Brussel off the beaten track: Europese Wijk

Jun 4, 2021 | Belgium, Travel to

Europese Wijk (foto: Jochem Oomen)

De meeste mensen kennen deze buurt vooral van het nieuws of van het voorbijrijden. Sommigen hebben ook al de weg gevonden naar de grote musea van het Jubelpark. Maar toch is er in deze buurt veel meer te doen. Want dit deel van Brussel verandert stilaan van saaie kantoorbuurt in een levendig stadsdeel. Benieuwd naar mijn tips? Lees dan zeker verder.

De Europese Wijk strekt zich in Brussel grofweg uit tussen de metrostations Madou, Troon (Trône) en Merode. Deze ligt op het grondgebied van de Brusselse gemeenten Brussel-Stad (Bruxelles-Ville), Etterbeek, Sint-Joost-ten-Node (Saint-Josse-ten-Noode) en Elsene (Ixelles). Het wordt bediend door de treinstations Merode, Brussel-Schuman (Bruxelles-Schuman) en Brussel-Luxemburg (Bruxelles-Luxembourg).

De bekende hotspots in de buurt zijn het Schumanplein met de Europese Commissie en Europese Raad en het Luxemburgplein met het Europees Parlement. Maar er is veel meer te doen. In dit artikel focus ik mij steeds op bepaalde stukjes van deze wijk.

Een stukje geschiedenis

 

Interessant om te weten: oorspronkelijk was dit een chique buurt vol herenhuizen waar de Brusselse burgerij woonde. Na de Tweede Wereldoorlog is hier veel van verdwenen, vanwege de komst van de gebouwen van de Europese instellingen en de organisaties daarrond. Tot een vijftal jaar terug leek het eerder op een Noord-Amerikaanse downtown, die enkel leefde tijdens de kantooruren, maar daarbuiten doods was. Daar is onlangs verandering in gekomen: er worden nieuwe woningen gecreëerd die ook weer nieuwe bedrijvigheid aantrekken. En dat brengt een nieuwe dynamiek tot stand.

Tekst gaat verder onder foto’s.

Europese Wijk (foto: Jochem Oomen)
Europese Wijk (foto: Jochem Oomen)

1. Grote Moskee in het Jubelpark

 

Het Jubelpark ken je waarschijnlijk vanwege de prachtige triomfboog met de musea ernaast: het Legermuseum, het Museum voor Kunst & Geschiedenis en Autoworld. Maar ook het platgetreden Jubelpark bezit een minder bekend juweeltje: de Grote Moskee (Grande Mosquée).

Het werd in neo-moorse stijl gebouwd als paviljoen voor de Wereldtentoonstelling van 1897. Vanaf 1923 werd het een panorama (zoals het nog bestaande Panorama Mesdag in Scheveningen, Nederland). En sinds 1969 vervult het een religieuze functie.

Wat te doen? Bewonder de architectuur van dit gebouw aan de buitenkant. Rond de moskee groeien enkele palmbomen die wonderwel de Belgische winter overleven.

Hoe kom je er? Stap af aan metrostation Schuman of aan treinstation Brussel-Schuman.

2. Britse en Ierse pubs achter het Schumanplein (Place Schuman)

 

Hoewel het Verenigd Koninkrijk geen deel meer uitmaakt van de Europese Unie, blijft de aanwezigheid van Britse en Ierse horeca een zegen voor deze buurt. Drink hier pint of een Guinness en geniet van de avonden met livemuziek.

Wat te doen? The Hairy Canary, James Joyce en Kitty O’Shea’s zijn vaste waarden in de buurt. Bij Woodpecker Schuman kan je dan weer Colombiaanse koffie kopen (van Café Velvet uit Medellín), Le Coin du Diable biedt vooral gezelligheid en boekhandel Punto y Coma is een paradijsje voor Spaanstaligen.

Hoe kom je er? Stap af aan metrostation Schuman of aan treinstation Brussel-Schuman. Het is allemaal te doen achter het gebouw van de Europese Commissie.

3. Jean Reyplein: grootste café van Brussel

 

Het Jean Reyplein is een betrekkelijk nieuw plein, tussen de Raad van Europa en het Leopoldspark. Hier staan nieuwe woontorens die de buurt nieuw leven hebben ingeblazen. Blikvanger is het dubbele terras van Le Grand Central, wat op het moment van schrijven de grootste kroeg van Brussel is. Verder is dit plein vol op in ontwikkeling: hier gaat ongetwijfeld nog wat horeca bij komen.

Wat te doen? Ga uit in Le Grand Central en ontdek de nieuwe horeca.

Hoe kom je er? Stap af aan metrostation Schuman of Maalbeek, of neem de trein tot aan Brussel-Schuman of Brussel-Luxemburg.

Tekst gaat verder onder foto’s.

Europese Wijk (foto: Jochem Oomen)
Europese Wijk (foto: Jochem Oomen)

4. Leopoldspark: een oude dierentuin

 

Het Leopoldspark (Parc Léopold) is bekend vanwege het toffe museum House of the European History. Wie verder het park in wandelt, komt onder andere speeltoestellen en sculpturen in de vorm van dieren tegen. Van 1851 tot 1876 was dit namelijk een dierentuin. Het is een hellend park waarvan de architectuur wat aan de Zoo van Antwerpen doet denken.

Verder is hier de prachtige Solvaybibliotheek (soms toegankelijk voor exposities) en de 15e eeuwse Eggevoorttoren. Als je bij deze toren van 500 jaar oud bent, heb je het idee op het platteland te zijn in plaats van in een drukke stadsbuurt.

Wat te doen? Slenter gewoon door het park, geniet van alles wat je ziet en kijk naar de parkbezoekers (veel expats) die uit alle hoeken van de wereld komen. Vergeet zeker niet The House of the European History te bezoeken. Dit is gratis en kindvriendelijk (je mag er van alles aanraken en het is interactief).

Hoe kom je er? Stap af aan metrostation Schuman of Maalbeek, of neem de trein tot aan Brussel-Schuman of Brussel-Luxemburg.

5. Place Lux: het uitgaanscentrum van de Eurocraten

 

Het Luxemburgplein heet in het Frans Place du Luxembourg en dat korten we hier dan weer af tot Place Lux of het simpele Plux. Voor de coronacrisis losbarstte, was het hier iedere donderdagavond feest tijdens de wekelijkse after work party. Het halve plein werd er afgesloten zodat mensen op straat elkaar konden ontmoeten.

Wat te doen? Geniet van de lokale horeca.

Markt: iedere dinsdag. Het leuke is dat er dan kraampjes met voedsel van over de hele wereld staan, zoals een mobiele Peruviaanse delicatessenzaak.

Hoe kom je er? Stap af aan metrostation Troon (Trône), of neem de trein tot aan Brussel-Luxemburg.

6. Verborgen pareltje: Londenplein

 

Tussen al het grote horecageweld is er ook een minder bekend pleintje: het Londenplein (Place de Londres). Naast de moderne horeca heb je hier ook nog een oud Brussels bruin café. Het pleintje zelf is grotendeels autovrij en er valt veel zonlicht op.

Wat te doen? Geniet van het leven in café London Calling of amuseer je op het terras van En Stoumelings, een echte oude Brusselse bar. Leuk detail: “en stoemelings” is Brussels voor iets stiekem doen.

Hoe kom je er? Neem de metro tot aan Troon (Trône) of de trein tot aan Brussel-Luxemburg.

Europese Wijk (foto: Jochem Oomen)
Europese Wijk (foto: Jochem Oomen)

7. Eet krokodil op de grens met Matongé

 

De Matongéwijk is een heel andere buurt als de Europese Wijk, maar toch liggen ze tegen elkaar aan. En precies op de grens tussen die twee ligt het restaurant l’Horloge du Sud, een lokaal begrip. Dit etablissement wordt zowel bezocht door mensen die in de Europese Wijk werken als door mensen die eerder op Matongé zijn georiënteerd. Het op de Afrikaanse keuken gebaseerde aanbod maakt dit tot een echte kosmopolitische plek.

Wat te doen? Eet hier de crocodile exquise (spoiler alert: het smaakt als iets tussen vis en kip in) of poulet yassa, een Senegalees gerecht.

Hoe kom je er? Neem de metro tot aan Troon (Trône) of de trein tot aan Brussel-Luxemburg.

8.Verdwaal tussen boeken in vele talen

 

Op een hele drukke plek, aan de Kleine Ring, zit de grootste boekhandel van België: Filigranes. Je vindt hier boeken in het Frans, Nederlands, Engels, Duits, Italiaans en Spaans. Boekenliefhebbers kunnen hier urenlang dwalen tussen de boekenrekken. Het alom aanwezige personeel heeft oprecht veel verstand van al wat ze verkopen.

Wat doen? Zoek een goed boek of drink een koffie binnen of op het terras.

Hoe kom je er? Neem de metro tot aan Troon (Trône) of Kunst-Wet (Arts-Loi). Deze boekhandel ligt hier precies tussen in.

9. Fiets voorbij de file

 

De Wetstraat, de Belliardstraat en het Schumanplein waren decennialang vaste prik in de dagelijkse fileberichten. Hier fietsen was soms quasi onmogelijk. Inmiddels is er verbetering gekomen: over afgescheiden fietspaden kun je veilig de file voorbijfietsen in de Wetstraat, de Belliardstraat en op de Kleine Ring. Vanaf de Esplanade van het Europees Parlement loopt tegenwoordig ook een gedeeld fiets- en voetpad langs de spoorweg richting het zuiden. Dit brengt je naar de woonwijken van Elsene en Etterbeek.

Super bijzonder lijkt dit allemaal niet, maar het is wel een enorme stap vooruit voor Brussel. De grote assen van de Europese Wijk kun je dus sinds kort als veilige fietsroute gebruiken.

Tip: is je fiets kapot? Laat het herstellen in het Fietspunt (Cyclo Atelier) in het Luxemburgstation.

Vermoedelijk gaat deze buurt na de coronacrisis verder veranderen in een gezonde mix van kantoren en woningen, wat de reeds aanwezige dynamiek verder zal versterken. Het is dus uitkijken naar wat er hier gaat gebeuren.

Disclaimer: dit artikel is puur persoonlijk en dus geen samenwerking met bovengenoemde partijen.

Meer doen na de Europese Wijk?

Wat kun je doen in het mooie Toulon?

Wie Côte d’Azur zegt, denkt meteen aan Cannes, Saint-Tropez, Nice en mooi weer. De stad Toulon...

Review: mijn ervaringen met telecomoperator Neibo

De laatste jaren zijn de prijzen voor mobiel internet in België aan het dalen. Met als gevolg een...

Deze beroepen bestaan alleen in België

Een beenhouwer, klastitularis en wattman kennen ze in Nederland ook. Daar heet dat gewoon een...

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *