Getest: de gloednieuwe kabelbaan van Namen

jun 18, 2021 | Belgium, Travel to

Namen (foto: Jochem Oomen)

Sinds mei 2021 heeft België een nieuw openbaar vervoersmiddel: een stadskabelbaan. De Téléphérique de Namur verbindt het stadscentrum met de citadel. Deze is niet enkel gericht op toerisme, maar ook op stadsbewoners en forenzen. The Roaming Omen trok naar Namen om met de kabelbaan de onbekende kant van de citadel te ontdekken. Een bezoek aan de multiculturele wijk Jambes mocht zeker niet ontbreken.

Stadskabelbanen kenden we tot voor kort vooral uit Zuid-Amerika. De metrocables van Medellín worden bijvoorbeeld als referentie voor oplossingen van mobiliteitsproblemen gezien. Talloze keren gebruikte ik deze kabelbanen om van het centrum naar de hoger gelegen wijken te gaan.

In Europa kom je dit nog niet veel tegen, maar Namen lijkt er wel graten in te zien. We hebben het immers over de officiële hoofdstad van Wallonië, die de lokale economie een boost wil geven na een zenuwslopende pandemie. Want, wat deze anders maakt dan zijn Europese collega’s, is dat deze meer doet dan enkel toeristen naar de citadel brengen. Naast de citadel zijn immers ook woonwijken die op een duurzame manier ontsloten werden.

Namen (foto: Jochem Oomen)

Het traject

 

Oké, toegeven, helemaal nieuw is dit niet: van 1957 tot 1997 liep er al een kabelbaan tussen het centrum en de citadel, maar die liep tot een uitzichtpunt (Belvédère). Dat was enkel leuk voor toerisme. Oude cabines hiervan kom je tegen aan het Belvédère en aan een café aan de andere kant van de Maas. De moderne variant gaat veel verder: van de Maasoever aan de Place Maurice Servais tot aan de Renbaan Ludus Pro Patria, die verder op de citadel ligt, waardoor buurtbewoners er ook iets aan hebben. Mooi detail: dit huzarenstukje is in recordtempo gebouwd. Vorige zomer was er nog niets te zien, en nog geen jaar later is dit vervoersmiddel al operationeel.

Zo benieuwd als ik was, ging ik op een zondag in juni naar Namen toe. Van het treinstation naar het kabelbaanstation is het een klein kwartier wandelen. Je komt door de gezellige steegjes en over de mooie pleintjes van de binnenstad, waar het gezellig vertoeven is en het Belgisch bier rijkelijk vloeit. Hier voel je dat Frankrijk niet meer veraf is.

Mijn ervaring

 

Net zoals in Medellín staat hier ook een rij mensen te wachten om in te checken. Als de rij tot op straat staat, hou je best rekening met een wachttijd van twintig minuten. Je ticket kopen kan ter plaatse, maar ook online. Goedkoop is het allerminst: € 4,50 voor een enkeltje, € 6,50 voor een retourtje. Er is ook een abonnementsformule: deze kost € 32,50 per jaar, wat me voor locals dan weer een hele goede deal lijkt.

Als ik eenmaal in de gondel zit, met een ouder echtpaar dat slecht ter been is, zie ik deze Maasstad in vogelvlucht. Vervolgens zien we de verschillende onderdelen van de citadel: de oude militaire structuren en de nieuwere complexen. Ondertussen kunnen we tot ver in het Maasdal kijken en vang je glimpen van de Ardennen op. Na vier minuten zijn we al aan het eindpunt: aan de Renbaan Ludus Pro Patria. De kabelbaan wordt even stilgezet om het reeds vermelde echtpaar in rust uit te laten stappen.

M’n oordeel

 

En is de kabelbaan de moeite waard? Jazeker, want deze gaat echt snel, zoals de metrocables in Zuid-Amerika. Het brengt je ook meteen naar één van de hoogste punten van de burcht: je overbrugt een hoogteverschil van 102 meter over een lengte van meer dan 2 kilometer in vier minuten.

Keerzijde van de medaille is dat de wachttijd snel oploopt tot 20 minuten vanwege het geringe gebrek aan gondels. Op het moment zijn er maar twee treintjes van een drietal cabines, die elk 6 personen kunnen vervoeren. De huidige capaciteit is 600 passagiers per uur, wat de gemeente kan verdubbelen door extra gondels in te zetten.

Namen (foto: Jochem Oomen)

Namen off the beaten track

 

Het toffe aan dit systeem is dat je onmiddellijk aan een off the beaten track attractie bent: de Renbaan Ludus Pro Patria (“Spelen voor het volk”), waar vroeger racewedstrijden werden gehouden. De antieke tribune met opschrift in Latijn doet in de felle zon haast aan als een Romeins overblijfsel. Toch is het veel nieuwer: rond 1900 gaf controversieel vorst Leopold II opdracht hier “moderne” gebouwen neer te zetten. Dit voormalig volks sportpaleis is er een voorbeeld van. Een deel van het domein is tegenwoordig een rommelige parkeerplaats, wat het een beetje surrealistisch maakt. Tja, Namen mag aan de weg timmeren, maar rauwe randjes blijven eigen aan Belgische steden.

Aan de achterkant van de tribune is nog iets moois: het Théâtre de Verdure de Namur. Dit moet ooit een bloeiend open lucht theater zijn geweest, op het moment van schrijven stond het gras hoog op de tribune en leek het wel een urban exploring hotspot. Ook minder bekend is het Château de Namur, wat hierboven ligt. Hier vind je dan weer een botanische tuin.

Diversiteit in de winkelstraat van Jambes

 

Als je eenmaal op de citadel bent, heb je eigenlijk de keuze uit twee treinstations in de buurt: dat van Namen en dat van Jambes. Als je voor dat van Jambes kiest, heb je een fijne wandeling door het groen over de helling van de burcht naar de brug over de Maas. Eenmaal op de brug wachten onder andere een Kosovaarse en een Canadese vlag je op. Dit geeft je meteen het idee dat je in een diverse buurt komt.

De Avenue du Bourgmestre Jean Materne, die de brug met het station van Jambes verbindt, is een aaneenschakeling van multiculturele supermarktjes, volkscafés en diverse restaurants. Marché Kosova is de plek voor Kosovaarse en Albanese specialiteiten, de Taverne Primus Haacht is het meest volkse café van de straat en Friterie Raphaël is een typisch oud Belgisch frietkot (een barak die op een pleintje is gezet). Voor Italiaanse gerechten kun je dan weer terecht bij Pizzeria Don Camillo, vlak aan de Maasbrug. Die pizza’s zijn echt goed en de bediening is zeer vriendelijk.

Namen (foto: Jochem Oomen)

Praktische info

 

Hoe kom je er? Parkeren in het centrum van Namen kan, maar lijkt mij niet eenvoudig met alle smalle straatjes. In Jambes of op de citadel lukt dat beter. Ga beter met de trein. Vanuit het station van Namen kun je naar alle andere Waalse provincies reizen, er zijn ook frequente verbindingen met Brussel. Vanuit Jambes kun je ook rechtstreeks naar Brussel sporen. Zoals gezegd, ligt het lage station van de kabelbaan op een kwartiertje wandelen van het hoofdstation van Namen (dus niet van Jambes).

Meer doen? In tegenstelling tot sommige andere Waalse grote steden is Namen wel echt op toerisme ingericht. Het centrum is zeer mooi, het toeristische gedeelte van de citadel (wat ik niet beschreven heb), mag er ook zeker wezen. Het uitzicht over de stad en de Maas is echt schitterend. En… Check vooral die gigantische gouden schildpad die op de helling staat en over de stad uitkijkt.

Meer info? https://www.telepheriquedenamur.be/nl/

 

 

Disclaimer: deze blog is geen samenwerking met bovengenoemde partijen, slechts puur enthousiasme van een Brusselaar die graag Wallonië verkent.

Meer België off the beaten track?

Meer doen in de Belgische Ardennen?

Ontdek ruïnes van wel duizend jaar oud

Ontdek de onbekenden kanten van Brussel

Review: mijn ervaringen met telecomoperator Neibo

De laatste jaren zijn de prijzen voor mobiel internet in België aan het dalen. Met als gevolg een...

Deze beroepen bestaan alleen in België

Een beenhouwer, klastitularis en wattman kennen ze in Nederland ook. Daar heet dat gewoon een...

Sète: acht dingen om te doen

De Franse Middellandse Zeekust is enorm druk bezocht. Toch zijn er een aantal plaatsen die iets...

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *