Brussel off the beaten track: Tour & Taxis

jul 6, 2021 | Belgium, Travel to

Tour & Taxis (foto: Jochem Oomen)

In Brussel kom je heel wat spoorweggeschiedenis tegen. Zo waren de spoorwegterreinen rond het oude goederenstation van Thurn & Taxis gedurende enkele decennia een niemandsland, maar tegenwoordig zie je hier de stad groeien. Hier vind je nieuwe parken, mooie opgeknapte pakhuizen en een gigantisch station dat nieuwe invulling krijgt: het prachtige Gare Maritime. Ga mee naar Tour & Taxis en laat je verbazen.

Het is moeilijk voor te stellen als je in de monumentale hal van het Gare Maritime staat, maar tot in de jaren negentig van de vorige eeuw reden hier goederentreinen in en uit. Dit was lange tijd het grootste goederenstation van Europa. Deze plek is groots, het lijkt wel zo groot als de stations Antwerpen-Centraal of Paris-Nord.

In deze prachtig gerenoveerde hal zou je bijna vergeten dat hier geschiedenis is geschreven. De familie Von Thurn und Taxis (Tour & Taxis in het Frans) behoorde tot de oprichters van het Europese postsysteem en kocht dit stadsdeel op. België was rond 1900 een industriële grootmacht en een goederenstation was nodig. Onder invloed van controversieel vorst Leopold II werd een groot deel van dit terrein voor spoorwegdoeleinden gebruikt. En zo werden het Gare Maritime (het “Zeestation”), enkele pakhuizen, een handvol rangeerterreinen en de destijds nieuwe spoorweg lijn 28A aangelegd.  

(Tekst gaat verder onder foto’s.)

Tour & Taxis (foto: Jochem Oomen)
Tour & Taxis (foto: Jochem Oomen)

Vernieuwing

 

Na de industriële opkomst van België volgden er nog heel wat gloriejaren die tot in de jaren zestig duurden. Gelijktijdig met de gefaseerde sluiting van de zware industrie in het zuiden van het land, verloor het goederenstation van Tour & Taxis aan belang. In 1994 reed de laatste trein het Gare Maritime uit.

Hoewel grote delen van het terrein jarenlang lagen te verkommeren, werden sommigen wel degelijk gebruikt. Muziekfestival Couleur Café had hier jarenlang een vaste stek. Ondertussen werd er de laatste jaren volop geïnvesteerd in de herontwikkeling van het domein: de sporen zijn verdwenen en maakten plaats voor nieuwbouw en parken, de pakhuizen werden gerenoveerd tot kantoor- en restaurantcomplexen en het vernieuwde Gare Maritime werd onlangs opgeleverd. Hier gaan regelmatig tentoonstellingen door en de bedoeling is dat hier een food hall wordt geopend. Verder vonden overheidsinstellingen als Leefmilieu Brussel en de Vlaamse Overheid een nieuwe stek in gewaagde moderne gebouwen.

(Tekst gaat verder onder foto’s.)

Tour & Taxis (foto: Jochem Oomen)
Tour & Taxis (foto: Jochem Oomen)

Ademruimte

 

Ook is er aan de buurt gedacht: de wijk Tour & Taxis ligt in het stadsdeel Laken, een dichtbevolkt gebied in de Brusselse Kanaalzone, heeft er wat groen bij gekregen. Niet alleen op het terrein zelf werd een groot park aangelegd, ook de voormalige spoorbedding van lijn 28A werd een stadspark. Dit is 2021 doorgetrokken tot aan het Bockstaelplein.

En zo kun je vanaf Bockstael helemaal door wandelen tot aan het Gare Maritime. Je wandelt langs een spoor- en metrolijn die in gebruik zijn. De palen van de elektriciteitsdraden staan er nog en een oude wagon knipoogt ook naar het industrieel verleden van dit park. Dit Pannenhuispark loopt zelfs helemaal door tot aan metrostation Belgica. Rond de stations Belgica en Pannenhuis is het park vrij strak vormgegeven, richting station Bockstael en Tour & Taxis laten ze de natuur redelijk hun gang gaan: het gras staat er hoog, hetgeen de biodiversiteit ten goede zou kunnen komen.

Tour & Taxis (foto: Jochem Oomen)

Leven in de brouwerij?

 

Omdat we over zo’n immens terrein spreken, vergde de heraanleg jaren werk. De parken kunnen behoorlijk levendig zijn op mooie dagen, de gerenoveerde hallen ook als er tentoonstellingen of beurzen zijn. Soms gaan er ook festivals door. Op andere dagen lijkt het nog niet zo vlot te lopen, maar daar zit het coronavirus natuurlijk voor iets tussen.

Tour & Taxis is een terrein in ontwikkeling. Wat tien jaar geleden nog een woest gebied midden in de stad was, is nu een veelbelovend stuk stad waar we in de toekomst wellicht nog vaak van gaan horen.

Volgende zaken staan op de planning:

 • De Suzan Danielbrug zal Tour & Taxis rechtstreeks met het Noordstation verbinden, wellicht rijdt er ook een tram overheen
 • De kanaalzone, net buiten het domein, wordt ook grondig aangepakt
 • Het Gare Maritime krijgt, zoals gezegd, een food hall
 • Er komt nog wat nieuwbouw bij

Wat doen op en rond Tour & Taxis?

 

 • Drink een lokaal bier in de brouwerij van Brasserie de la Senne
 • Dwaal door de pakhuizen, het Gare Maritime en de parken
 • Bezoek stadsboerderij Parckfarm
 • Drink een koffie in de bar in de immense hal van het Gare Maritime (deze is soms open)
 • Bekijk de street art van culturele hot spot Allee du Kaai, nu het nog kan. Dit staat op de nominatie om te verdwijnen.
 • Woon een evenement of een tentoonstelling op het terrein bij. Je krijgt dan soms plaatsen te zien waar je anders minder snel komt.
 • Geniet van het uitzicht over het terrein en over de skyline van de Noordwijk vanaf de Jubelbrug.
 • Zin in een hele goede koffie? Wandel vijf minuten naar Brol in de Ribaucourtstraat 91 te Molenbeek.

Hoe kom je hier?

 

 • Per trein: stap uit aan treinstation Brussel-Noord of Tour & Taxis en wandel vijf minuten. Er is ook een treinstation aan Bockstael, hiervandaan is het ongeveer 15 minuten wandelen door het park.
 • Per metro: dit terrein is echt gigantisch. Afhankelijk van waar je moet zijn, kun je beslissen waar je van de metro stapt. Voor het Gare Maritime en de pakhuizen: station Ribaucourt. Voor de Parckfarm en het Park van Lijn 28A: station Pannenhuis. Voor het Pannenhuispark: aan de stations Belgica, Pannenhuis of Bockstael.
 • Per tram: lijn 51 stopt aan metrohalte Belgica, tram 93 aan Bockstael.
 • Met de auto: er is een parkeerplaats onder de esplanade aan de Havenlaan. Verkeer op de omringende lanen kan zeer druk zijn.
 • Met de fiets: dit is mijn favoriete vervoersmiddel om mij over dit terrein te verplaatsen. Fietsenstallingen vind je buiten de gebouwen, maar ook gewoon in het Gare Maritime. Gebruik je stadsfiets Villo? Villo heeft stations aan de Picardstraat en de Bockstaelbrug.

Noot van de auteur: dit terrein is volop in ontwikkeling. Ik doe mijn best om dit regelmatig te updaten.

 

Disclaimer: dit artikel is geen samenwerking met bovengenoemde partijen, enkel een initiatief van iemand die hier graag komt.

Meer doen na Tour & Taxis?

Review: mijn ervaringen met telecomoperator Neibo

De laatste jaren zijn de prijzen voor mobiel internet in België aan het dalen. Met als gevolg een...

Deze beroepen bestaan alleen in België

Een beenhouwer, klastitularis en wattman kennen ze in Nederland ook. Daar heet dat gewoon een...

Sète: acht dingen om te doen

De Franse Middellandse Zeekust is enorm druk bezocht. Toch zijn er een aantal plaatsen die iets...

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *