Avignon off the beaten track: Villeneuve-lès-Avignon

sep 9, 2021 | France, Travel to

Villeneuve-lès-Avignon (foto: Jochem Oomen)

Avignon is een prachtige stad en daardoor enorm druk bezocht. Wil je liever iets rustigs?  Steek dan de Rhône over en bezoek Villeneuve-lès-Avignon. Want hier vind je een imposant fort, een Middeleeuwse toren en een supergezellige dorpskern. In dit artikel leg ik je uit wat je allemaal in Villeneuve kan doen.

Tussen de Provençaalse steden zitten heel wat pareltjes en Villeneuve is er één van. Toch kom je hier niet zoveel toeristen tegen, want het ligt tussen toeristenmagneet Avignon en de A9 richting Barcelona. De meeste mensen razen hier dus aan voorbij, wat ik toch wel jammer vind. Want in Villeneuve is van alles doen.

Tot niet zo lang geleden was Villeneuve nog een dorp. En dat dorpse gevoel ervaar je hier nog altijd, ondanks dat Villeneuve tegenwoordig een officiële voorstad van Avignon is. Ver buiten het centrum van Avignon ligt het niet. Vanaf de Jardin des Doms, naast het Palais des Papes (pauselijk paleis), zie je het al liggen: een indrukwekkend fort boven de Rhône. Je kan er gewoon te voet naar toe.  

Wandeling over en langs de Rhône

 

Op een warme dag in augustus wandel ik ’s ochtends van het centrum naar de voorstad. De historische binnenstad is lekker koel in de schaduw, maar ik voel de zon al branden op de bruggen over de Rhône. Het uitzicht is de moeite waard: op de voorgrond zie ik de fameuze Pont d’Avignon (ja, die van het kinderliedje), op de achtergrond doemt het fort van Villeneuve op.

Een klein halfuur later ben ik er al: mijn verkenningstocht door Villeneuve-lès-Avignon kan beginnen. Hieronder som ik een aantal dingen op die je hier kan doen.

Villeneuve-lès-Avignon (foto: Jochem Oomen)

Tour Philippe-le-Bel: alleenstaande toren

 

Dit is een mooi gebouw uit de 13e eeuw. Filips de Schone (Philippe-le-Bel in het Frans), een Franse koning, bouwde hier een vesting om Villeneuve te beschermen tegen pauselijke stadsstaat Avignon die aan de overkant van de Rhône lag. Villeneuve was destijds Frans gebied, Avignon was van de Paus. Na de Franse revolutie werd het fort herleid tot puin, maar de toren bleef overeind staan.

Deze toren, die naar de gelijknamige koning vernoemd is, kun je bezoeken. Binnen kun je er van alles te weten komen over de geschiedenis en op de toren kun je genieten van een wijds uitzicht. Ik besluit om mijn wandeltocht verder te zetten, het is tenslotte mooi weer.

Villeneuve-lès-Avignon (foto: Jochem Oomen)

La Colline des Mourgues: een opmerkelijke geschiedenis

 

Achter de toren loopt de pittoreske straat Rue Montée de la Tour, deze voert je via de Colline des Mourgues, een heuvel, naar de dorpskern van Villeneuve. Voordat ik daar ben, besluit ik om nog wat te gaan fotograferen in het park op de heuvel. Niet alleen het zicht op het dorp en het fort is de moeite waard, in het park is ook iets aparts te vinden.

Hier bevindt zich namelijk een rotspartij waar een monnik een kluis voor zichzelf bouwde waar hij enige tijd verbleef. Deze was lid van de Orde der Kartuizers, een strenge katholieke groep monniken die een kluizenaarsbestaan leidden en enkel op zondag buitenkwamen. In de rotspartij moet zich ook een grot met zijn graf bevinden.

Opgelet: in tijden van brandgevaar, wat ’s zomers voorkomt in deze regio, is dit park enkel in de ochtenden open.

(Tekst gaat door onder foto’s.)

Villeneuve-lès-Avignon (foto: Jochem Oomen)
Villeneuve-lès-Avignon (foto: Jochem Oomen)

Centrum van Villeneuve: terug in de tijd

 

Zo hectisch als het drukbezochte centrum van Avignon is, zo rustig is dat van Villeneuve. Hier heb je groente- en fruitwinkeltjes die enkel lokale producten verkopen, bakkers die enkel traditioneel brood bereiden en supermarktmedewerkers die rond het middaguur aan de kassa hun driegangenmenu van het naburig restaurant nuttigen. Globalisering en drukte lijkt hier onbestaande, dit is de tegenpool van de binnenstad van Avignon. Ik heb de indruk in het Frankrijk van mijn jeugdjaren (jaren ’90) te zijn beland.

Hier staan oude kerkjes en huizen, soms prachtig opgeknapt, soms in vervallen stad. Hier kun je heerlijk ronddolen door de straten en over de zonovergoten pleinen. Als je hier toch bent, wandel dan even binnen in het Chartreuse Notre-Dame-du-Val-de-Bénédiction. De Kartuizers lieten hier een indrukwekkend abdijcomplex na. Tegenwoordig huisvest dit complex het Centre National des Écritures du Spectacle. Dit richt zich op teksten voor de podiumkunsten.

Honger of dorst? Op het terras van l’Annexe zit je tussen de olijfbomen. En niet onbelangrijk: ze hebben er goede koffie. Bakkerij Violette heeft lekkere broodjes die enkel bereid zijn met lokale producten.

(Tekst gaat door onder foto’s.)

Villeneuve-lès-Avignon (foto: Jochem Oomen)
Villeneuve-lès-Avignon (foto: Jochem Oomen)

Hoogtepunt: Fort Saint-André

 

Letterlijk en figuurlijk hoogtepunt van Villeneuve-lès-Avignon is het Fort Saint-André. Dit ligt boven de abdij en vergt een kleine inspaning. Inmiddels tikt het kwik al de 30 graden aan en doe ik het op mijn gemak. Ik slenter naar boven en fotografeer erop los. Op de voorgrond groeien olijfbomen, steeneiken en cactusplanten, op de achtergrond staan de hoge vestingmuren met kantelen en torentjes. Vanaf de hoofdingang van het complex heb je wederom een geweldig uitzicht over het centrum van Avignon.

Net als de Tour de Philippe-le-Bel is dit een 13e eeuwse constructie om het destijds Franse Villeneuve tegen Pauselijke stadsstaat Avignon te beschermen. In tegenstelling tot het complex van de toren, staat het Fort Saint-André nog in zijn geheel overeind. Dit kasteel valt te bezoeken. Ook hier leer je van alles over de geschiedenis, maar je schijnt er ook langs de kantelen te kunnen wandelen. Prijzen zijn zeer democratisch.

Villeneuve-lès-Avignon (foto: Jochem Oomen)

Praktische informatie

Hoe kom je in Avignon? Avignon is per directe TGV verbonden met Brussel. Ook kun je hier per OUIGO, de Franse lowcost hogesnelheidstrein, komen vanuit Lille. TGV’s stoppen op Avignon TGV, waar je over kan stappen op een trein naar station Avignon-Centre. Dit station ligt ook echt in het centrum.

Hoe kom je in Villeuneuve? Villeneuve-lès-Avignon mag dan wel deel uitmaken van de stadsregio Grand Avignon, toch is het iets lastiger om hier per bus te komen. Info kun je opvragen via lokale vervoersmaatschappij Orizo. Dit heeft ermee te maken dat Villeneuve op het grondgebied van regio Occitanie ligt en Avignon op dat van Provence-Alpes-Côte-d’Azur (PACA). In de PACA is het openbaar vervoer bijna net zo goed als in Nederland of België, in Occitanie totaal niet. Vandaar mijn keuze om te voet te gaan. Een toeristische hop on hop off bus uit Avignon bezoekt soms ook Villeneuve.  

Meer doen na Villeneuve? In de Provence is het haast onmogelijk om lelijke of saaie dingen tegen te komen. Ik zou zeggen: trek je stoute schoenen aan en ga off the beaten track. Bijvoorbeeld naar Saint-Victor-la-Coste voor de oude gebouwen en de wijn. Waar je ook komt, overal is wel iets te doen in deze buurt.

Disclaimer: dit artikel is geen samenwerking met bovengenoemde partijen, enkel enthousiasme van een reiziger die graag fotografeert en nieuwe dingen ontdekt. 

Meer Frankrijk off the beaten track?

Ga mee op verkenning in Marseille en omgeving!

Benieuwd naar de wijken rond station Paris-Nord?

Wat kun je doen in het mooie Toulon?

Wie Côte d’Azur zegt, denkt meteen aan Cannes, Saint-Tropez, Nice en mooi weer. De stad Toulon...

Review: mijn ervaringen met telecomoperator Neibo

De laatste jaren zijn de prijzen voor mobiel internet in België aan het dalen. Met als gevolg een...

Deze beroepen bestaan alleen in België

Een beenhouwer, klastitularis en wattman kennen ze in Nederland ook. Daar heet dat gewoon een...

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *