Ardennen off the beaten track: Fondry des Chiens

jul 13, 2021 | Belgium, Travel to

Fondry des Chiens (foto: Jochem Oomen)

De meeste bezoekers van de Ardennen gaan vaak bekendebestemmingen. Je ziet er veel natuurschoon, maar ook veel toeristen. Ben je eerder op zoek naar een rustige bestemming in de Ardennen, dan is de Fondry des Chiens wellicht iets voor jou. Dit is een kloof die op een heuveltop ligt en in de omgeving is volop te doen. Reis mee naar de Fagne, de kalksteenstrook ten zuiden van Charleroi.

Veel Belgen zullen al over de Fondry des Chiens gehoord hebben. Onder invloed van sociale media weten steeds meer mensen hun weg naar deze afgrond te vinden. Couvin was tot voor kort het toeristisch centrum van de buurt, maar dat lijkt nu verplaatst te zijn naar het naburige Nismes. Maar vergeleken met stadjes als Dinant of Rochefort is het hier nog echt rustig. De meeste bezoekers die je hier in de regio tegenkomt zijn Belgen, ook al is de Franse grens om de hoek.

We bevinden ons ten zuiden van Charleroi, in de streek Fagne. Geografisch maakt dit deel uit van de Ardennen, want het ligt ten zuiden van de Samber. Geologisch gezien is dit echter iets anders: we hebben niet met leisteen, maar met kalksteen te maken. En wie kalksteen zegt, zegt grotten. Dit gedeelte is doorboord met grottenstelsels. Verder kom je hier bijzondere kalksteenformaties tegen, zoals de Fondry des Chiens.

Mariembourg (foto: Jochem Oomen)

Mooi Mariembourg

 

De afgrond is zelf lastig te bereiken met het openbaar vervoer, want de treinstations van Mariembourg en Couvin liggen respectievelijk op 6 en 6,5 km afstand. Omdat er op zondag zo goed als geen busverkeer is in een dorp als Nismes, besloten we om de fiets mee te nemen in de trein. Vanaf Charleroi nemen we de L-trein naar Couvin, een dieselvoertuig waar genoeg plek is om meerdere fietsen mee te nemen.  

We stappen af in Mariembourg, wat een mooi dorp blijkt te zijn: alle gebouwen zijn in kalksteen gebouwd. De straten zijn volgens een rasterpatroon opgebouwd en komen uit op het centrale plein. Ooit was dit een versterkte burcht, nu een ietwat slaperig dorpje. Zelfs de geldautomaat is onlangs uit Mariembourg vertrokken. Toch doet de lokale middenstand zijn best om het de mensen aangenaam te maken: rond het centrale plein zijn wat terrassen om een koffie te drinken en mensen te kijken. Op marktdagen lijkt het hier wel Frankrijk. Aan de rand van het dorp eten we bij Restaurant Friterie Le Bastion een echte Belgische maaltijd in een heuse Ardense eetzaal met veel donker houtwerk.

Nismes (foto: Jochem Oomen)

Nismes: van industrie naar toerisme

 

We springen op onze fiets en we rijden over de gewone weg N939 naar het dorp Nismes, wat op het moment van schrijven lijkt een revival lijkt te kennen door de toerisme-industrie. Ooit was dit een dorp vol arbeiders die ijzer ontgonnen, tegenwoordig een tof dorp met kasteel, park en arbeiderswoninkjes rond het riviertje Eau Blance, wat het dorp doorkruist.

Vanaf hier is het niet ver meer naar de Frondry des Chiens, nog maar 1,5 km. Dat stuk is heuvelopwaarts: de Rue Orgeveau voert ons naar de top van de heuvel boven het dorp waar verschillende parkeerplaatsen zijn. De fietsen laten we bij auto’s staan om vervolgens de heide op en het bos in te gaan.

Fondry des Chiens (foto: Jochem Oomen)

Indrukwekkende rotsformaties

 

Tussen de paarse heidebloemen en bosjes in vragen we ons af waar dat die kloof ineens is. Totdat we aan een rand staan en een afgrond in kijken. Een tof zicht ontvouwt zich: puntige rotsformaties, een afgrond van 20 m diep en her en der mensen die aan het klimmen en klauteren zijn op de rotsen.

Met deze geringe diepte en beperkte lengte van 100 m stelt dit natuurlijk niet zoveel voor als je al andere kloven hebt gezien. Maar voor de Nederlandse en Belgische begrippen is dit echt een tof natuurverschijnsel. Over hoe deze plek tot stand is gekomen, zijn de meningen uiteenlopend. Wetenschappers zijn het er in ieder geval over eens dat de kloof natuurlijk is. Historici konden dan weer aanvullen dat er van de IJzertijd tot ongeveer 1900 nog ijzer in de kloof ontgonnen werd.

Fondry des Chiens (foto: Jochem Oomen)

Honden en wilde orchideeën

 

En dan de naam… Fondry des Chiens. Wat de honden er mee te maken hebben is tot op de dag vandaag nog een raadsel. Er doen verschillende minder leuke legendes de ronde, onder andere over dorpsbewoners die hun overleden honden in de kloof gegooid zouden hebben. Laten we het er op houden dat het maar een verhaal is.

Dit fenomeen ligt in het natuurpark Viroin-Hermeton. Rond de rotsformaties groeien ook nog wilde orchideeën en er komen bijzondere vlindersoorten voor. De natuur mag hier volledig haar gang gaan, daarom staan er ook geen hekjes voor de afgrond. Oppassen dus waar je stapt.

Gesloten grot van Couvin

 

Om onze fietsroute net iets interessanter te maken, rijden we niet dezelfde route terug, maar rijden we naar het station van Couvin. We volgen de relatief drukke provinciale weg N99. Via het dorp Pétigny belanden we al snel in Couvin. Onze eindhalte is tegelijkertijd de grootste plaats van deze streek: hier vind je de geldautomaten en de grote winkels.

Zo’n 25 jaar geleden was ik al eerder in Couvin geweest, om een bezoek te brengen aan de Cavernes de l’Abîme. Inmiddels blijkt de grot sinds 2017 gesloten te zijn. Je ziet enkel de oude inkom en de trap naar boven. Zo jammer, want ik herinner me hoe ik mij als twaalfjarige vergaapte aan de stalactieten (druipsteen).  Hopelijk gaat dit ooit nog eens terug open. De rest van het mooie witte centrum oogt eveneens vrij doods: ik heb de indruk dat de meerderheid van de toeristen rechtstreeks naar Nismes gaat.

(Tekst gaat door onder foto’s.)

Couvin (foto: Jochem Oomen)
Couvin (foto: Jochem Oomen)

Vervallen wagon op station

 

Na een korte stop om artisanaal ijs te eten bij L’Atelier, rijden we naar het station. Op het treinstation staat een oude wagon die onder handen is genomen door graffiti artists. En rond het station, zo zien we, is een moderne shopping mall naar Frans model gebouwd.

En zo slingeren we na een fietstocht van 12 km met de trein door de Ardennen terug naar Charleroi. Ook op de terugtocht is er voldoende plaats voor onze fietsen. Dus: twijfel je erover om de fiets mee te nemen? Gewoon doen, er is plaats zat op de lijn Charleroi – Couvin!

(Tekst gaat verder onder foto’s.)

Couvin (foto: Jochem Oomen)
Couvin (foto: Jochem Oomen)

Praktische informatie

 

Hoe kom je er? Met de auto: volg de N5 (wordt op dit moment omgebouwd tot volwaardige snelweg E420 Charleroi – Reims) tot aan Couvin en volg de GPS. Er is in deze regio voldoende parkeerplek en de wegen zijn rustig. Met de trein: neem de L-trein op Charleroi-Sud naar Couvin. Als je een toeslag van € 4 betaalt, mag je ook je fiets meenemen op de trein. Vouwfietsen zijn gewoon gratis. Afhankelijk van je bestemming, kun je in Mariembourg of Couvin uitstappen. Beide stations liggen twee uur rijden ten zuiden van Brussel.

Fietsen: onze route was niet zo fietsvriendelijk omdat wij voor de grote wegen opteerden. De langeafstandsfietspaden van de RAVel liggen een stukje verderop en zijn dus niet interessant voor de Fondry des Chiens. Let dus goed op als je over de provinciale wegen rijdt.

Wandelen: het reservaat rond de kloof is wild en de afgronden zijn stijl. Let dus goed op en doe bij voorkeur stevige schoenen met extra grip aan.

Disclaimer: dit artikel is geen samenwerking met bovengenoemde partijen, gewoon enthousiasme van een fotograaf uit Brussel die graag op pad gaat. The Roaming Omen stelt zich dan ook niet aansprakelijk. 

Meer Ardennen off the beaten track?

Review: mijn ervaringen met telecomoperator Neibo

De laatste jaren zijn de prijzen voor mobiel internet in België aan het dalen. Met als gevolg een...

Deze beroepen bestaan alleen in België

Een beenhouwer, klastitularis en wattman kennen ze in Nederland ook. Daar heet dat gewoon een...

Sète: acht dingen om te doen

De Franse Middellandse Zeekust is enorm druk bezocht. Toch zijn er een aantal plaatsen die iets...

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *