Arnhem off the beaten track: buiten het centrum

aug 2, 2021 | Netherlands, Travel to

Arnhem (foto: Jochem Oomen)

Nederland heeft veel bekende toeristische steden, waardoor sommige interessante bestemmingen minder aandacht krijgen. En dat vind ik jammer. Arnhem is er zo een: hier vind je heuvels, polders met uiterwaarden, moderne architectuur, modieuze winkels, wereldse restaurants, gezellige cafés en zelfs trolleybussen. Maak kennis met deze onbekende stad aan de Rijn!

Veel stadjes aan de Rijn staan bekend om hun oude binnensteden. Arnhem heeft dit niet, want het centrum werd tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels platgebombardeerd of kapot geschoten. Na de oorlog werd het heropgebouwd, waardoor er ook ruimte kwam voor moderne architectuur. Het resultaat is een moderne binnenstad, met oude arbeiders- en residentiële wijken errond.

Ook is Arnhem landschappelijk gezien de moeite waard: in het noorden wordt de stad begrensd door 110 m hoge heuvels van de Veluwe, aan de zuidkant liggen de naoorlogse woonwijken, met daartussen de Rijn, die als zilveren lint door de stad stroomt.

Wereldse creativiteit

 

Daarnaast wordt creativiteit in deze Rijnstad hoog in het vaandel gedragen: Loesje (die van de agenda’s en de posters) is hier geboren, er is een kunsthogeschool en zelfs een heus modekwartier. Aan creativiteit geen gebrek. Dit merk je ook in de verscheidenheid aan restaurantjes: ik kreeg het zelfs voor elkaar om eens een combinatie van Zuid-Afrikaans en Soedanees te eten.

Als enige stad van Nederland beschikt Arnhem over een netwerk van trolleybussen: de stad koos ervoor om deze te behouden, daar deze deel uitmaken van de stedelijke identiteit. Erg groot is Arnhem niet, maar het heeft wel grootstedelijke allures omdat het veel gemeenten telt die eraan vast gebouwd zijn. Het geheel is uitstekend verbonden door een trein-, trolleybus- en gewoon busnetwerk.  

Arnhem (foto: Jochem Oomen)

Wijken rond het centrum

 

Arnhem ontvangt zeker bezoekers, maar dit zijn doorgaans mensen uit eigen land die gaan winkelen in het centrum, naar dierentuin Burgers’ Zoo gaan of het Nederlands Openluchtmuseum met een bezoek vereren. Dit zijn stuk voor stuk hele toffe plekken, maar omdat hier al genoeg over geschreven is, gaat dit artikel vooral over de wijken rond het centrum.

De meeste dingen liggen ten noorden van de Rijn, maar Meinerswijk en de ASM Haven liggen hier ten zuiden van. Voor de liefhebbers: je kan de rivier oversteken met een veerpontje. Zie voor praktische info bij Strand Zuid en de AFM Haven.  

Hoe werkt dit artikel? Ik heb per wijk opgeschreven wat je daar kan doen. Ik kom regelmatig in Arnhem voor bezoek aan familie en vrienden en raad alleen datgene aan waar ik zelf kom.

1. Grandeur in het Spijkerkwartier

 

Net buiten de binnenstad ligt het Spijkerkwartier, een residentiële buurt die grotendeels is opgetrokken uit herenhuizen die rond 1880 zijn gebouwd. Wie door de lommerrijke straten wandelt, heeft niet het idee in Nederland te zijn, maar eerder in Brussel of Frankrijk. Een bekend voorbeeld hiervan zijn de zogenaamde Brusselse Huizen in de Spijkerstraat. In de Parkstraat bevindt zich dan weer de mooie façade van firma De Gruyter, ooit een internationaal transportbedrijf waar m’n overgrootvader nog voor gewerkt heeft.

De voorbije vijftig jaar kwam de buurt niet altijd positief in het nieuws, onder andere vanwege prostitutie in de jaren zestig en zeventig. Hier is eigenlijk helemaal niks meer van te merken. De afgelopen jaren lijkt de buurt opgewaardeerd te zijn: een woning in het Spijkerkwartier dreigt voor velen onbetaalbaar te worden.

Wat kun je hier doen? Dwaal door straten en geniet van de oude architectuur. Drink de beste koffie van Arnhem in Portugees koffiehuis Bomboca (tip: hun pastel de nata, Portugees gebakje, is echt hemels), kijk mensen op het terras van Café Vrijdag en geniet van het leven in de Sound & Soul Foodbar.  

Hoe kom je hier? Wandel vanaf station Arnhem Centraal of spoor tot aan station Arnhem Velperpoort. Bussen stoppen aan station Velperpoort en het Velperplein.

2. Mode in Klarendal

 

Aan de andere kant van station Velperpoort ligt een heel andere wijk, namelijk Klarendal. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, ligt deze niet in een dal, maar op een heuvel. Hier vind je volkse sociale huurwoningen broederlijk naast hippe mode startups. De Klarendalseweg staat inmiddels bekend als het Modekwartier.

Eenmaal per jaar is er Nacht van de Mode, met allerlei modieuze happenings. Kom je hier op een gewone dag, dan raad ik je aan om gewoon de Klarendalseweg te volgen en rond te kijken. Je vindt hier ook een molen, kunstgaleries en een aantal restaurantjes.

Wat kun je hier doen? Onze persoonlijke favoriet is Caspar, waar je zowel lekker kan eten als goed kan drinken. Ze brouwen er zelfs hun eigen bier op basis van champagnegist. Vanaf hun groot terras kun je de voorbijrijdende treinen naar Duitsland aanschouwen.  

Hoe kom je hier? Ga te voet vanaf station Arnhem-Centraal of spoor naar station Arnhem-Velperpoort. Bussen stoppen aan station Velperpoort en bushalte Hoflaan.

Arnhem (foto: Jochem Oomen)

3. Diversiteit in de Hommelstraat

 

Eén van de meest diverse stukjes Arnhem is de Hommelstraat. In deze straat rijgen de cafés, eethuisjes, kapperszaken en winkels met gouden en zilveren objecten zich aaneen. Op sommige momenten lijkt het wel een volkse winkelstraat in pakweg Brussel of Parijs.

Deze weg duikt onder de spoorlijn door in een tunneltje. Op het moment van schrijven staat er nog steeds de tekst “Fijne Ramadan” gekalkt aan de ingang en uitgang. Bekijk ook het tegelwerk aan beide kanten van deze onderdoorgang.

Wat kun je hier doen? Struin door de straat, bezoek de winkeltjes en kijk naar de etalages. Café Kroon is een fijne plek om een biertje te drinken.

Hoe kom je hier? Wandel vanaf station Arnhem Centraal of spoor tot aan station Arnhem Velperpoort. Bussen stoppen aan station Velperpoort en halte Velperplein.

4. Tuindorp Geitenkamp

 

Hoog boven stad ligt de wijk Geitenkamp. Dit is een tuindorp dat in de jaren ’20 van de vorige eeuw werd opgetrokken om arbeiders in gezonde omstandigheden te laten leven. De wijk is een wirwar van steile straatjes, aan het Marktplein zijn appartementen boven het toegangspoortje gebouwd.

Een stukje verder heb je Hoogte 80, dat uiteraard op de gelijknamige hoogte ligt. Hiervandaan heb je een aardig uitzicht over dit deel van Arnhem.

Wat kun je hier doen? Struin door de tuindorpstraatjes. Aan het Marktplein kun je de sfeer van een typisch Nederlandse volksbuurt ervaren.

Hoe kom je hier? Dit ligt niet in de buurt van een station, maar bus 7 en 293 stoppen op het Marktplein. Aan Hoogte 80 stopt dan weer lijn 8.

Arnhem (foto: Jochem Oomen)

5. Rauw industriepark Kleefse Waard

 

Ik val er gelijk mee met de deur in huis: dit is niet voor iedereen geschikt. Hou je van oude industrie, boten en een grote hijskraan? Bezoek dan zeker industriepark Kleefse Waard.

Wat kun je hier doen? Je kunt over de rivier kijken en genieten van de rauwe omgeving, als dat je ding is.

Hoe kom je hier? Bussen 12 en 43 stoppen aan de halte Haven.

6. Uitzicht bij Rijnhert IJsseloord

 

Dit is een interessante plek aan de rivier de IJssel, vlakbij het knooppunt Velperbroek. Op een oude vuilnisberg staat namelijk een enorm standbeeld van een hert, wat vroeger aan station Arnhem Centraal stond. Vanaf dit standbeeld heb je een mooi uitzicht over de rivier de IJssel, die zich door het landschap slingert.

Wat kun je hier doen? Beklim de kleine heuvel om van het uitzicht te genieten. Ook kun je hier wandelen of fietsen over de dijken van de IJssel.

Hoe kom je hier? Bus 12 stopt aan de halte Meander, die bij het startpunt van het pad naar het uitzichtpunt ligt.

Arnhem (foto: Jochem Oomen)

7. Przewalskipaarden in Mijnerswijk

 

Iets heel anders is het natuurgebied rond Mijnerswijk. Juist ten zuiden van de Rijn, tegenover de binnenstad, ligt een oase van rust. In de uiterwaarden van Mijnerswijk en gehucht Praets (of: De Praets) vind je een kudde przewalskipaarden, resten van een oude Romeinse vesting, de oude steenfabriek van Stadsblokken en een heleboel waterplassen.

Dit is een prachtige plek, midden in de stad. Je kan hier helemaal rondwandelen, maar dan ben je eventjes bezig. Hier rondfietsen gaat ook prima.

Wat kun je hier doen? Wandel of fiets rond het terrein en vergaap je aan het natuurschoon. Heb je dorst? Het Arnhems Gemaal is overdag open voor een goed glas bier.

Hoe kom je hier? Je kan hier te voet komen vanaf station Arnhem-Centraal, maar veel trolley- en gewone bussen houden ook halte op de brug aan stopplaats De Praet.

8. Naar het strand bij de ASM Haven

 

Niet ver hiervandaan kun je in de zomer ook naar het strand gaan. In juli en augustus staan er aan Strand Zuid enkele containers klaar waar je iets kan eten of drinken, om dan vervolgens in de zon te gaan liggen of om te kijken wat er over de Rijn vaart.

Minder bekend is de ASM Haven zelf. De voormalige Arnhemse Stoomsleephelling Maatschappij heeft hier mooi industrieel erfgoed nagelaten: een enorme hijskraan boven een binnenhaven met daarachter een parkje vol oude boten en machines. Dit staat lokaal bekend als de Stadsblokkenwerf. Eigenlijk is de grote hijskraan en de onderliggende graffiti tunnel een urban exploring locatie.

Wat kun je hier doen? Bezoek strand Zuid of de Stadsblokkenwerf. Iets eten en drinken kan op beide locaties, maar het Werfpaviljoen Stadsblokkenwerf is noemenswaardig vanwege de vriendelijke vrijwilligers en de zeer democratische prijzen.

Hoe kom je hier? Je kan hiernaartoe wandelen vanaf station Arnhem-Centraal, de bus nemen tot aan de halte De Praet. Nog sneller is het veerpontje tussen de hijskraan aan de Rijnkaai in het centrum en de Stadsblokkenwerf (aanlegplek varieert naar gelang de waterstand). Dit pontje kost één euro per persoon per oversteek en laat je Arnhem zien vanaf de waterkant.

Praktische info

 

Belangrijke opmerking: Arnhem is een dynamische stad die aan verandering onderhevig is. Zaken kunnen hier snel veranderen. Ik doe mijn best om deze blog up to date te houden, maar kan geen garantie bieden.

Hoe kom je in Arnhem? NS rijdt ieder kwartier tussen Amsterdam, Utrecht en Arnhem. Ook wordt het flitsende station Arnhem Centraal bedient door de ICE vanuit Frankfurt en Keulen. Vanuit het bijna aangrenzende Nijmegen rijden de treinen ook zo goed als ieder kwartier, vanaf ’s-Hertogenbosch (of: Den Bosch), Tilburg of Breda ieder halfuur. Budgettip: vanuit Brussel (en soms Antwerpen) rijdt Flixbus rechtstreeks naar Arnhem. Tarieven zijn zeer competitief.

Hoe verplaats je je in Arnhem? De trein kan uitkomst bieden, alsook het uitstekende trolley- en gewoon bus netwerk. Betalen doe je per OV-chipkaart. Check de app 9292 voor alle OV-tijden. Het pontje over de Rijn vaart daarentegen zonder dienstregeling.

Meer doen in Arnhem? Beland je in het centrum en wil je weten waar het te doen is? Davo aan de Rijnkade schenkt goed bier (met uitzicht!), Chinees restaurant Ho-me biedt betaalbare maaltijden voor mensen met een grote honger, Mams bereidt goede koffie en bij MoushMoush kun je heerlijk Syrisch eten.

Disclaimer: deze blog is geen samenwerking met bovengenoemde partijen, enkel enthousiasme van een reiziger die regelmatig in Arnhem komt.

Meer Nederland off the beaten track?

Benieuwd naar een molen, zo scheef als de Toren van Pisa?

Benieuwd naar het eerste verticale bos van Nederland?

Enschede, wat valt daar nou te beleven?

Wat kun je doen in het mooie Toulon?

Wie Côte d’Azur zegt, denkt meteen aan Cannes, Saint-Tropez, Nice en mooi weer. De stad Toulon...

Review: mijn ervaringen met telecomoperator Neibo

De laatste jaren zijn de prijzen voor mobiel internet in België aan het dalen. Met als gevolg een...

Deze beroepen bestaan alleen in België

Een beenhouwer, klastitularis en wattman kennen ze in Nederland ook. Daar heet dat gewoon een...

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *