Belgische chaos is geen mislukking maar oplossing

nov 24, 2013 | Dutchman in Belgium

Zijn Belgische chaotische taferelen een mislukking? Volgens kunstenaar David Helbich niet. Want trappen die nergens naar toe leiden, verkeersborden die handmatig overschilderd worden en fietspaden die onderbroken worden door hekken zijn oplossingen, ‘Belgian solutions’. Hij publiceerde een fotoboek vol van Belgische oplossingen, wat als zoete broodjes over de toonbank gaat.

Toen David elf jaar geleden in Brussel aan kwam, ontdekte hij dat we in Brussel een bijzondere manier hebben om problemen op te lossen. Gaten in de voetpaden vullen we op met asfalt, per ongeluk schilderen we twee fietsstroken naast elkaar en onjuiste verkeersborden wijzigen we zelf met een stukje tape, zonder op zoek te hoeven gaan naar het juiste verkeersbord.

Verkeersborden die met tape worden gewijzigd? Een creatieve oplossing, vindt David.

Verkeersborden die met tape worden gewijzigd? Een creatieve oplossing, vindt David. (Foto: David Helbich)

“Niet iedereen valt de hoeveelheid solutions hier op”

De voorbije jaren postte David foto’s vol Belgian solutions op zijn facebookpagina. Deze werden aangevuld met foto’s die andere mensen maakten. “Mensen zeiden tegen mij: ‘maak een boek.’ Ik had nog nooit een boek gemaakt dus ben ik dat maar gaan doen. Ik schrok wel van het succes van het boek. Binnen twee weken was het boek uitverkocht. Volgende week verschijnt de tweede druk in de winkels.”

Toch heeft dit project ook tegenstanders. David: “Als ik hier met Belgen over spreek, dan zeggen ze weleens tegen mij: ‘Wat is hier nu mis mee? Dat is toch normaal?’ Niet iedereen valt de hoeveelheid solutions hier op. In het buitenland heb je ook Belgian solutions, maar in België, en met name in Brussel, ligt de kwantiteit hiervan veel hoger”.

Een handig gebruikte nis tussen bakstenen.

Een handig gebruikte nis tussen bakstenen. (Foto: David Helbich)

“Belgian Solutions horen bij onze manier van leven”

De ingewikkelde structuur van de Belgische overheid zit hier voor iets tussen, volgens deze artiest: “Onder de miserie kun je veel zelf organiseren. De samenleving zit vol individuen die allemaal hun individuele verantwoordelijkheid nemen. Eerst moet je het zelf oplossen. En pas dan kun je een trapje hoger gaan. In Duitsland zou een ambtenaar, die een probleem heeft, het echt niet zelf oplossen maar het probleem van zich afduwen. Hier duwen we het juist niet van ons af.”

En dat maakt volgens hem deel uit van een stukje Belgische identiteit: “Dat is een houding die sympathiek en niet verkrampt is. Met lachen bereik je veel meer dan met huilen. Eigenlijk bereik je met een solution twee keer zoveel. Het hoort bij onze manier van leven.”

Soms worden kabels mee geschilderd.

Soms worden kabels mee geschilderd. (Foto: David Helbich)

“Eigenlijk hoop ik dat ‘Belgian solution’ de Van Dale haalt”

Ook ziet hij de solutions als poëtisch: “Als ik het zie, dan moet ik eerst lachen. Pas dan denk ik aan mijn camera. Het is ook geen leedvermaak, ik zie het eerder als poëzie. Een verkeersbord met kogelgaten aan het Justitiepaleis, dat er na jaren nog staat, dat is gewoon symbolisch.”

Het viel ons de laatste tijd op dat de term ‘Belgian solutions’ de laatste weken meer en meer gebruikt wordt door Brusselaars. Dat is ook David niet ontgaan:“Eigenlijk hoop ik dat Belgian solution ooit nog de Van Dale haalt. Dat is het hoogst haalbare voor een kunstenaar!”

Sommige objecten overleven, ondanks de Belgian solutions, niet alle aanrijdingen.

Sommige objecten overleven, ondanks de Belgian solutions, niet alle aanrijdingen. (Foto: David Helbich)

‘Belgian Solutions’ is een fotoboek van David Helbich. Het telt meer dan 300 pagina’s en is een uitgave van MER. Paper Kunsthalle. Verkrijgbaar bij alle boekhandels.

Facebookpagina: https://www.facebook.com/Belgiansolutions

Website Belgian Solutions: http://www.belgian-solutions.be/

Website David Helbich: http://davidhelbich.blogspot.be/

6 dingen die je alleen in België tegenkomt

In België kom je heel wat interessante dingen tegen. Zoals het aftands ogende frietkot en het...

Ardennen off the beaten track: Fondry des Chiens

De meeste bezoekers van de Ardennen gaan vaak bekendebestemmingen. Je ziet er veel natuurschoon,...

Brussel off the beaten track: Tour & Taxis

In Brussel kom je heel wat spoorweggeschiedenis tegen. Zo waren de spoorwegterreinen rond het oude...

2 Comments

  1. Goedkoop-treinkaartje.nl

    Haha, een heerlijk stukje leedvermaak, maar toch vanuit een ander perspectief bekeken.

    Reply
  2. dutchmaninbelgium

    Goh, met leedvermaak wilde David Helbich niet eens geassocieerd worden. De Belgische situatie is gewoon vanuit een ander perspectief bekeken, zoals je zelf zegt.

    Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *