Dit zijn mijn meest memorabele reiservaringen

jun 12, 2021 | Balkans, Colombia, Travel to

Jericó, Colombia (foto: Jochem Oomen)

Iedere reiziger heeft wel een aantal dingen op reis meegemaakt die hij of zij niet zo snel zal vergeten. Na iedere reis heb ik altijd wel een paar verhalen om mee thuis te komen, maar onderstaande spannen toch echt wel de kroon. Benieuwd naar mijn ervaringen? Lees dan snel verder. Spoiler alert: ze spelen zich veelal af op de Balkan of op de Andes en de wereld kan soms heel erg klein zijn…

1. Een onvergetelijk weekend in Prizren, Kosovo

 

In het voorjaar van 2014 verbleef ik eens met mijn jongste broer in de Kosovaarse stad Prizren. Dit vind ik echt één van de mooiste en gezelligste steden van Zuidoost-Europa vanwege de schitterende ligging en architectuur, de religieuze en etnische verscheidenheid en vooral de geweldige locals.

Tijdens dat weekend hebben we het volgende beleefd: we werden opgelicht door een clowneske taxichauffeur die ons van de stad naar een bergdorp in de buurt bracht; we zagen een dorp met tuinen vol autowrakken en sharr-honden (die kunnen gevaarlijk zijn); we liftten terug naar Prizren met een bus vol mijnwerkers die ons heel enthousiast in het Duits begroetten, we belandden op een turbofolk-concert waar we als VIP’s werden behandeld en we hadden een after party in een karaoke-bar waar iemand ladderzat tallava’s (soort Albanese turbofolk) aan het zingen was. Ondertussen hadden we gesprekken in het Engels, Duits en Russisch. En ook maakten we er kennis met de tunnel cake, een cake die ervan bovenaf uitziet als een autotunnel.

2. Bij de Bektashisten in Tirana, Albanië

 

In een buitenwijk van de Albanese hoofdstad staat een enorme moskee: de Bektashistische tempel. De bektashisten zijn een derwisj- (een bepaalde islamitische) orde. Vanuit het appartement, waar we verbleven, zagen we deze moskee boven en weiland prijken. Op een zekere dag besloten we om hiernaartoe te wandelen.

Eenmaal op de plaats van bestemming aangekomen, was er een religieuze viering gaande. De gelovigen dromden er samen rond een belangrijke persoon en gingen de tempel binnen. Deze tempel is gigantisch modern en mooi. We werden uitgebreid welkom geheten om deel te nemen aan het feest. Helaas moesten we afzeggen omdat we al een andere afspraak in Tirana hadden. De feesttafels zagen er nog zo goed uit: heel veel eten en veel flessen Fanta en Cola.

3. Een huwelijksaanzoek in Bajram Curri, Albanië

“Guys, what the fuck are you doing here? It’s boring here!” Ik was net met een kameraad aangekomen in het Noord-Albanese bergstadje Bajram Curri. Eén van de weinige hotels, nota bene boven een benzinestation, hadden we gevonden. En in de lounge werden we op deze manier begroet door een jongeman met een hoedje op. We zouden hem nadien nog vaak tegenkomen in dit stadje. Veel was er niet te doen, maar gezellig was het er wel: zo was er een markt in de openlucht die gespecialiseerd was in zwarte, lederen puntschoenen.

De volgende dag namen we een minibus naar Kosovo. Onderweg raakte ik aan de praat met een man (via z’n zoon van twaalf jaar die tolkte). Die kwam er al snel achter dat ik vrijgezel was en probeerde me meteen te koppelen aan zijn dochter van in de twintig, die voor ons zat. De jongen van twaalf vroeg: “Do you want to marry my sister?” Ik denk dat ik volgende keer een namaaktrouwring meeneem als ik terug naar de Balkan ga…

4. Koffieboerderij in Colombia kopen?

 

In de koffieregio van Colombia, tussen Cali en Medellín, zat ik eens met een heleboel mensen in een Willys Jeep. Ter info: deze werden gebouwd tot 1945. Dus de exemplaren die nog in Colombia rondrijden, zijn eigenlijk gewoon antiek. Mooi detail: de fiets die ik mee had was aan de buitenkant met touwen vastgebonden. En wij reizigers zaten als sardientjes in een blik.

Eén van m’n medereizigers was een koffieboer die over een finca, een koffieboerderij, begon die te koop stond. “Voor 2000 dollar is die voor u, meneer. Ik kan dat zo voor u regelen.” Ook hiervoor had ik vriendelijk bedankt. Later grapten vrienden hierover dat dit echt een gemiste kans was. Ik had zo een koffieboer kunnen zijn!

5. Door het moeras van Oekraïne naar Wit-Rusland

 

M’n broer, enkele vrienden en ik, reisden eens op een heel creatieve wijze van Kiev naar Minsk. We deden dat via enkele lokale treinen. Overnachten deden we in Sarny, een klein Oekraïens stadje maar tevens groot internationaal spoorwegknooppunt. Andere buitenlanders waren hier niet. We belandden in de vierdeklas van een aftands hotel boven de jaarlijkse kermis. ’s Nachts hebben we niet veel geslapen, werden we lek gestoken door lokale muggen (we zaten immers in immense het Pripjat-moeras) en uiteindelijk vielen we met de slappe lach in slaap.

De volgende dag kwamen we aan in het Belarussische Pinsk. We besloten hier te blijven vanwege de naam van deze stad. Deze keer een relatief goed hotel in echte smakeloze Sovjetstijl. Er was zelfs een radio met maar één zender waar we oudere dames over briefjes van 100 roebel hoorden zingen. Eten deden we in restaurant Ciao Cacao, waar de serveerster stiekem foto’s van ons aan het maken waren. Zeer memorabel allemaal, maar waarschijnlijk keer ik niet meer zo snel terug naar Sarny en Pinsk.

6. Een bekende op de luchthaven van Panama

 

Enkele jaren geleden was ik aan het wachten op een vlucht van Panama-Stad naar Parijs. Ik had net mijn saaie luchthaven comfort food op tafel gezet, waarna er ineens iemand heel enthousiast achter me stond: “Hi Jochem! How are you? We know each other from the French course in Brussels!”

Daar zit je dan, duizenden kilometers van huis, en kom je iemand tegen van de cursus. Dit deed me beseffen dat de wereld erg klein was.

8. Toeval op de Andes

 

In de Colombiaanse stad Tunja, hooggelegen op de Andes, zat ik ’s avonds aan de koffie. Moe, maar voldaan. Ineens komen er een broer en een zus naast mij zitten met wie ik aan de praat raak. Het gesprek verloopt deels in het Engels, deels in het Spaans.

De jongeman in kwestie is een Noord-Amerikaanse Colombiaan, die toevallig in hetzelfde ziekenhuis heeft gewerkt als een familielid van me. Toen we dit ontdekten, keken we elkaar echt stomverbaasd aan.

9. Je buurvrouw onverwacht tegenkomen in Zuid-Amerika

 

Ook dit is in Colombia gebeurd: via via leerde ik wat mensen kennen die een fantastische koffiebar in Medellín hadden geopend. In datzelfde café werkte nog een andere persoon die ik precies al eens eerder tegen was gekomen.

We gingen met elkaar in gesprek en wat bleek: we woonden jarenlang zonder het van elkaar te weten in dezelfde straat in Brussel. We waren ooit buren van elkaar en kwamen elkaar jaren later tegen in Medellín! De wereld bleek toen wel heel erg klein te zijn…

En.. Wat hebben jullie voor vreemde dingen op reis meegemaakt?

Review: mijn ervaringen met telecomoperator Neibo

De laatste jaren zijn de prijzen voor mobiel internet in België aan het dalen. Met als gevolg een...

Deze beroepen bestaan alleen in België

Een beenhouwer, klastitularis en wattman kennen ze in Nederland ook. Daar heet dat gewoon een...

Sète: acht dingen om te doen

De Franse Middellandse Zeekust is enorm druk bezocht. Toch zijn er een aantal plaatsen die iets...

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *