6 dingen die je alleen in België tegenkomt

jul 19, 2021 | Dutchman in Belgium

Broodautomaat (foto: Jochem Oomen)

In België kom je heel wat interessante dingen tegen. Zoals het aftands ogende frietkot en het alleenstaand rijtjeshuis. Maar er is meer! Al eens gehoord van frangipane of de broodautomaat? In dit artikel vertel ik over typisch Belgische dingen.

1. Het frietkot

 

Je komt dit in België overal tegen. In velden en langs wegen, in dorpen en in steden: de authentieke Belgische frituur. Vaak gaat het om een klein gebouw (een kot dus) wat een beetje aftands oogt. Bepaalde friettenten hebben zelfs nog het traditioneel witte interieur met Tl-buizen. Vaak zegt het uiterlijk van een frituur helemaal niks over de kwaliteit van de frieten. Zo ziet Frit Flagey er in Brussel niet uit, maar hun brochette ardennaise (Ardense saté) is echt hemels.

Het Belgisch frietkot heeft verder een belangrijke sociale functie: mensen spreken er af om frieten te gaan eten, praten met elkaar in de rij en durven wildvreemden ook te adviseren welke snack ze het beste uit kunnen kiezen. Het frietkot is in België niet alleen een gebouwtje wat eten serveert, maar een beleving. Dit is een hooggewaardeerde plek met serieuze cultstatus.

2. Het alleenstaand rijtjeshuis

 

Voor de Nederlandse lezers: je herinnert je het huis van Samson en Gert waarschijnlijk nog. Dat is een voorbeeld van een alleenstaand rijtjeshuis. Je komt dit buiten de steden nog vaak tegen aan de steenwegen. Oorspronkelijk bedoeld om er iets tegen te bouwen, maar dat is vaak niet gebeurd. Waardoor je nu dit fantastische fenomeen hebt.  

Veel landen in Europa staan vol met identieke rijtjeshuizen, vooral Nederland scoort hoog inzake monotone woonwijken waarin ieder rijhuis er hetzelfde uitziet. In België moet men daar niks van weten, want ieder huis is een straat is praktisch anders. Zelfs rijtjeshuizen zien er doorgaans verschillend uit, behalve in sociale woonwijken.

3. De broodautomaat

 

Ook iets wat je in Vlaanderen en Wallonië volop langs de steenwegen kan vinden is de broodautomaat. Zo’n automaat waar je in plaats van frisdrank of snacks heel gezond brood uit kan halen. Doorgaans wordt dat brood door een lokale bakker gebakken. En dit smaakt een stuk beter dan brood wat je in Nederland of in een Belgische supermarkt kan kopen: het is stevig en vult echt.

Soms staat de broodautomaat goed verstopt onder een afdak, maar er zijn ook volop vrijstaande exemplaren te vinden langs de drukke wegen tussen de dorpen. Verder heb ik de indruk dat de broodautomaat ook echt een Belgisch fenomeen is: buiten dit land ben ik het niet eerder tegengekomen. Overigens schijnen er ook kersenautomaten (kriekenautomaten) voor te komen in de streek rond Brussel. Helaas heb ik ze nog niet gezien.  

4. Het Atoma-schrift

 

Mensen die in het onderwijs werkzaam zijn, kunnen er niet naast: in iedere klas kom je wel kinderen tegen met dit typische schrift met ringetjes. Het bestaat zowel op A4- als A5-formaat, gelijnd en geruit, in verschillende kleuren. Niet alleen leerlingen gebruiken dit, ook leerkrachten. Na al mijn jaren België ben ik ook trouw gebruiker van het Atoma-schrift. Ik sta er zelfs onder collega’s bij bekend. Als dat geen voorbeeld van integratie is!

Het fijne aan deze schriften is dat je er blaadjes uit kan halen en er terug in kan steken. Het Atoma-schrift is natuurlijk een merkproduct en je betaalt er iets meer voor. Echter kom je bij een bepaalde prijsstunter ook een veel goedkopere variant tegen. Deze lijkt op het origineel, enkel het merk ontbreekt.

5. De eenkopsfilter

 

België is net als Nederland een koffieland. Langs de A12, de oude snelweg Antwerpen – Brussel (ja, die waar je door de stoplichten in de file staat), kom je heel wat Belgische koffiebedrijven tegen. Rombouts is er zo één. Dit bedrijf vond in de vorige eeuw de eenkopsfilter voor privégebruik uit (weliswaar gelijktijdig met concurrent Miko uit Turnhout, maar die richtte zich met name op de professionele markt). Een heel handige uitvinding, al zeg ik het zelf: je zet deze filter op je lege kopje (of tasje, vergeet ook je ondertas of schoteltje niet) giet er kokend water doorheen en de filter doet verder zijn werk.

Ondertussen hebben heel wat andere bedrijven ook eenkopsfilters, maar ik verwacht dat deze onder druk van de verduurzaming mogelijk gaan kunnen verdwijnen. Tenzij Rombouts en co met een duurzaam alternatief komen. Mooi detail: ik herinner me hoe je in de jaren ’90 een tas met een eenkopsfilter van Rombouts op je tafeltje kreeg wanneer je in een café koffie bestelde. Wat de koffiekwaliteit van Rombouts betreft: sommigen zweren erbij, anderen geven de voorkeur aan een ander merk.

6. Frangipane

 

Als zeventienjarige bezocht ik ooit een bakkerij in Mechelen. Ik zag een amandelkleurig gebakje staan en vroeg de bakster wat dit voor iets was. “Awel, da’s frangipane.” Ik: “En wat is frangipane?” Bakster: “Frangipane is frangipane. Wat zal het zijn?”

Pas jaren later begreep ik wat frangipane (spreek uit als “fraansjiepan”) echt was: een rond taartje met al dan niet een ruitjespatroon aan de bovenkant en de binnenkant is gevuld met, jawel, frangipane. Een beslag op basis van amandelen. Je kan het bij praktisch iedere bakker in België vinden, maar het ligt wel zwaar op de maag.

 

En ken jij nog andere typisch Belgische dingen?

België is een geweldig land. Waarom? Lees het hier!

Review: mijn ervaringen met telecomoperator Neibo

De laatste jaren zijn de prijzen voor mobiel internet in België aan het dalen. Met als gevolg een...

Deze beroepen bestaan alleen in België

Een beenhouwer, klastitularis en wattman kennen ze in Nederland ook. Daar heet dat gewoon een...

Sète: acht dingen om te doen

De Franse Middellandse Zeekust is enorm druk bezocht. Toch zijn er een aantal plaatsen die iets...

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *