Deze beroepen bestaan alleen in België

sep 26, 2021 | Dutchman in Belgium

Diegem-Lo (foto: Jochem Oomen)

Een beenhouwer, klastitularis en wattman kennen ze in Nederland ook. Daar heet dat gewoon een slager, groepsleerkracht of trambestuurder. Maar er zijn ook beroepen die je echt alleen in België kan vinden. Al eens gehoord van een tuchtprefect of een secretaris-schatbewaarder? Je mag nu niet lachen, want dit is bloedserieus.  

Al jarenlang verwonder ik mij in het Belgenland over de geweldige benamingen die men aan sommige beroepen geeft. Toen ik naar dit land verhuisde, veranderde ik van een groepsleerkracht in een klastitularis. En Aldi bleek hier niet alleen de naam van een winkel te zijn, maar ook de afkorting voor ‘algemeen directeur’.

Wat mij het meeste aanspreekt, dat zijn de beroepen met functieomschrijvingen waarvan ik nog nooit eerder had gehoord. Enkele markante typisch Belgische beroepen die ik de voorbije jaren tegenkwam:

1. GAS-ambtenaar:

kan burgers bestraffen met gemeentelijke administratieve sancties (GAS). GAS-boetes kun je krijgen als je een broodje durft te eten op de trap voor de kerk of als je durft te skaten aan de Antwerpse Scheldekaaien.

2. Gemeenteontvanger:

een ambtenaar die verantwoordelijk is voor het innen van de gemeentebelasting en sommen geld uitbetaalt. Bestond tot in de jaren ’60 ook in Nederland, wordt in België vaker financieel beheerder genoemd. Kan ook boetes uitsturen, hier wil je geen ruzie mee krijgen.

3. Inspecteurverslaggever:

een soort opperhoofd van een onderwijsinspectieteam. Deze is niet alleen verslaggever, maar ook de beheerder van een onderwijsinspectiedossier en contactpersoon voor de school die wordt onderzocht.

4. Inspecteur-dossierbeheerder:

eigenlijk hetzelfde als een inspecteur-verslaggever omdat deze verslaggever vaak ook dossierbeheerder is. Voor wie het nu al ziet draaien voor zijn ogen: dit is Belgische logica.

5. Leermeester niet-confessionele zedenleer:

een leerkracht die een vrijzinnig humanistische levensbeschouwing geeft in Belgische openbare scholen.

6. Opvoeder-huismeester:

werkt in een internaat. Voedt kinderen op en heeft daarnaast nog een heleboel administratieve taken.

7. Secretaris-schatbewaarder:

dit heeft iets met een penningmeester van doen. Deze titel komt vooral voor onder aan de begeleidende brieven die het ziekenfonds bij facturen verzendt.

8. Studiemeester-opvoeder:

zie opvoeder-huismeester, maar deze functie bevat minder administratie. Ook dit is Belgische logica.

9. Tuchtprefect:

een adjunct-directeur die de eervolle taak heeft om leerlingen te bestraffen. Dit beroep was tot voor kort met uitsterven bedreigd, maar zit recentelijk weer in de lift.

10. Verantwoordelijke metingbeheer:

is verantwoordelijk voor het beheer van de standen van gas- en elektriciteitsmeters. Werkt voor een intercommunale, oftewel een intergemeentelijke organisatie.

11. Verificateur:

controleert of de administratie van een Belgische school wel klopt. Focust zich onder andere op de aanwezigheidsadministratie. De verificateur verifieert of deze correct is uitgevoerd. Werkte tot voor kort met veel mappen en stapels papier, kan sinds 2021 ook veel werk online verifiëren.  

Soms vraag ik mij af waarom een beroep als tuchtprefect eigenlijk bestaat. Omdat ik er nog steeds, volgens mij, geen eenduidig antwoord op heb gevonden, stop ik maar met deze waaromvraag. Zoals journalist Jelle Brandt Corstius ooit schreef: in sommige landen moet je je niet afvragen waarom dingen zo zijn. Die bestaan nu eenmaal gewoon. Dat moet je gewoon aanvaarden als vaststaand feit.

Meer lezen over België?

Sommige dingen kun je echt alleen maar in België zien

België is een fantastisch land, echt waar!

Review: mijn ervaringen met telecomoperator Neibo

De laatste jaren zijn de prijzen voor mobiel internet in België aan het dalen. Met als gevolg een...

Sète: acht dingen om te doen

De Franse Middellandse Zeekust is enorm druk bezocht. Toch zijn er een aantal plaatsen die iets...

Persoonlijk: terugblik zomer en vooruitblik herfst 2021

The Roaming Omen krijgt voortaan ook een persoonlijk tintje. Naast alle reiservaringen en...

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *