7 redenen waarom Brussel zo’n fantastische stad is

apr 17, 2021 | Dutchman in Belgium

Brussel Rogier (Foto: Jochem Oomen)

Sinds 2012 woon ik in Brussel. Nog steeds vind ik het hier helemaal geweldig. Wil je weten waarom? Hieronder som ik 7 redenen op!

Natuurlijk is Brussel ook een stad met typische grootstadproblemen, die het leven soms een pak minder leuk maken. Daar kom ik een andere keer op terug. Hier volgen 7 positieve kanten van Brussel.

1. Brussel is echt kosmopolitisch

 

De Belgische en Europese hoofdstad is niet alleen de grootste stad van de Benelux met 1,2 miljoen inwoners, maar daarnaast ook nog de tweede meest kosmopolitische stad ter wereld. Maar liefst 81% van de inwoners zou buitenlandse roots hebben. Alleen Dubai schijnt nog hoger te scoren in de ranking.

Toen ik in de jaren ’90 voor het eerst in Brussel kwam, had ik vooral de indruk in een uit de kluiten gewassen provinciestad te zijn. Die tijd heeft deze stad al lang achter zich gelaten. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werd opgericht, Brussel werd officieel hoofdstad van Europa en talloze andere instanties en organisaties volgden. Dit heeft zeker bijgedragen aan het internationale karakter van deze stad, alsook de migratie van buiten Europa.

2. Brussel is meertalig

 

Nog voor Brussel zo’n wereldstad met internationale allure werd, was de stad al officieel tweetalig. Als hoofdstad van België werd er hier al hoofdzakelijk Frans en wat Nederlands gesproken. Toen ik in de jaren ’90 voor het eerst hier kwam vanuit Nederland, had ik het idee vooral in een Franstalige stad te zijn. Nu, bijna drie decennia later, is niet alleen de kennis van het Nederlands gestegen, maar wordt er ook steeds meer Engels, Spaans en zoveel andere talen gesproken.

Zelf woon ik dichtbij de Europese instellingen en hier hoor je echt letterlijk alle talen uit Europa. Omdat er nog zoveel andere culturen aanwezig zijn, hoor je echt tientallen talen op een dag, als je goed luistert op straat.

3. Brussel is afwisselend

 

België vind ik een geweldig afwisselend land, maar Brussel zelf is nog gevarieerder als België zelf! Hoe kan dat? De bevolkingsdichtheid is zo hoog en het aantal wijken is zo groot, dat je telkens na het passeren van een aantal straten in een totaal andere omgeving bent. Daarbij speelt de hoeveelheid aan verschillende culturen ook een rol.

Een voorbeeld: op mooie avonden wordt er in het Jubelpark onder de arcaden van de musea salsa gedanst. Maar nog geen 15 minuten wandelen hiervandaan vind je met de klok mee de volgende zaken: de groene ambassadestraten van hoog Schaarbeek, de chique Tongerenstraat, het opkomende Sint-Pietersplein met lokale hipsters, het gewone La Chasse zonder veel poeha, het bruisende Matongé met z’n aanwezigheid van Afrikaanse diaspora, de mastodonten van de Europese instellingen, de verborgen hippe pleintjes met fijne cafés in de Europese wijk, de immer drukke Wetstraat en het laaggelegen volkse Sint-Joost met zijn kronkelstraatjes.

4. Brussel ligt super centraal

 

Brussel ligt in het midden van België en dat heeft het fantastische voordeel dat je bijna overal in het land binnen de twee uur bent. Zowel over de weg als per trein. Een blik op de wegen- en spoorkaart van België leert al snel dat de meeste snelwegen en spoorwegen naar Brussel leiden!

Sinds de uitrol van het Europese TGV-netwerk is Brussel ook nog eens de hub voor hogesnelheidstreinen geworden. In een mum van tijd zit je tegenwoordig in Amsterdam, Keulen, Lille, Parijs, Londen, Lyon en zelfs Marseille. Geen zin een winterdip? De TGV brengt je vanuit Brussel-Zuid in één keer in Montpellier in de Mediterranée.

5.Brussel heeft zuidelijke invloeden

 

Met deze stelling gaan mensen uit het Middellandse Zeegebied niet altijd akkoord, maar als je pakweg vanuit Amsterdam komt, dan waan je je hier echt even in een heel andere cultuur. Nog meer dan wanneer je naar Vlaanderen gaat.

Op tijd komen op je afspraak? Welnee, tijd is een relatief begrip. Bij mensen thuis afspreken? Hm, misschien toch liever naar dat ene toffe terras gaan. Tijd voor het avondeten? Zullen we niet best even wachten en eerst een apéro doen? Een goed drankje met een klein hapje erbij. En dat diner komt later wel. De trein, tram, metro of bus komt niet? Tja, en dan? Laten we er vooral hard om lachen, koffie gaan drinken en mensen gaan kijken.

Waar dit vandaan komt, is me nog steeds niet duidelijk. Maar het valt me wel op dat veel mensen in Brussel op Frankrijk georiënteerd lijken te zijn. Wist je zelfs dat station Brussel-Zuid in het Frans Bruxelles-Midi heet en dat le Midi naar het zuiden van Frankrijk refereert? Van oudsher kon je hier al op de trein richting de Provence stappen.

6. Brussel is betaalbaar

 

Toegeven, voor een stad van zo’n formaat is het hier nog altijd heel erg betaalbaar. In Amsterdam, Londen of Parijs zou ik minstens het dubbel voor mijn appartement moeten betalen. Voor de prijs van een heel appartement heb je in de zojuist genoemde steden niet eens een studentenkamertje…

Af en toe zie je de prijzen in de opkomende buurten rond de Europese Wijk weleens de pan uit swingen. Maar omdat bijna niemand hier Amsterdamse huurprijzen wil betalen, keldert die prijs dan ook weer vaak.

7. Brussel is ondefinieerbaar

 

Ook heeft Brussel iets mysterieus. Het is een stad die moeilijk te begrijpen is. Letterlijk vanwege het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de 19 gemeenten die samen Brussel vormen en de Nederlandstalige en de Franstalige gemeenschap. Figuurlijk: wie bouwt er in godsnaam een lelijk flatgebouw in art-brut midden in een Middeleeuwse wijk? Of: waarom lijkt niemand zich verantwoordelijk te voelen voor de belabberde staat van het Justitiepaleis? En ook, nadat je je buurman maandenlang in het Frans hebt aangesproken: “Ah, dus je bent ook Nederlandstalig?”

Brussel is niet zoals Amsterdam of Parijs, die elk een duidelijke, afgebakende identiteit hebben. Hier is die identiteit nog niet zo sterk. Wel schijnt er sinds kort zoiets als de Brusselse identiteit te bestaan, die blijkbaar met name waarneembaar zou zijn onder jongeren. Zij zouden zich vooral Brusselaar voelen en daarna pas Belg of Europeaan.

Het is een aparte stad, waar ook het surrealisme geboren is. Brusselaar René Magritte hoefde niet ver van huis te gaan om inspiratie voor zijn werk op te doen. En dat surreële is nog steeds aanwezig: je komt trappen tegen die nergens naar toe leiden, je kan zowel links als rechts afslaan in het Zoniënwoud om in Brussel te komen en sinds kort kun je hier ook op de snelweg E40 fietsen. Een waar genot voor een fotograaf.

Goed, ik amuseer me hier dus enorm en zal waarschijnlijk nog wel eventjes blijven plakken. En… Waarom vind jij Brussel zo’n fantastische stad?

Meer lezen over dit onderwerp?

Wat kun je doen in het mooie Toulon?

Wie Côte d’Azur zegt, denkt meteen aan Cannes, Saint-Tropez, Nice en mooi weer. De stad Toulon...

Review: mijn ervaringen met telecomoperator Neibo

De laatste jaren zijn de prijzen voor mobiel internet in België aan het dalen. Met als gevolg een...

Deze beroepen bestaan alleen in België

Een beenhouwer, klastitularis en wattman kennen ze in Nederland ook. Daar heet dat gewoon een...

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *