Charleroi: highlights van een stad in transitie

apr 25, 2021 | Belgium, Travel to

Charleroi (foto: Jochem Oomen)

Nog altijd is deze grote stad ten zuiden van Brussel een grote onbekende voor heel wat mensen. Veel mensen nemen hier het vliegtuig of rijden er voorbij op weg naar andere oorden. Toch valt er hier een heleboel te beleven. Want je vindt hier topmusea, hippe street art en een binnenstad die zichzelf opnieuw probeert uit te vinden. Ga mee op stap naar Charleroi en laat je verbazen!

 

Aan urban explorers in Charleroi geen gebrek. Regelmatig kom je fotografen tegen die de oude industrie in beeld brengen, op zoek naar schoonheid in de lelijkheid. Toch is Charleroi zoveel meer als dat. Mondjesmaat beginnen de eerste bezoekers naar deze industriestad te komen, want deze stad is zich volop in de kijker aan het zetten als stad van kunst en industrieel erfgoed.

De stad is zich ook aan het vernieuwen: de benedenstad werd autoluw heraangelegd met een nieuw winkelcentrum, de lokale politie kreeg een landmark van moderne architectuur en de metrostations werden vernieuwd. Wat nog op de planning staat zijn een jachthaven, woontorens en een vernieuwd voorplein aan het treinstation Charleroi-Sud.

Inmiddels is Charleroi één van mijn favoriete steden van België geworden. Gewoon omdat je er zoveel dingen ziet die je niet verwacht. En ook omdat de stad zich zo aan het vernieuwen is. Maak kennis met enkele highlights van deze stad aan de Samber.

Charleroi (foto: Jochem Oomen)

1. Rive Gauche en verkeersvrije straten

 

Het eerste wat de doorsnee treinreiziger ziet bij het verlaten van station Charleroi-Sud, zijn de nieuwe gebouwen aan de overkant van de Samber. Naast de neoclassicistische en art-decogebouwen, staat er een nieuwe bioscoop, nieuw hostel en een nieuw winkelcentrum. Deze winkelgalerij is het immens populaire Rive Gauche en deze werd opgeleverd in 2017. Deze is op een interessante manier geïntegreerd in de wijk omdat deze ook aansluit op de klassieke Passage de Bourse, een lokaal architectonisch juweel.

De hiernaast gelegen Place Verte is het epicentrum geworden van de verkeersvrije straten.  Je merkt wel dat dit pas het begin van de renovatie van het centrum is, want enkele straten verderop bots je onvermijdelijk op de huizen die afgebroken gaan worden voor nieuwe torenflats.

 

Waar? Pal in het centrum, tegenover trein- en metrostation Charleroi-Sud.

Doen? Ga lunchen bij Le Pain Quotidien aan de Boulevard Joseph Tirou, dwaal tussen de boeken in de uitstekende Librairie Molière aan de Place Verte of drink een koffie in Livre ou Verre in de Passage de la Bourse. Allen geopend op de gebruikelijke winkeluren.

(Tekst gaat verder onder foto’s.)

Charleroi (foto: Jochem Oomen)
Charleroi (foto: Jochem Oomen)

2. Street-art rond station Providence & Rockerill

 

Spring vanuit het centrum op de metro, stap af in station Providence en bekijk de toffe street-art onder en tegenover het station. Mogelijk ben je de enige in deze desolate omgeving: je staat hier midden in de industrie, waarvan sommige fabrieken nog in gebruik zijn.

De kale muren van deze rafelrand werd door verschillende kunstenaars onder handen genomen waardoor het er nu best kleurrijk uitziet. Zo staat hier Charleroi in grote gele, creatieve letters geschreven, maar er zijn ook hele knappe schilderingen van het oude industrieverleden van de wijk. En wie goed kijkt, ontdekt de deur naar concertzaal en kunstencentrum Rockerill. Dit is een begrip in Wallonië, een cultuurtempel met cultstatus. Check zeker hun programma als je in de buurt bent.

 

Waar? In deelgemeente Marchienne-au-Pont aan de Route de Mons en de Rue de la Providence. Uitstekend bereikbaar per auto en metro.

 Link Rockerill: http://www.rockerill.com

(Tekst gaat verder onder foto’s.)

Charleroi (foto: Jochem Oomen)
Charleroi (foto: Jochem Oomen)

3. Musée de la Photographie

 

Volgens kenners is dit misschien wel het beste fotomuseum van heel Europa, het is in ieder geval zeker het grootst. Sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw hangen er foto’s aan de wanden in dit voormalige klooster. Het interieur van het klooster werd behouden, maar er kwam ook in 2008 een gewaagde nieuwbouw bij.

In dit museum vind je beelden van grote fotografen als Henri Cartier-Bresson en Ansel Adams, maar je ziet er ook fotografisch werk van surrealist René Magritte. Ook zijn er vaak tentoonstellingen met internationale uitstraling.

 

Waar? In de deelgemeente Mont-sur-Marchienne aan de Avenue Paul Pasteur. Parkeren voor de deur kan, er stoppen ook verschillende bussen vanuit station Charleroi-Sud.

Link museum: www.museephoto.be

Honger of dorst? De brasserie van het museum serveert goede sandwiches en lokaal gebrouwen bier (Blanche de Charleroi). Aan de overkant van het plein zit ook eethuis Little Italy dat gerechtjes bereidt die een uitstekende mix zijn van de Belgische en de Italiaanse keuken. De Napolitaanse sandwich vond ik echt geweldig.

(Tekst gaat door onder foto’s.)

Charleroi (foto: Jochem Oomen)
Charleroi (foto: Jochem Oomen)

4. Le Bois du Cazier

 

Een ander topmuseum is de site van Bois du Cazier. Hier vond één van de grootste rampen van de Belgische geschiedenis plaats: op 8 augustus 1956 vonden hier 262 mijnwerkers de dood. De oorzaak was een probleem met de lift, die een brand tot gevolg had. Ter nagedachtenis van deze gestorven mensen en omdat deze site al een grote historische waarde had, werd dit een indrukwekkend museumcomplex.

Dit UNECO-werelderfgoed bestaat tegenwoordig uit verschillende musea: er is de Espace 8 Aôut 1956 gewijd aan de mijnramp, het Musée de l’Industrie, de Ateliers of Werkplaatsen en het Musée du Verre de Charleroi, wat zich focust op de lokale glasindustrie. De mijnliften zelf zijn heel impressionant en de getuigenissen van de mijnramp heel aangrijpend. Dit is een bezoek wat je een tijd lang bij kan blijven.

 

Waar? In de deelgemeente Marcinelle, net buiten de Phériphérique of Grote Ring. Uitstekend bereikbaar per auto, bus 1 en 52 stoppen bij haltes in de buurt. Ga je met het openbaar vervoer? Plan je reis best van tevoren, zeker in het weekend rijdt er vrij weinig.

Link museum: https://www.leboisducazier.be/nl/

Meer doen rond het museum: achter het museum is de Terril du Bois du Cazier die je kan beklimmen voor het uitzicht.

Charleroi (foto: Jochem Oomen)

Praktische info

 

Ligging: Charleroi ligt zo’n 55 km ten zuiden van Brussel. Het is driekwartier rijden met de auto, met de trein ben je een uur onderweg. Doordeweeks rijden er twee intercitytreinen per uur tussen de grote Brusselse stations en Charleroi-Sud, in het weekend maar één. Verder is er van maandag tot en met vrijdag ook ieder uur een directe trein tussen Brussel-Schuman en Charleroi-Sud.

Overnachten: door de toenemende belangstelling openen steeds meer hotels hun deuren. Youth Hostel / Auberge de Jeunesse Charleroi staat bekend om de prijs-kwaliteitverhouding en het hippe gebouw. Ik heb hier zelf nog niet overnacht.

Meer doen in Charleroi? Beklim de heuvel van Piges, wandel langs industriële archeologie via het wandelpad Charleroi – Marchienne of spring op een treintje naar het prachtige Lobbes of Thuin of naar de abdijruïnes van Aulne.

Disclaimer:  dit artikel is geen samenwerking met bovenstaande partijen, slechts puur enthousiasme van iemand die graag in Charleroi komt. 

Meer Ardennen off the beaten track?

Wat kun je doen in het mooie Toulon?

Wie Côte d’Azur zegt, denkt meteen aan Cannes, Saint-Tropez, Nice en mooi weer. De stad Toulon...

Review: mijn ervaringen met telecomoperator Neibo

De laatste jaren zijn de prijzen voor mobiel internet in België aan het dalen. Met als gevolg een...

Deze beroepen bestaan alleen in België

Een beenhouwer, klastitularis en wattman kennen ze in Nederland ook. Daar heet dat gewoon een...

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *