Charleroi: struinen langs de Samber

apr 22, 2021 | Belgium, Travel to

Abbaye d'Aulne (foto: Jochem Oomen)

Net buiten de grote ringweg komt het geraas van deze grote industriestad tot rust. Hier slingert de Samber zich tussen de heuvels door. Langs het mooie dorp Lobbes, de hangende tuinen van Thuin en de verborgen abdijruïnes van Aulne. In deze vallei is het aangenaam vertoeven, want hier is het echt rustig. Reis mee en ga per auto, per trein, per fiets of te voet.

 

Deze route gaat door de metropoolregio van Charleroi, maar van de grote stad merk je hier eigenlijk niets meer. Eens je Phériphérique of grote ringweg van de industriestad voorbij bent, waan je je in een totaal andere omgeving. Hier begint de streek Thudinie (Thudinië), het heuvelachtig voorland van de Ardennen.

Onderstaande route kun je zowel per auto, per trein, per fiets als te voet doen. Mocht je voor de trein kiezen: ieder uur rijdt er doordeweeks een treintje tussen Charleroi-Sud en Erquelinnes, in het weekend maar één keer in de twee uur.

Samber (foto: Jochem Oomen)

Route van Lobbes naar Abbaye d’Aulne

Lengte: 13,3 km, maar met een omweg via de heuvels en bezoek aan Thuin zit je al gauw aan de 20 km.

Duur: afhankelijk van het vervoermiddel en het transportmiddel. Trek er te voet zeker een hele dag voor uit, met de trein, fiets en de auto kan het ook op een halve dag. Wil je zowel Thuin als de abdij bezoeken? Reken dan toch maar op een hele dag. Belangrijk voor de fietsers en de voetgangers: er is een fiets- en voetpad langs de Samber over de gehele lengte van deze route, zo vermijd je hellingen.

Beginpunt: treinstation van Lobbes

Eindpunt: treinstation van Landelies

Lobbes (foto: Jochem Oomen)

Lobbes, off the beaten track

 

De route begin ik in het dorp Lobbes, wat eigenlijk geheel in de schaduw ligt van het iconische stadje Thuin. Veel toeristen laten Lobbes links liggen, wat het tot een off the beaten track bestemming maakt. En dat is op zich jammer, want dit dorp heeft ook heel wat te bieden: de mooie romaanse kerk Saint-Ursmer, steile straatjes met kasseien en oude huizen en een abdij die momenteel verbouwd wordt. Het centrum van Lobbes is gemakkelijk bereikbaar, het ligt direct achter het station.

Ook kun je hier opmerken dat er een oude tramlijn ligt tussen Lobbes en Thuin. Deze is al sinds 1983 buiten gebruik, behalve voor een toeristisch trammetje dat eens in de zoveel tijd rijdt. Het leuke hieraan is dat dit lijntje eigenlijk oppervlakkig gerestaureerd is, waardoor het ruwe karakter behouden is.

Struinen door de hangende tuinen van Thuin

 

Vanuit Lobbes zijn er verschillende manieren om naar Thuin te gaan. Beide plaatsen liggen maar 3 km van elkaar vandaan, je kan het dus te voet doen. Of wel ga je over het wandelpad van de Samber, ofwel ga je door de heuvels (voor voetpaden: zie app Maps.me). Opteer je voor de heuvels, ga dan uit van een stevige klim. Het hoogteverschil is al snel 100 m.

Thuin zelf is een opkomende toeristische bestemming, je zal hier niet de enige dagjestoerist zijn. Gelegen op een boogscheut afstand van Charleroi, is dit een prachtig stadje voor Carolo’s die op hun vrije dag tot rust willen komen. En het is zeker de moeite: het ligt op een plek die al 2000 jaar bewoond wordt en bezit heel wat schatten. Zoals het belfort, de gezellige straatjes met winkels en restaurantjes en last but not least de Hangende Tuinen. Deze tuinen, of Jardins Suspendus, zijn de enige in hun soort in België. Zij zijn terrasgewijs gebouwd tussen de bovenstad en het beekje Biesmelle. Deze tuinen kun je onder andere bereiken vanaf een opening in de stadsomwalling Rempart du Midi, die je dan naar de Posty Bury brengt. Eenmaal in de tuinen heb je het idee dat de tijd er stil heeft gestaan. 

Hourpes (foto: Jochem Oomen)

Per klassiekske over het spoor

 

Na het hooggelegen Thuin gaat de route verder naar de Abbaye (abdij) d’Aulne. Dat is langs de Samber nog zo’n 10 km. Dit hele pad kun je zowel per auto, per fiets, of te voet doen. Een mogelijkheid is ook om de trein te nemen tot aan het station van Hourpes, waar je te voet verder kan gaan. Ik opteer voor het laatste.

Op dit spoorlijntje tussen Charleroi en de Franse grens wordt op het moment van schrijven met treintjes uit 1970 gereden, die welhaast een antieke sfeer uitademen vanwege de stijlvolle blauwe bankjes, houten (!) vloeren en ouderwets design. Voor kleine ritjes binnen België vind ik dat een geweldige ervaring. Voor de kenners: dit heten klassiekskes in het spoorwegjargon.

(Tekst gaat verder onder foto’s.)

Abbaye d'Aulne (foto: Jochem Oomen)
Abbaye d'Aulne (foto: Jochem Oomen)

Verborgen parel: de abdij van Aulne

 

Eveneens van klassiek karakter is het station van Hourpes: dit ligt in the middle of nowhere, beide perrons zijn niet geplaveid en via grindpaden kom je de perrons op. Vanaf hier kun je heel comfortabel het pad langs de Samber richting de abdij van Aulne volgen, of via het pad langs het spoor door de heuvels.

Enkele kilometers verderop lonkt de abdij van Aulne. Deze ligt verscholen in het dal van de Samber, tussen de heuvels. Supertof aan deze abdij is dat deze maar voor een deel nog in gebruik is. Het grootste gedeelte bestaat uit ruïnes die zo uit een Harry Potter film zouden kunnen komen. Gotische bogen, overgroeit door klimop, zetten er de toon. Eigenlijk is dit een prachtige locatie voor een photo shoot of filmset.

(Tekst gaat verder onder foto’s.)

Abbaye d'Aulne (foto: Jochem Oomen)
Abbaye d'Aulne (foto: Jochem Oomen)

Regionaal beroemd abdijbier

 

Deze plek is behoorlijk toeristisch, maar dat mag de pret zeker niet drukken. Integendeel: de talrijke cafeetjes en restaurantjes rond het complex serveren het lokaal gebrouwen officiële abdijbier van Abbaye d’Aulne, wat in de regio vaak op bierkaarten voorkomt. Dit wordt ook aan de ingang van het complex verkocht.

Terug naar de abdij: al sinds 637 na Christus zou hier religieuze activiteit plaats hebben gevonden. Deze christelijke site kenden perioden van grote bloei en verval. Tijdens de Franse revolutie, in 1794, werd het hele complex zo vernield dat er enkel ruïnes overbleven. Een deel werd in de 19e eeuw terug gerestaureerd. Nu, in de 21e eeuw, is ook dat gedeelte, in enigszins vervallen staat. De deuren van de bijgebouwen van de 19e eeuwse Église Saint-Joseph staan soms open. Binnen kun je een glimp opvangen van hoe het er hier in de 20e eeuw aan toe ging. Hint: je kan er veel bierflessen en -glazen zien staan.

Abbaye d'Aulne (foto: Jochem Oomen)

Historische sluis

 

Na een tijdje dwalen door de resten van deze ooit zo welvarende religieuze site, besluit ik om verder te wandelen naar het station van Landelies. Aan de sluis kun je de Samber oversteken. Deze sluis is inmiddels ook een historische attractie, maar deze wordt nog steeds gebruikt. Onlangs is de Samber terug bevaarbaar gemaakt zodat schepen opnieuw kunnen varen tussen Charleroi en Parijs!

Het pad langs de Samber is enkel toegankelijk voor fietsers en voetgangers, hier zijn de auto’s niet meer welkom. Mensen die deze tocht per auto doen, kunnen gewoon verder rijden naar de Phériphérique of grote ring. Ik ben te voet en wandel tot aan het stationnetje van Landelies. Een klassiekske brengt me terug naar de moderne wereld van station Charleroi-Sud.

Praktische info

Link Abbaye d’Aulne: https://abbayedaulne.be/nl

Link Hangende Tuinen van Thuin: https://www.visithainaut.be/jardins-suspendus/

Meer doen na de vallei van de Samber? Ontdek Charleroi: klim op een terril, wandel langs oude industrie van Cockerill Sambre, ga shoppen in Rive Gauche, bezoek het spectaculaire Musée de la Photographie of ga naar de mijnsite van Le Bois du Cazier.

Meer Ardennen off the beaten track?

Wat kun je doen in het mooie Toulon?

Wie Côte d’Azur zegt, denkt meteen aan Cannes, Saint-Tropez, Nice en mooi weer. De stad Toulon...

Review: mijn ervaringen met telecomoperator Neibo

De laatste jaren zijn de prijzen voor mobiel internet in België aan het dalen. Met als gevolg een...

Deze beroepen bestaan alleen in België

Een beenhouwer, klastitularis en wattman kennen ze in Nederland ook. Daar heet dat gewoon een...

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *