De wereld rond in mijn gemeente

dec 27, 2013 | Dutchman in Belgium

“Ik vind het prachtig dat niet alle Belgen het met mij eens zijn met mijn analyse van België.” Een lokaal krantje van een Brussels gemeenschapscentrum interviewde mij over mijn blog Dutchmaninbelgium, de voorloper van The Roaming Omen. Een gesprek over diversiteit, meertaligheid, onderwijs en lokale integratie.

In Sint-Gillis wonen en werken meer dan honderd nationaliteiten met en naast elkaar. In deze rubriek willen we telkens een vertegenwoordiger van een van die nationaliteiten aan het woord laten. Waar komen ze vandaan? Hoe zijn ze in Sint-Gillis verzeild geraakt? Wat vinden ze van hun gemeente?

Jochem Oomen woont sinds 9 maanden in Sint-Gillis. “Ik ben opgegroeid in Oosterhout en Breda, in het zuiden van Nederland. Ik volgde er lerarenopleiding. Zes jaar geleden vond ik het tijd voor een nieuw avontuur en dus ben ik naar België gekomen, om dezelfde reden dat veel Nederlandse twintigers tegenwoordig een jaar naar Nieuw-Zeeland of Australië trekken, maar ik besloot het dichterbij te zoeken. Uiteindelijk bleef ik hier plakken.”

‘t Stad Antwerpen vs La Capitale Brussel

“Vijf jaar lang heb ik op verschillende scholen in Antwerpen gewerkt. Vorig jaar besloot ik dat ik Antwerpen wel gezien had en wou ik terugkeren naar Nederland. Maar een vriendin raadde mij aan eerst nog Brussel te proberen. Brussel staat verder dan Antwerpen op vlak van diversiteit en ook op vlak van onderwijs heb ik de indruk dat er meer mogelijk is.”

“Dat is bijvoorbeeld zo met de ‘Brede School’ projecten: in Vlaanderen komt het moeilijk van de grond, maar hier in Brussel kon er wel al met 20 projecten gestart worden. Ook in gemeenteschool Sint-Joost-aan-zee, waar ik werk, zijn we sinds vorig schooljaar met een Brede School project gestart.”

Diversiteit

“In tegenstelling tot Antwerpen wordt diversiteit in Brussel als een realiteit gezien en niet als een te vermijden probleem. Het oude België en de eigentijdse ontwikkelingen komen hier in Brussel samen.”

“Dat zie je bvb. op de Parvis, waar Marokkaanse theehuisjes en alcohol serverende cafés zich mengen. De diversiteit vindt er zijn weg tot in de typisch Belgische cafés, die bovendien over een gezelligheid beschikken die je in de Nederlandse cafés niet terugvindt.”

Meertaligheid op de deurbel

“De mensen in het flatgebouw waar ik woon, hebben namen in 40 verschillende talen. Net omdat je hier met die enorme meertaligheid zit, heb je wel zoiets als een ‘Brede School’ nodig, waarbij kinderen buiten school ook Nederlands kunnen spreken.”

“Voor mezelf, als inwoner van Brussel vind ik het belangrijk om ook het Frans goed te beheersen. Als je je enkel integreert in het Nederlandstalig circuit van Brussel, mis je circa 80% van het hele Brusselse verhaal. Je parle français, mais je peux améliorer mon niveau, dus volg ik Frans in avondschool.”

Jochem verenigt zich

“Vanaf volgende week start ik ook in een tweetalig toneelgezelschap. Ik heb thuis geen kinderen rondlopen dus heb ik de tijd om me te engageren. Dit jaar hoop ik via de Pianofabriek ook mee te werken aan de Zinnekeparade, dat is echt iets waardoor je meer mensen uit de buurt leert kennen.”

“Van de Pianofabriek had ik al gehoord toen ik nog in Antwerpen woonde. Toen ik in januari naar Sint-Gillis verhuisde, kwam ik naar het nieuwjaarsfeest. Het was een ideale introductie, er was een tof flamenco-optreden en ik sprak er met mensen die er werkten. Sindsdien werk ik er zelf één à twee keer per maand als vrijwilliger. Ik leer er mensen kennen en ondertussen kan ik mijn Frans bijspijkeren aan de bar.”

Jochem, de Brusselaar

“Voorlopig wil ik niet terug naar Nederland. Ik kan niet zeggen dat ik me ‘Belg’ of ‘Antwerpenaar’ voel, maar ‘Brusselaar’, of ‘Sint-Gillisnaar’ voel ik me wel. Brusselaars en Nederlanders zijn een beetje hetzelfde: Brusselaars hebben naar Belgische maatstaven een ongelofelijk grote mond, Nederlanders een nog iets grotere. De dingen waarmee ik ben opgegroeid: je gedacht zeggen, een conflict rechtstreeks uitspreken, werken ook hier in Brussel.”

Dat Jochem niet op zijn mondje gevallen is, kun je ook op zijn blog dutchmaninbelgium.wordpress.com lezen, maar zoals de Nederlands-Brusselse mentaliteit het wil, heeft hij niks tegen een weerwoord: “Ik vind het prachtig dat niet alle Belgen het eens zijn met mijn analyse van België.”

Tekst: Margo Larosse, gepubliceerd in Fabriekslawaai, editie december 2013.

6 dingen die je alleen in België tegenkomt

In België kom je heel wat interessante dingen tegen. Zoals het aftands ogende frietkot en het...

Ardennen off the beaten track: Fondry des Chiens

De meeste bezoekers van de Ardennen gaan vaak bekendebestemmingen. Je ziet er veel natuurschoon,...

Brussel off the beaten track: Tour & Taxis

In Brussel kom je heel wat spoorweggeschiedenis tegen. Zo waren de spoorwegterreinen rond het oude...

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *