Ardennen off the beaten track: Sanatorium du Basil

jun 27, 2021 | Belgium, Travel to

Sanatorium du Basil (foto: Jochem Oomen)

Op een heuvel, net ten zuiden van het Belgische Spa, ligt een gigantisch oud complex in vervallen staat: het Sanatorium du Basil. Dit was achtereenvolgens een ziekenhuis voor tuberculosepatiënten, een psychiatrisch hospitaal en een opvang voor asielzoekers. Maar omdat het zo groot was, waren de stookkosten te hoog en kwam het gebouw leeg te staan. Het resultaat is een desolate plaats vol street art, bouwvalligheden en prachtig uitzicht. Reis digitaal met The Roaming Omen mee naar het Sanatorium du Basil.

Disclaimer: het is eigenlijk niet de bedoeling dat je dit terrein betreedt. Er staan slagbomen en borden aan de ingang die erop wijzen dat als je hierbinnen gaat, je dit volledig op eigen risico doet. Maar nergens staat geschreven dat het strafbaar is. Dit artikel publiceer ik dus volledig op eigen risico. Verder moedig ik niemand aan om dit domein te bezoeken. The Roaming Omen kan dan ook niet aansprakelijk worden gesteld in geval van letsel of andere problemen.

Sanatorium du Basil (foto: Jochem Oomen)

Verschillende bouwstijlen

 

Spa is een mooi en gezellig stadje, maar o zo toeristisch. Met mooi weer kun je hier over de koppen lopen. Gelukkig is er volop in de omgeving te doen. Maar wie de hoofdwegen verlaat, kan hier geweldige dingen ontdekken. Zoals het Sanatorium du Basil, een supergroot halvemaanvormig gebouw in diverse bouwstijlen.

Dit werd gebouwd rond 1900. Als je naar de architectuur kijkt, dan kun je verschillende bouwstijlen herkennen: art-nouveau, art-déco en een knipoog naar de Middeleeuwen. Het is een paar honderd meter lang, vier verdiepingen hoog en er staat een tof torentje op. Lange tijd ontving dit complex patiënten die leden aan tuberculose (een infectieziekte die schade aan de longen kan veroorzaken). Dit is nadien nog een regulier en een psychiatrisch ziekenhuis geweest. En tussen 2010 en 2013 werden hier asielzoekers opgevangen.

(Tekst gaat verder onder foto’s.)

Sanatorium du Basil (foto: Jochem Oomen)
Sanatorium du Basil (foto: Jochem Oomen)
Sanatorium du Basil (foto: Jochem Oomen)

Compleet in verval

 

Omdat het gebouw zo groot is, werden de stookkosten veel te hoog. De verantwoordelijken besloten hun activiteiten naar elders te verplaatsen. Inmiddels staat het gebouw zo goed als leeg. Aan de binnen- en buitenkant vind je heel wat graffiti tags en ook mooie street art. We zijn duidelijk niet de eersten die dit bezoeken. Velen lijken ons voorgegaan te zijn. Op het moment van bezichtiging waren er ook heel wat andere nieuwsgierigen, waaronder fotografen en videasten. Toen wij er waren, was het eigenlijk een komen en gaan van geïnteresseerden. Regelmatig passeerden we in de gangen andere mensen, een vreemde gewaarwording, want er is buiten oude troep en graffiti echt niks te doen.

Zo mooi als het gebouw van een afstand is, zo lelijk en verloederd is het aan de binnenkant. Het meeste lijkt eruit gehaald te zijn. Zo zijn er lege medicijnkasten, kapotte deuren en ook defecte liften. Het is echt betreden op eigen risico: sommige trappen zijn nog in redelijk staat, andere missen een leuning. Het terras ligt vol met leisteen dat van het dak afkomstig lijkt te zijn.

(Tekst gaat verder onder foto’s.)

Sanatorium du Basil (foto: Jochem Oomen)
Sanatorium du Basil (foto: Jochem Oomen)
Sanatorium du Basil (foto: Jochem Oomen)

Wat valt er te zien?

 

Op de begane grond vind je een bad en recente muurschilderingen, zoals het grote opschrift “pouvoir” (Frans voor kunnen of macht). De eerste verdieping brengt je naar het terras, vanwaar je al wat verder weg kunt kijken. Ook kom je hier nog groen linoleum op de vloer tegen, zoals we het kennen vanuit andere gezondsheidscentra in Nederland en België.

De derde verdieping bevat veel kamertjes met aparte tags. Zo is de Nederlands-Limburgse Rapper Sjors hier blijkbaar geweest, als ook een liefhebber van Noord-Brabantse worstenbroodjes. En helemaal bovenin, is het oppassen geblazen: het dak staat op sommige plaatsen letterlijk op instorten.

(Tekst gaat verder onder foto’s.)

Sanatorium du Basil (foto: Jochem Oomen)
Sanatorium du Basil (foto: Jochem Oomen)

Geweldig uitzicht

 

Hiervandaan is het uitzicht wel overweldigend: je kijkt over het dal van de Amblève. Hier zijn de toppen van de Ardennen hoger en iets minder bolvormig. Heuvels die hoger dan 600m zijn, waardoor zij officieel als bergen beschouwd kunnen worden. Hier is de lucht veel schoner dan in heel wat naburige steden: dit was de reden waarom deze plek zoveel Tbc-patiënten ontving.

Verder zijn er rondom het gebouw heel wat wandelpaden. Je hoort ook een kabbelend beekje dat naar beneden stroomt. De meeste wandelpaden, die uitkomen op het gebouw, wijzen je op je rechten: betreden op eigen risico!

Praktische info

 

Hoe kom je hier? Het Sanatorium du Basil ligt ongeveer 10 km ten zuiden van Spa. Je kan dit te voet of met de fiets bereiken. Op het moment van schrijven was er niet echt een frequente busverbinding. Je kan het wel met de auto bereiken. Vlak voor de ingang is een parkeerplaats van een rusthuis wat nog gebruikt wordt. Nadeel is wel dat Nederlandse kentekens hier op kunnen vallen. Kom je met de auto? Het is een half uur rijden van Verviers of een uurtje van Maastricht, Luik of Aken.

Meer doen na het Sanatorium? De Ardennen blijven het outdoor paradijs van België. 20 km verder heb je de watervallen van de Ninglinspo, de enige bergrivier van dit land. Verviers is dan weer een historische stad met volkswijken in het centrum. Als je daarvan houdt, dan is Verviers je echt je ding.

Disclaimer (bis): het is eigenlijk niet de bedoeling dat je dit terrein betreedt. Er staan slagbomen en borden aan de ingang die erop wijzen dat als je hierbinnen gaat, je dit volledig op eigen risico doet. Maar nergens staat geschreven dat het strafbaar is. Dit artikel publiceer ik dus volledig op eigen risico. Verder moedig ik niemand aan om dit domein te bezoeken. The Roaming Omen kan dan ook niet aansprakelijk worden gesteld in geval van letsel of andere problemen.

Meer België off the beaten track?

Meer Ardennen off the beaten track?

Review: mijn ervaringen met telecomoperator Neibo

De laatste jaren zijn de prijzen voor mobiel internet in België aan het dalen. Met als gevolg een...

Deze beroepen bestaan alleen in België

Een beenhouwer, klastitularis en wattman kennen ze in Nederland ook. Daar heet dat gewoon een...

Sète: acht dingen om te doen

De Franse Middellandse Zeekust is enorm druk bezocht. Toch zijn er een aantal plaatsen die iets...

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *