Brussel off the beaten track: Etterbeek

mei 15, 2021 | Belgium, Travel to

Etterbeek (foto: Jochem Oomen)

In de schaduw van de Europese wijk ligt de Brusselse gemeente Etterbeek. Jarenlang dacht ik dat er niet zoveel te doen was, totdat ik er zelf kwam wonen. Etterbeek lift namelijk mee op het succes van de naburige wijken en is nu één van de upcoming quarters van de hoofdstad. Benieuwd naar een afwisselende hippe Brusselse wijk zonder toeristen? In dit artikel deel ik heel wat tips voor Etterbeek.

Voor Nederlandstaligen klinkt de naam van deze gemeente een beetje raar. Met etter heeft het niks te maken, wel met een beek. Het zou afstammen van het woord “lettrebecca” wat snelstromende beek betekent. Het beekje, de Maalbeek, stroomt hier nog steeds, maar is al heel lang overwelfd.

Tegenwoordig is dit een dichtbebouwde buurt met 48 000 inwoners, waarvan heel wat bewoners buitenlandse roots hebben. Dit merk je ook in het straatbeeld: je hoort hier op straat tientallen talen en talloze keukens zijn vertegenwoordigd in de alom aanwezige restaurants en winkeltjes. Etterbeek is kosmopolitisch, maar wel sociaal gemixt. Volkse straten, middenklasse buurten en lanen met dure huizen gaan hier naadloos in elkaar over. In Etterbeek delen het Europees parlementslid en de lokale werkzoekende het terras met elkaar. Dit is het echte Brussel: het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt.

Benieuwd naar meer? Hier volgen een aantal dingen om te doen in Etterbeek.

Etterbeek (foto: Jochem Oomen)

1. Jourdanplein (Place Jourdan)

 

Dit is inmiddels een vaste waarde in het Brusselse uitgaansleven geworden. Je kan hier zelfs verdwaalde toeristen vinden, want dit ligt op een steenworp afstand van de Europese instellingen. Hier worden de cafés en restaurants bezocht door zowel de locals als de eurocraten. Een fantastische mix. Onlangs is het plein autoluw geworden en heraangelegd. Dit kwam de gezelligheid vooral ten goede. Nu spelen er kinderen aan de fonteintjes tussen de terrassen.

Wat doen? Maison Antoine wordt regelmatig verkozen tot één van de beste frituren van Brussel. Zelfs Angela Merkel schijnt hier te komen. Bestel hier een pakket friet en eet het op in de cafés naast het frituur. L’Autobus is het enige café zonder fratsen, l’Espérance Chez Bernard is een oud Brussels bruin café waar in het weekend soms nog live accordeon wordt gespeeld. Ana Attento heeft geweldige koffie en de Beers Bank een eindeloze sublieme bierkaart.

Markt: iedere zondagochtend gaat hier een markt door waar veel handelaars uit andere Europese lidstaten hun waren te koop aanbieden. Je ziet hier zondags ook het gele busje van Cafeat8. Hierin werk Alfredo en hij spreekt minstens Frans, Engels en Italiaans. Zowel zijn uitstekende koffie als zijn social skills zijn de reden om hier op zondagochtend naar toe te gaan. Veel anderen denken hier ook zo over: ik sta hier vaak minstens een kwartier in de rij.

Hoe kom je er: neem de trein naar Brussel-Luxemburg of Brussel-Schuman en wandel vijf minuutjes. Daarnaast liggen metrostations Maalbeek en Schuman ook op wandelafstand van het plein.

Etterbeek (foto: Jochem Oomen)

2. Sint-Pieterssteenweg (Chaussée Saint-Pierre) en Van Meyelplein (Place Van Meyel)

 

Onbekend is de oude steenweg van Jourdan richting metrostation Merode. Deze kronkelt gemoedelijk door de buurt. Hier is het meestal heerlijk rustig, je waant in je in een dorp midden in de stad. Halverwege de steenweg kom je een 17e eeuwse hoeve tegen. Ook heb je hier de monumentale trapstraat Jubelberg (Mont du Cinquantenaire), die het lage deel van Etterbeek verbindt het met uitgestrekte Jubelpark.

Minstens even onbekend is het Van Meyelplein. De vorm van het plein en de aanwezigheid van enkele klokken herinneren je eraan dat hier ooit een kerk stond. Deze is afgebroken, maar op dit moment wordt er onderzocht of er terug een religieus gebouw kan komen.

Wat te doen? Bekijk de klokken zonder kerk aan het Van Meyelplein, beklim de Jubelberg en struin door de rustige straatjes.

Hoe kom je er? Neem de metro of trein naar Brussel-Schuman of Merode en ga te voet verder. Tram 81 stopt in de buurt aan het Sint-Pietersplein (Place Saint-Pierre).

Etterbeek (foto: Jochem Oomen)

3. Sint-Pietersplein (Place Saint-Pierre) en Keltenlaan (Avenue des Celtes)

 

Dit is een hectisch en druk stukje Etterbeek, maar zeker niet minder aangenaam. Zo kom je hier heel wat Libanese, Italiaanse en Poolse eethuisjes en winkeltjes tegen. Er is zelfs een etablissement dat de Italiaanse en Poolse keuken combineert.

De Keltenlaan is al langer een opkomende buurt, het Sint-Pietersplein tegenwoordig ook. Regelmatig openen hier nieuwe hippe handelszaken.

Wat te doen? Bakkerij Au Macaron verkoopt naast goed brood ook kleine gerechtjes, The Barn is de overdekte biologische supermarkt waarvoor mensen in de rij staan. Deliceltes biedt dan weer uitstekende Belgisch-Libanese sandwiches aan en café Déjà Vu heeft een Bulgaarse wijnkaart. Verder is er het fantastische Libanese restaurant B.SAJ (check hun geweldige lunch!), maar er is ook het toffe en lekkere Hanoi Station voor Vietnamese gerechten en Au Soleil du Midi voor Mediterrane sandwiches. Direct aan metrostation Merode zitten dan weer enkele bekende vaste en nieuwe waarden uit het Brusselse culinaire landschap.

Hoe kom je er? Neem de metro of trein tot Merode en wandel naar beneden, de Keltenlaan, in. Opgelet: in het weekend stoppen er geen treinen in Merode. Verder worden zowel Merode als het Sint-Pietersplein door tramlijn 81 bediend.

Etterbeek (foto: Jochem Oomen)

4. Rond de Tervurenlaan (Avenue Tervueren) en station Thieffry

 

De Tervurenlaan is de superdrukke tweemaal vierbaansweg die Etterbeek doorkruist, inclusief autotunnels. Aan Merode heb je nog de chique winkelzone van de Tongerenstraat (Rue de Tongres) met hoogkwalitatieve winkels, aan de Tervurenlaan zelf zitten consulaten, ambassades en enkele horecazaken. Dit is het Etterbeek waar je net iets meer moet betalen voor je woning dan in andere delen.

Zo upscale als het stuk tussen de stations Merode en Montgomery is, zo gewoon is de zone rond metrostation Thieffry. Hier staan grote flatgebouwen en een jaren ’80 winkelcentrum met grote winkels. Verder kunnen de liefhebbers van modernistische architectuur naar het rustige Koning Overwinnaarsplein (Place du Roi Vainqueur) trekken, vanwege de talrijke minimalistische flatgebouwen uit de vorige eeuw.

Wat te doen? Drink een koffie en koop een goed boek in Café Léopold Presse en aanschouw de eindeloze verkeersstroom door het raam. Of ga shoppen aan Merode.

Hoe kom je er? Deze buurt wordt uitstekend bediend door het openbaar vervoer. De trein stopt in Merode (enkel op weekdagen), de metro aan Thieffry, Montgomery en ook Merode. De bovengrondse tramlijn 81 rijdt tot aan Merode en Montgomery, tram 44 en 39 vertrekken vanaf Montgomery (ondergronds). Premetrolijnen (ondergrondse sneltrams) 7 en 25 doen Montgomery en Boileau aan.

Etterbeek (foto: Jochem Oomen)

5. Het volkse La Chasse (De Jacht)

 

Met zoveel chique en opkomende buurten, zou je welhaast vergeten dat hier ook nog een echte, gewone volksbuurt is. En dat is De Jacht of La Chasse, zoals iedereen het hier noemt. Naast het gelijknamige drukke kruispunt, is de Waversesteenweg (Chaussée De Wavre). Als ik even geen zin meer heb in hippe toestanden, begeef ik mij naar deze winkelstraat. Want hier heb je nog de Hema en de Zeeman en cafés zonder veel poespas.

De vraag is wel hoelang het zo gaat blijven, want hierachter is het nieuwe gewelfde gemeentehuis geopend, alsook een hippe tent op de steenweg zelf. Verder is het kruispunt van de Jules Maloulaan (Avenue Jules Malou) en de Philippe Baucqstraat (Rue Phillipe Baucq) een hot spot in de lente voor liefhebbers van bloeiende Japanse kerselaars.

Wat te doen? Drink een koffie in Eureka.

Hoe kom je er? Tram 81 stopt op het kruispunt van La Chasse. De metrostations Pétillon en Thieffry liggen op wandelafstand.

6. Jean-Félix Happark (Jardin Jean-Félix Hap)

 

Dit is echt een onbekend pareltje in Etterbeek. Verstopt tussen de hoge herenhuizen, bevindt zich een oase van rust. Met vijvertjes, volkstuinen, unieke bomen en planten, oude paviljoenen en een kiosk. Hier kom ik graag om tot rust te komen, want ik woon immers in een drukke buurt.

Ook is hier de Nederlandstalige bibliotheek van Etterbeek, die in een villa aan de ingang van het park zit. Hier kan ik boeken lezen in stijl, want dit is een echt stadspaleis.

Wat te doen? Geniet van het park of van de bib!

Hoe kom je er? Trein, metro en tram liggen hier wat verder vandaan, maar bus 36 stopt aan de halte Louis Hap op de Oudergemlaan (Avenue d’Auderghem). Bus 34 stopt dan weer aan de halte Fétis op de Waversesteenweg (Chaussée de Wavre).

En zo heb je een heleboel tips over Etterbeek gekregen! Heb je nog favoriete plekken in deze gemeente? Laat het dan weten in een comment.

Meer doen na Etterbeek? In het Jubelpark (Parc du Cinquantenaire) zijn de bekende triomfboog met dito musea, in de Europese Wijk rond Schuman de spiegelende gebouwen van de Europese instellingen met toffe horeca. Of spring op tram 44, rij door het Zoniënwoud en bezoek het park en museum van Tervuren. En nog een mogelijkheid: ga naar station Hermann Debroux voor een wandeling door het Zoniënwoud en langs het Rood Klooster in Oudergem.

Disclaimer: dit artikel is geen samenwerking met bovengenoemde partijen, slechts enthousiasme van een buurtbewoner die zijn ervaringen graag met anderen deelt. 

Meer Brussel off the beaten track?

Wat kun je doen in het mooie Toulon?

Wie Côte d’Azur zegt, denkt meteen aan Cannes, Saint-Tropez, Nice en mooi weer. De stad Toulon...

Review: mijn ervaringen met telecomoperator Neibo

De laatste jaren zijn de prijzen voor mobiel internet in België aan het dalen. Met als gevolg een...

Deze beroepen bestaan alleen in België

Een beenhouwer, klastitularis en wattman kennen ze in Nederland ook. Daar heet dat gewoon een...

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *