldonk oversteekt, kom je in een land vol zuidelijke invloeden. Belgische vrienden en kennissen zijn het vaak niet met eens op dit punt, maar voor mij is België meer een Mediterraan dan een Noordwest-Europees land. Je emoties laten zien op de werkvloer, te laat komen bij afspraken, urenlang genieten van je diner op een doordeweekse avond, dat is hier normaal. Of wat dacht je van in het café belanden met een oude bekende die je zojuist tegenkwam? Of op maandag na werktijd gaan borrelen met je collega’s? Hier staan de menselijke en bourgondische aspecten van het leven meer centraal als in Nederland.  

 

4. België heeft een rijke cultuurscene

 

Wat in Nederland al decennialang is wegbezuinigd, bestaat in België nog. Zeker in Wallonië en Brussel wordt cultuur nog volop gesubsidieerd. Het resultaat zijn een bloeiende muziekscene, laagdrempelige theaterprojecten van hoog niveau in volkswijken, goedkope topmusea en voorstellingen en exposities op plaatsen waar je het echt niet verwacht.

 

5. Belgische huurprijzen liggen laag

 

Hier is niet iedere Belg het mee eens, maar vergeleken met de steden in de buurlanden zijn de Belgische huizenprijzen nog heel betaalbaar. Zo vind je in de Europese Wijk van Brussel of in het centrum van Antwerpen nog zo een mooi en relatief groot huurappartement onder de duizend euro per maand. Ook is de huizenmarkt totaal niet zo overspannen als in Nederland, omdat er zelfs een overaanbod is. Dat drukt de prijzen. Als huizenzoeker heb je het soms zelfs voor het uitkiezen en sta je soms versteld van de prachtige afwerking van huizen. Tot slot ben je als huurder in België enorm goed beschermd tegen wispelturige huisbazen, mits je een geregistreerd huurcontract hebt.

Ben je van plan om naar België te verbuizen? Hier vind je een stappenplan om over te steken van Nederland naar België. 

 

6. Belgische werknemers worden goed beschermd

 

Nulurencontracten en Nederlandse ZZP-toestanden kom je hier niet snel tegen. Vakbonden tellen veel leden, staan heel sterk in hun schoenen en wijzen politici en werkgevers erop dat de wetten gerespecteerd moeten worden. Zo zijn met name in de overheidssector de contracten heel erg goed.  Wil je toch zelfstandig ondernemer of freelancer worden? Ook dat kan. En zelfs dan heb je in bepaalde gevallen nog recht op een sociaal vangnet.   

 

7. Belgische vacatures zijn te vinden op één online plek

 

Op zoek naar werk? Dat is er in sommige sectoren volop, zoals in het onderwijs. Als werkgevers niet via hun eigen netwerk een geschikte kandidaat kunnen vinden, plaatsen zij hun vacatures vaak in online databanken van de VDAB, Actiris of van Le Forem. Hierdoor hoef je niet telkens tientallen verschillende vacaturewebsites te bezoeken, wat je zoektocht naar werk aanzienlijk versnelt.

 

8. België is uitstekend bereikbaar

 

Oké, over de kwaliteit van de wegen kun je een heel boek vol schrijven, maar ze liggen er wel en ze zijn geasfalteerd. Theoretisch gezien is het wegennet uitstekend, want vanuit Brussel kun je praktisch overal binnen twee uur zijn. Idem voor het spoorwegennetwerk. België heeft de hoogste dichtheid ter wereld aan sporen en hier rijden doordeweeks minstens één keer per uur treinen over. Verder bestaat hier zoiets fantastisch als de Kusttram, die je van de Nederlandse grens in Knokke naar de Franse in De Panne kan brengen. Ook is het Belgisch openbaar vervoer nog heel betaalbaar, mits je dit goed van tevoren uitzoekt.

 

9. Belgisch zorgstelsel is uitstekend

 

In België bestaan de ziekenfondsen nog en dat zorgt ervoor dat je soms maar een tientje per maand moet betalen aan premie. Dat betekent dan wel dat je je dokters- of tandartsbezoek ter plekke moet voorschieten, maar je krijgt wel, afhankelijk van je pakket, driekwart van het bedrag terug. Over de kwaliteit van de zorgverleners heb ik eigenlijk alleen maar lovende woorden: sinds 2007 word ik al uitstekend geholpen. Er is wel een cultureel verschil merkbaar: zo zit ik in Brussel bij de zogenaamde Zingende Tandarts, die tijdens het boren heel enthousiast meezingt op verzoeknummertjes die zijn patiënten aandragen. Probeer zoiets maar eens in Nederland te vinden. Verder lijken huisartsen echt interesse in hun patiënten te tonen, want door een goede band op te bouwen kun je iemand natuurlijk beter helpen.  

 

10. Belgisch eten en drinken is top

 

Over dit punt is er geen discussie mogelijk: de Belgische keuken blijft rijker van smaak als de Nederlandse, ondanks de stappen die Nederlandse restaurants en supermarkten sinds het jaar 2000 hebben gezet. Je merkt dat niet alleen in het eten, maar ook in het drinken. Frikadellen met krieken (gehaktballen met kersen) blijven verrukkelijk. En bier uit Orval blijft mijn favoriet. Wat frietkotten betreft: miskijk je niet op het etablissement zelf. Zo ziet Frit-Flagey in Brussel er niet uit, maar hun brochette ardennaise is echt hemels.

 

En waarom vind jij België zo’n heerlijk land?

 

Disclaimer: dit artikel is geen samenwerking met de Belgische overheid of bovengenoemde partijen, gewoon puur enthousiasme van een Nederlander die hier al sinds 2007 met heel veel plezier woont.

Meer lezen over dit onderwerp?

Wat kun je doen in het mooie Toulon?

Wie Côte d’Azur zegt, denkt meteen aan Cannes, Saint-Tropez, Nice en mooi weer. De stad Toulon...

Review: mijn ervaringen met telecomoperator Neibo

De laatste jaren zijn de prijzen voor mobiel internet in België aan het dalen. Met als gevolg een...

Deze beroepen bestaan alleen in België

Een beenhouwer, klastitularis en wattman kennen ze in Nederland ook. Daar heet dat gewoon een...

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *