Colombia off the beaten track: Jericó

jul 17, 2018 | Colombia, Travel to

Jericó Colombia (foto: Jochem Oomen)

Afgelopen weekend verruilde ik de hectische stad even voor het rustige dorp Jericó, op een steenworp (nou, eigenlijk drie uur rijden) van Medellín. Ook al kleedde ik me low profile in de stijl van de locals (zwarte broek, wit t-shirt en sombrero), toch werd ik heel vaak aangestaard en aangesproken. Het was dan ook erg gezellig. Ik kon in dit cowboydorp veel fotograferen. 

Jericó doet menig Colombiaans hart sneller kloppen: de meeste huizen zijn honderd jaar oud en bont gekleurd.

Eigenlijk vond ik de dorpsbewoners nog het leukst van alles: hoewel ik zaterdag heel vreemd werd aangekeken als nieuwkomer, had ik zondag veel gesprekken met talloze mensen: de activist tegen de komst van een mijnbouwbedrijf, de dames van de breiclub uit Medellín die hun werkjes in het lokaal museum tentoonstelden en de koffieboer die druk aan het vergaderen was in de koffie-coöperatieve.

Vaak wilden mensen weten hoe ik Colombia vond, waarom ik hun dorp bezocht, wat ik het lekkerst eten vond en waar ik vandaan kwam (‘Ah Nederland, dat is toch Curaçao?’). En vaak ook de mededeling ‘En pas op hé, dit is Colombia!’ Tja, dat komt ervan als je als enige buitenlander een afgelegen dorp bezoekt.

Ook is er een kabelbaan die naar het ecologisch park Las Nubes leidt, alleen is deze al een jaar lang buiten gebruik. Je kan naar dit park wandelen, of gewoon de lokale heuvel met uitzicht op het dorp beklimmen. Hier laten mensen hun vliegers de lucht in gaan.

Benieuwd naar Jericó? Dit dorp ligt op drie uur rijden van Medellín. Bussen rijden hier naar toe vanaf de Terminal Sur (bij het vliegveld Olaya Herrera). Let op: de bussen op deze lijn nemen verschillende routes. De snelste is via Bolombolo. Sommigen rijden via Fredonia, dat is over een lange onverharde bergweg (deze route duur vierenhalf uur).

Verder kun je hele goede koffie drinken en kopen in Jericafé, inclusief gezellige babbel met koffieboeren. 

Meer Colombia off the beaten track

Getest: de gloednieuwe kabelbaan van Namen

Sinds mei 2021 heeft België een nieuw openbaar vervoersmiddel: een stadskabelbaan. De Téléphérique...

Dit zijn mijn meest memorabele reiservaringen

Iedere reiziger heeft wel een aantal dingen op reis meegemaakt die hij of zij niet zo snel zal...

Brussel off the beaten track: Europese Wijk

De meeste mensen kennen deze buurt vooral van het nieuws of van het voorbijrijden. Sommigen hebben...

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *