5 minder leuke dingen aan Brussel

mei 29, 2021 | Dutchman in Belgium

Minder leuke dingen aan Brussel (foto: Jochem Oomen)

Het is alom geweten dat ik Brussel een fantastische stad vind. Ik schreef er onlangs een heel artikel over. Natuurlijk heeft Brussel, net zoals andere steden, ook wat minder leuke kanten. Ben je aan het twijfelen of wonen in de Belgische hoofdstad iets voor je is? Lees dan zeker even verder.

Ik woon heel erg graag in Brussel. De minder fijne punten, die ik hieronder opsom, zijn puur gebaseerd op mijn persoonlijke ervaring.

Voor de duidelijkheid: voor mij overheersen de positieve punten. Die kun je hier terugvinden: 7 redenen waarom Brussel zo’n fantastische stad is en 10 redenen waarom België zo’n geweldig land is

1. Lawaai

 

Kenmerkend aan echte grote steden is het continue geraas van auto’s, de overlast van lawaaierige mensen op straat en vaak ook laag overvliegende vliegtuigen. Dat is voor Brussel niet anders. Gelukkig worden steeds meer woningen beter geïsoleerd. Dubbel tot driedubbel glas wordt steeds meer de norm. Tot zover het geluid van buitenshuis. Want, hoe goed je het straatlawaai ook buiten de deur kan houden, je kan altijd pech hebben met je buren. Als die tot diep in de nacht doordeweeks luide muziek draaien, dan zal je daar ongetwijfeld van mee kunnen genieten.

Een mooie ervaring: in Sint-Gillis woonde ik jaren in een kleine studio in een blok uit de jaren ’70. Ik hoorde daar hoe mijn buurvrouw vrijdagmiddag bachata danste, hoe een buurman iedere ochtend en avond serenades voor zijn geliefde zong en hoe een aantal studenten van het conservatorium iedere zaterdagochtend hun eigen mini-concert ten gehore brachten. Dat heb ik dus niet als lawaai ervaren, maar als amusement.

2. Chaotisch verkeer

 

Iets typisch aan Brussel is het chaotische verkeer. Terwijl het autoverkeer in naburige grote steden steeds beter gereguleerd wordt, blijft het hier een hele uitdaging om de verkeerstromen te managen. Brussel is nog steeds een echte autostad die heel veel verkeer aanzuigt. De infrastructuur vraagt er ook om: midden in de stad liggen expreswegen met tunnels die je in theorie snel naar het centrum kunnen brengen. Maar omdat er zoveel automobilisten gebruik van maken, slibt het vaak dicht.

Zo staat er in mijn drukke straat in Etterbeek meestal een file van enkele honderden meters lang, waarlangs de tram zich een weg kan banen over de eigen baan. En de fietsers slalommen ertussendoor. In de kleine straatjes van Oud-Molenbeek is het nog uitdagender: daar kan het verkeer bij wijze van spreken van alle kanten komen. Want auto’s, fietsers en stepjes delen er dezelfde ruimte. Sinds 2018 is er wel algemene verbetering in Brussel voor voetgangers en fietsers op komst: het wordt door de ingebruikname van voetgangerszones en het gefaseerd sluiten van stedelijke autosnelwegen steeds lastiger om met een auto de stad in te rijden.

3. Huisjesmelkerij

 

Hoewel het Brussels Hoofdstedelijk Gewest één van de rijkste regio’s van Europa is, is de welvaart er enorm ongelijk verdeeld. Van oudsher zijn mensen, die op een heuvel wonen, welvarender dan mensen die in een dal wonen. Dit merk je nog steeds, bijvoorbeeld rond het hippe Flageyplein in Elsene. De hoger gelegen straten, richting Louizalaan, bestaan vaak uit goed onderhouden herenhuizen. Maar de kleine straatjes, achter het plein, bestaan gedeeltelijk nog steeds uit slecht onderhouden huizen.

Soms kan een eigenaar het zich niet veroorloven om een huis te renoveren, maar soms kunnen huiseigenaren zich ronduit gedragen als huisjesmelkers. Dit is bij wetgeving verboden, maar het is alom aanwezig in met name de volkswijken. Hier ligt dus een enorme uitdaging voor de gemeenten en de Brusselse regering. En voor huurders: check alles voor je iets tekent, ook huisjesmelkers kunnen heel vriendelijk lijken.

4. Mensen in nood

 

Ronduit schrijnend in de Europese hoofdstad is de aanwezigheid van zoveel daklozen en bedelaars. Al minstens 10 jaar lang zie ik mensen op straat slapen in Brussel of om geld bedelen. Soms zelfs complete gezinnen. Ik blijf het echt verbazingwekkend vinden hoe dit mogelijk is in één van de rijkste regio’s van Europa. Het sociaal vangnet is aanwezig, de opvang blijkbaar ook, waarom vinden mensen dan hun weg niet?

Daarnaast zijn er talloze mensen met een verslaving, psychische of andere problemen die al dan niet op straat zijn beland. Regelmatig kom ik mensen op straat tegen die behoorlijk ver heen zijn, alleen zijn en aan hun lot overgelaten lijken te zijn. Ook dan stel ik mij telkens de vraag: hoe kan dit?

5. Wachten

 

Tot voor het coronavirus de wereld op zijn kop zette, had je in Brussel heel veel geduld nodig. Aan een balie, in de supermarkt, op de luchthaven, op het treinstation… Die rijen stonden er altijd wel. Meestal had ik een pocketboek mee om dan de tijd in de wachtrij te doden.

Nu we uit de vicieuze cirkel van de pandemie geraken, lijken de meeste wachtrijen opeens verdwenen. Ineens kun je veel zaken digitaal regelen en online afspraken maken! In de winkels moet je nog wel in de rij staan, maar die zijn alvast iets minder lang geworden. Want we moeten buiten op straat aanschuiven voor we binnen mogen.

Wat deze minder leuke dingen betreft: met het continue geluid, het chaotische verkeer en de wachtrijen heb ik leren leven. Huisjesmelkerij, dakloosheid en bedelende mensen op straat zijn voor mij echt not done. Je laat als overheid je mensen niet in de steek, maar volgt ze op. Hoe moeilijk dat ook is.

En… Heb jij nog bepaalde dingen in Brussel die jij minder fijn vindt? Laat gerust een reactie achter.

Meer lezen over dit onderwerp?

Wat kun je doen in het mooie Toulon?

Wie Côte d’Azur zegt, denkt meteen aan Cannes, Saint-Tropez, Nice en mooi weer. De stad Toulon...

Review: mijn ervaringen met telecomoperator Neibo

De laatste jaren zijn de prijzen voor mobiel internet in België aan het dalen. Met als gevolg een...

Deze beroepen bestaan alleen in België

Een beenhouwer, klastitularis en wattman kennen ze in Nederland ook. Daar heet dat gewoon een...

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *