Eindhoven off the beaten track: Strijp S en Gasfabriek

Jul 26, 2021 | Netherlands, Travel to

Eindhoven (foto: Jochem Oomen)

Eindhoven is zeker niet de mooiste stad van Nederland, maar wel een hele boeiende. Je vindt hier namelijk oude industriecomplexen die zijn verbouwd tot creatieve en horeca hotspots. Strijp S is er zo één. Waar Philips ooit lampen maakte, kun je tegenwoordig wonen, design kopen en genieten van je koffie op een terras onder door planten overwoekerde buizen. Maak kennis met een opkomende wijk.

Als Bredanaar kwam ik uiteraard nooit in Eindhoven, want wij vonden onze eigen stad zoveel mooier. Toch heb ik blijkbaar iets gemist, want pas na veertien jaar in België wonen belandde ik terug in Eindhoven. De stad lijkt het rauwe industriekleed van zich af te slaan. En lijkt daarin wonderwel beter te slagen dan pakweg Duisburg of Charleroi.

Toen ik destijds Nederland verliet, had Eindhoven pakweg 200 000 inwoners. Inmiddels is er zo’n 40 000 man bijgekomen. De lampenstad breidde niet alleen in de breedte uit, maar ook in de hoogte. Sommige plekken in Eindhoven stralen grootstedelijke allure uit: de omgeving van het centraal station, Strijp S en het vliegveld bijvoorbeeld. Wie had dat destijds ooit durven dromen.

(Tekst gaat verder onder foto’s.)

Eindhoven (foto: Jochem Oomen)
Eindhoven (foto: Jochem Oomen)

Peertjesfabriek

 

Toch is er nooit een gebrek aan ambitie geweest in Eindhoven. Al in 1916 opende in het stadsdeel Strijp Philips de eerste lampenfabriek voor gloeilampen. Dit was op het terrein van Strijp S. Later kwamen er ook televisies en radio’s bij. Philips werd een succesvol bedrijf dat meer ruimte nodig had. Volgens de lettervolgorde van de naam Strijp, werden er ook de bedrijventerreinen Strijp T en Strijp R bijgebouwd. Die bevinden zich aan de andere kant van de ring om de stadskern heen.

Het Eindhovens productiefeest bleef duren tot in de jaren ’90. Vanaf dat moment sloten steeds meer productielijnen in Eindhoven om uit te wijken naar lageloonlanden. De voordien vrijwel ontoegankelijke bedrijventerreinen kwamen leeg te staan. Vanaf het jaar 2010 kwam er een nieuwe dynamiek op gang: er werden bedrijfjes aangetrokken die zich met design en technologie bezighielden. Ook werd dit domein voor het eerst in de geschiedenis bewoond door permanente inwoners.

(Tekst gaat verder onder foto’s.)

Eindhoven (foto: Jochem Oomen)
Eindhoven (foto: Jochem Oomen)

Creatievelingen en hoogbouw

 

Inmiddels zitten er wat ronkende namen op dit terrein, zoals de creatieve school Sint-Lucas. Oude fabriekshallen zijn gerenoveerd en op de begane grond zitten veel horeca- en designzaken. Op de verdiepingen hebben creatievelingen hun ateliers.

Opvallend op dit domein is de aanwezigheid van heel wat hoogbouw. Op het moment van bezoek zagen we dat de Trudo Toren in aanbouw is. Dit is een ontwerp van Stefano Boeri, die ook het Bosco Verticale in Milaan heeft ontworpen. Het Eindhovens broertje is eveneens een verticaal bos: een witte toren met uitspringende balkonnen waar bomen op staan. Het is de blikvanger van Strijp S. Gebouw Haasje Over is dan weer een rode toren, en de complexen van Lux ogen ook indrukwekkend. Je hebt hier niet het idee in Noord-Brabant te zijn, maar eerder in Rotterdam.

Eindhoven (foto: Jochem Oomen)

Buizen, schoorsteen en street art

 

Daarnaast kom je op Strijp S een heleboel buizen tegen. Onder de buizen kun je genieten van je koffie of wandelen, maar ook de elektrische bussen richting de luchthaven rijden eronderdoor. Verder kom je op het terrein nog een hoge schoorsteen tegen, die wonderwel lijkt te passen in het nieuwe bos van woontorens.

Achter het indoor skate complex van Area 51 heb je ook nog wat toffe street art die je kan bezichtigen. Een stukje verder staat het voormalige Ketelhuis, waar je in het gelijknamige café een goede kop koffie kan drinken met uitzicht over het terrein.

Eindhoven (foto: Jochem Oomen)

Cultuur en evenementen

 

Ook heb je op dit domein bioscoop Natlab zitten en theater Popei. Laatstgenoemde heeft ook een café en restaurant met terras met uitzicht op de spoorweg en zit in het Klokgebouw. Dit is tevens een plek waar veel evenementen doorgaan.

Op dit terrein is dus enorm veel te doen, wij hebben ons enkel bezig gehouden met het bekijken van de architectuur. Wil je nog meer doen, dan kun je hier gerust een dag zoet zijn. Strijp S is op dit moment volop in ontwikkeling, maar in Strijp T en Strijp R schijnt ook al één en ander te gebeuren. Dit hebben we uit tijdgebrek helaas nog niet kunnen zien.

Eindhoven (foto: Jochem Oomen)

Wielercafé in Gasfabriek / NRE

 

Strijp S is niet de enige in zijn soort in Eindhoven. Er zijn nog andere voormalige industriegebieden omgebouwd tot creatieve hotspots.  Zo heb je op het domein van de voormalige Gasfabriek de gelijknamige straat. Dit wordt ook wel het NRE-terrein genoemd. De oude gebouwen hiervan zijn gerenoveerd. Ook hier kom je heel wat hippe winkeltjes tegen. Wielercafé Cyklist vond ik een mooie ontdekking: je kan hier fietsen huren, designfietsen bekijken, het leven van wielerlegende Bert Oosterbosch in ogenschouw nemen, met hen op pad gaan en uiteraard ook iets eten en drinken. Ze serveren er Orchestra of Angels, een lokaal gebrouwen IPA-bier van de brouwerij 100 watt.

In tegenstelling tot Strijp S heeft de Gasfabriek eerder een landelijk dan grootstedelijk karakter. Tussen de oude hallen lijkt het wel alsof je op het platteland bent. Buiten het wielercafé hebben we helaas niet volop van de omgeving kunnen genieten, vanwege felle regenbuien.

Praktische informatie

 

Hoe kom je in Eindhoven? Eindhoven ligt op anderhalf uur treinen van Amsterdam, iedere tien minuten is er een verbinding. Vanuit Brussel of Antwerpen gaan er geen treinen naar Eindhoven, er rijden wel bussen. Flixbus doet over dit traject respectievelijk 1u15min en 2u15min en reed op moment van schrijven iedere twee uur.

Hoe kom je op Strijp S? Dit is een halfuur wandelen van station Eindhoven Centraal, maar er stoppen ook sprinters (stoptreinen) op station Eindhoven Strijp S. Dat ligt aan het Klokgebouw. Bussen 401 en 402 verbinden Eindhoven Centraal met Eindhoven Airport en stoppen op de Torenallee aan de Trudo Toren (bushalte Strijp S, niet te verwarren met het gelijknamige treinstation dat verder weg ligt). Op een zaterdag in de zomervakantie reden de bussen iedere vijf minuten.

Hoe kom je bij de Gasfabriek / NRE? Dit ligt net buiten het centrum op een kwartiertje wandelen van Eindhoven Centraal, juist voor het museum van DAF. Bushalte Havenhoofd ligt hier om de hoek, hier stoppen de lijnen 5, 24, 320 en 324.

Meer doen in Eindhoven? Af en toe komen er ook gewone toeristen in Eindhoven. Die gaan winkelen in het centrum, naar moderne kunst kijken in het Van Abbemuseum of naar het museum van DAF. Tot slot is het Stratumseind wereldberoemd in Noord-Brabant vanwege het nachtleven.

Disclaimer: dit artikel is geen samenwerking met bovengenoemde partijen, slechts enthousiasme van een fotograaf die graag rondreist. 

Meer Nederland off the beaten track?

Benieuwd naar een molen, zo scheef als de Toren van Pisa?

Leer de onbekende kanten van Arnhem kennen

Enschede, wat valt daar nou te beleven?

Wat kun je doen in het mooie Toulon?

Wie Côte d’Azur zegt, denkt meteen aan Cannes, Saint-Tropez, Nice en mooi weer. De stad Toulon...

Review: mijn ervaringen met telecomoperator Neibo

De laatste jaren zijn de prijzen voor mobiel internet in België aan het dalen. Met als gevolg een...

Deze beroepen bestaan alleen in België

Een beenhouwer, klastitularis en wattman kennen ze in Nederland ook. Daar heet dat gewoon een...

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *