Duisburg is verrassend gezellig na revival

apr 12, 2017 | Germany, Travel to

Oké, toegeven. Duisburg is niet de eerste bestemming waar je aan denkt als je op citytrip wilt. Deze grote Duitse stad is vooral berucht vanwege zware industrie. Maar de voorbije jaren heeft men zijn best gedaan om deze stad nieuw leven in te blazen. En met succes. Want wat je ziet zijn gezellige cafés, kunstwerken van topartiesten en een fabrieksterrein wat veranderd is in een stadspark. Reis met me mee naar deze multiculturele en afwisselende Rijnstad en laat je verbazen.

In het centrum oogt de bebouwing wat saai, maar wie goed zoekt, die vindt van alles. Zo kom je niet alleen een kleurrijk beeld van Niki de Saint-Phalle tegen, maar ook enkele gezellige cafés. Verderop is er ook de Innenhafen, de gerenoveerde binnenhaven die omringd wordt door musea, cafés en restaurants.

Maar wie voor de real experience gaat, neemt de tram naar de industriegebieden. Zo staat er op een heuvel in het zuiden van de stad de installatie Tiger and Turtle. Het zijn trappen die in de vorm van een rollercoaster over de heuveltop rollen. Voor het uitzicht moet je het niet doen, tenzij je dol bent op zware industrie en arbeiderswijkjes. Het kunstwerk is vooral erg tof.

Voor een totaal andere ervaring neem je de tram naar het stadsdeel Marxloh. De Turkse gemeenschap is er goed vertegenwoordigd. Je kan dat aan het straatbeeld zien aan de vele winkels die bruidskledij verkopen, maar ook aan de restaurants. Eten doen we bij Pera, waar we ons de pide (een langwerpige Turkse pizza) en de huisgemaakte ayran (een Turkse yoghurtdrank) goed laten smaken.

Niet ver van Marxloh is ook de enige echte toeristische attractie: het Landschaftspark Duisburg-Nord. Ooit verdienden hier duizenden arbeiders hun brood, tegenwoordig kun je er bier drinken onder de schoorstenen, fietsen tussen de hangars en zelfs de koeien laten grazen. Op zondag kun je hier heel wat Duisburgers vinden, alsof ze een boswandeling maken.

In het Landschaftspark Duisburg-Nord kan ik mij als amateur fotograaf helemaal laten gaan. Vooral als blijkt dat de meeste fabrieksgebouwen toegankelijk zijn via poortjes, trappen en tussenverdiepingen. Je kan zelfs tot bijna tachtig meter hoogte klimmen!

Omdat we ook nog voor de hardcore experience wilden gaan, hebben we de echt werkende industrie nog opgezocht. En daarvoor moesten we naar de Alsumer Berg, een heuvel aan de Rijnoever. Het uitzicht was er vrij apart: aan de ene kant zagen we groene rivieroevers, aan de andere kant rook en vlammen van de staalindustrie.

Natuurlijk hebben we ook nog volop van het leven genoten en ons ‘s avonds en ‘s nachts aan het Dellplatz en de Innenhafen vermaakt. Zo schenkt café-restaurant Webster huis gebrouwen weissbier (een soort witbier) in, is het Thais eten bij Nuh’s Thai Schnellrestaurant werkelijk verrukkelijk en kun je bij bar Bodega del Puerto het jonge volk van de stad ‘s nachts treffen.

Al met al konden we concluderen dat het weekend Duisburg een fantastische ervaring was, alleen al omdat de stad zo afwisselend is. Waar anders kun je zulke aparte artistieke interventies, lelijke gebouwen, stilstaande en werkende fabrieken, lekkere eethuisjes en goede cafés op zo’n kleine oppervlakte vinden te midden van een multiculturele working class hero sfeer? Juist, in het Ruhrgebied.

Duisburg ligt op tweeënhalf uur rijden en treinen van Brussel en op twee uurtjes van Amsterdam.

Wat kun je doen in het mooie Toulon?

Wie Côte d’Azur zegt, denkt meteen aan Cannes, Saint-Tropez, Nice en mooi weer. De stad Toulon...

Review: mijn ervaringen met telecomoperator Neibo

De laatste jaren zijn de prijzen voor mobiel internet in België aan het dalen. Met als gevolg een...

Deze beroepen bestaan alleen in België

Een beenhouwer, klastitularis en wattman kennen ze in Nederland ook. Daar heet dat gewoon een...

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *