Brussel off the beaten track: Diegem-Lo en Diegem

sep 17, 2021 | Belgium, Travel to

Diegem-Lo (foto: Jochem Oomen)

Stel je voor: je woont in een gehucht van vier straten, maar je hoort eigenlijk altijd wel lawaai. Om de paar minuten vliegen er vliegtuigen laag over en iedere seconde scheert er een auto op hoge snelheid voorbij. Dit heb je in Diegem-Lo, een kleine dorpskern tussen Brussels Airport en de Brusselse Ring. Maak je klaar voor een bezoek aan één van de meest surrealistische plekken van België. En niet getreurd: even verderop, in Diegem zelf, staan nog toffe middeleeuwse gebouwen.

Eigenlijk is er voor toeristen in Diegem-Lo echt helemaal niks te beleven, tenzij je van aparte dingen houdt. Hier zie je boerderijtjes, de nationale luchthaven van Zaventem en een druk verkeersknooppunt. Idyllische beelden in combinatie met fly-overs en ronkende motoren van vliegtuigen. Naar Diegem-Lo ga je voor de ervaring. In dit artikel bespreek ik eerst het gehucht Diegem-Lo waar je wat rond kan kijken, daarna de dorpskern van voorstad Diegem, die wel echte bezienswaardigheden heeft.

Hoewel dit deel uitmaakt van het stedelijk weefsel van Brussel, behoort dit officieel tot Vlaanderen. Diegem-Lo is een gehucht van deelgemeente Diegem, en Diegem is onderdeel van gemeente Machelen. Diegem-Lo is afgesneden van de rest van Diegem door de Brusselse ringweg R0 (heet echt zo, “Ring nul”).

(Tekst gaat verder onder foto’s.)

Diegem-Lo (foto: Jochem Oomen)
Diegem-Lo (foto: Jochem Oomen)
Diegem-Lo (foto: Jochem Oomen)

Geschiedenis: de luchthaven en de spaghettipot

 

Tot voor de Tweede Wereldoorlog was Diegem-Lo veel groter. Het ontstond tussen 1891 en de jaren ’20 van de vorige eeuw. Toen is er zelfs een school en een kerk gebouwd. Lang duurde de bloeiperiode niet, want het toenmalige vliegveld van Haren werd te klein. Passagiersvluchten zouden voortaan vanaf Zaventem, het huidige Brussels Airport, gaan vliegen. Toen ook Brussels Airport ging uitbreiden in de jaren ‘70, sneuvelde meteen het hele noordoostelijke deel van het gehucht.

In dezelfde periode zijn ook de Brusselse Ring en de snelweg A201 aangelegd. Die laatste is een verbinding tussen de terminal en de stadskern van Brussel. De R0 en de A201 vormen een groot verkeersknooppunt met tal van fly-overs. Omdat dit vanuit de lucht op een pan vol spaghetti zou lijken, wordt dit in de volksmond de spaghettipot genoemd. Zo ingesnoerd tussen de luchthaven en de snelweg, lijkt de toekomst voor Diegem-Lo niet bepaald rooskleurig. Er zijn geen concrete sloopplannen, er is wel een bouwverbod.

(Tekst gaat verder onder foto’s.)

Diegem-Lo (foto: Jochem Oomen)
Diegem-Lo (foto: Jochem Oomen)

Diegem-Lo: wandelen door het gehucht

 

Sinds de jaren ’70 zijn er nog maar vier straten overgebleven. Dit is het zuidelijke deel wat je nu nog kan bezoeken. Cafés en winkels zijn hier niet, dit gehucht moet het hebben van de sfeer, die een beetje bevreemdend op ons overkomt. Als we er zijn, horen we vooral het continue geraas van de spaghettipot en om de paar minuten vliegt er een vliegtuig met veel kabaal laag over. En tussendoor hoor je nog het geblaat van een schaap of het getimmer van een buurtbewoner die zijn huis renoveert.

We komen Diegem-Lo binnen via de Nieuwe Zaventemsesteenweg: links de dorpskern, rechts de het knooppunt. Sommige huizen zijn recentelijk verbouwd, anderen zijn al dichtgetimmerd. Deze vind ik vanuit fotografisch oogpunt enorm interessant. In de Lostraat is dan de Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smartenkerk, die in de jaren ’20 is opgetrokken. Iets verderop, in de Dreststraat, vinden we een verroeste poort, waar enkel voetgangers langs kunnen. Aan de andere kant van de poort ligt Parking 58 van de luchthaven, net als het einde van een start- en landingsbaan. Het contrast is hier echt enorm. In de Ferdinand Campinestraat zijn nog volkstuintjes tussen de oude huizen en het geraas vanuit de lucht is rond het middaguur bijna onophoudelijk. In de bocht van de Olmenstraat zien we vanaf het talud van een viaduct de spaghettipot in zijn geheel, met Diegem en Diegem-Lo.

(Tekst gaat door onder foto’s.)

Diegem (foto: Jochem Oomen)
Diegem (foto: Jochem Oomen)

Diegem: middeleeuwse bezienswaardigheden

 

Een aantal kilometer verderop, weg van de luchthaven en de snelweg, ligt de oude dorpskern van voorstad Diegem. Na alle bouwwoede uit de 20e eeuw, die we gezien hebben, oogt het centrum van de deelgemeente zelfs oprecht erg mooi. Ondanks de aanwezigheid van twee middeleeuwse bouwwerken blijft ook dit off the beaten track.

Grote blikvanger is de Sint-Catharinakerk die eind 15e eeuw is opgetrokken. Dit is een omvangrijk gotisch gebouw en in de wijde omgeving bekend vanwege het knipperlicht voor vliegtuigen op de toren. Het interieur konden we helaas niet bekijken. Tegenover de kerk staat het eveneens imposante Margapaviljoen of Kasteelpoort Marga, een donjon (een versterkte woontoren) uit dezelfde eeuw. Dit is het restant van een oude burcht. Hierrond zijn wat straten en pleintjes met winkeltjes, die hopelijk de komende jaren terug tot leven zullen komen na de recente coronacrisis.

Al bij al vonden we het de moeite waard om dit stadje in de Brusselse rand eens te bezoeken. Het centrumpje van Diegem kan ik iedereen eigenlijk wel aanbevelen, Diegem-Lo is eerder iets voor avonturiers.

Brussels Airport (foto: Jochem Oomen)

Praktische informatie

 

Hoe kom je hier? Diegem en Diegem-Lo liggen aan de snelweg en hier is nog volop parkeergelegenheid. Omdat het verkeer vaak stilstaat op de R0 en de A201, zou ik je aanraden om eerder met het openbaar vervoer te komen. Station Diegem is uitstekend bereikbaar vanuit Leuven en Brussel (stations Noord, Zuid, Centraal, Schuman en Luxemburg). Vanaf het station wandel je zo naar het centrum, om in Diegem-Lo te komen moet je door (!) de spaghettipot heen wandelen. Google Maps loodst je over een voetpad langs en onder de drukke wegen door. Soms wordt het tunneltje aan de Nieuwe Zaventemsesteenweg tijdelijk bewoont door dakloze mensen. Parking 58 wordt dan weer uitstekend bediend door bussen die om de paar minuten tussen Vilvoorde en Zaventem rijden, recentelijk is de trambus ingevoerd.

Honger of dorst? In Diegem-Lo zijn geen horeca en winkels, de bewoners socializen er gewoon onder elkaar in de tuin. In Diegem zelf zit wel van alles. Restaurant Burger Zone kan ik van harte aanbevelen, omdat de kleine gerechtjes hier creatieve interpretaties van de Belgische, Italiaanse, Franse en Noord-Marokkaanse keuken zijn. Prijzen zijn zeer democratisch, de koks meertalig.

Meer doen na Diegem en Diegem-Lo? Spring op de trein naar Brussel-Schuman en ontdek de bruisende Europese Wijk en het diverse Etterbeek. Of neem de trein naar Leuven voor een niet-alledaagse stadswandeling. Klik op de links hieronder voor meer.

Disclaimer: dit artikel is geen samenwerking met bovengenoemde partijen, slechts enthousiasme van een Brusselaar die graag zijn directe omgeving verkent. 

Meer doen na Diegem en Diegem-Lo?

Ga eens op verkenning in de bruisende Europese Wijk

Ontdek het superdiverse Etterbeek

Dwaal door de onbekende wijken van Leuven

Hoe kom ik goedkoop op Brussels Airport?

Review: mijn ervaringen met telecomoperator Neibo

De laatste jaren zijn de prijzen voor mobiel internet in België aan het dalen. Met als gevolg een...

Deze beroepen bestaan alleen in België

Een beenhouwer, klastitularis en wattman kennen ze in Nederland ook. Daar heet dat gewoon een...

Sète: acht dingen om te doen

De Franse Middellandse Zeekust is enorm druk bezocht. Toch zijn er een aantal plaatsen die iets...

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *