Hoe goedkoop reizen naar Brussels Airport?

Jun 23, 2018 | Belgium

Brussels Airport (foto: Jochem Oomen)

Reizigers die met het openbaar vervoer naar de luchthaven Brussel-Zaventem gaan, hebben het al gemerkt: een treinkaartje naar dit vliegveld is behoorlijk duur vanwege de zogenaamde Diabolotoeslag. Gelukkig zijn er vanuit Brussel en omstreken ook nog andere manieren om je vliegtuig te halen. Ik zet ze even voor je op een rijtje.

Om tot een juiste vergelijking te komen, neem ik het centrum van de hoofdstad als vertrekpunt.

Duurst maar comfortabel: taxi

 

Afhankelijk van je vertrektijd en het drukke Brusselse verkeer, betaal je tussen de 30 en 50 euro voor een rit. Reistijd is doorgaans tussen de 30 en 60 minuten.

Snelst en beetje duur: trein

 

Brussels Airport is de laatste jaren enorm goed bereikbaar geworden dankzij het Diabolo-project. Een ingenieus netwerk van bruggen en tunnels verbindt de luchthaven met allemaal andere spoorlijnen. Het is een handig overstapstation geworden.

Moet je echter op het vliegveld zelf zijn, dan betaal je meteen de Diabolotoeslag van €5,40 bovenop je ticketprijs. Een treinrit Brussel-Centraal Brussels-Airport Zaventem kost je zo al gauw €9,10 enkele reis of € 18,20 retour. In het weekend is het goedkoper en kan het met een weekendbiljet voor €16 retour. Opgelet: het weekendbiljet is enkel een retourtje en de reizen moeten tussen vrijdag 19u en de nacht van zondag op maandag worden volbracht. Dit geldt voor één en hetzelfde weekend.

Voordeel is wel dat het snel gaat. Een reis van het centraal station naar de luchthaven duurt tussen de 16 en 22 minuten. Vanuit het station Brussel-Luxemburg is dat 18 minuten.

Budgettip: neem vanuit Zone Brussel de trein tot station Zaventem-Dorp en wandel verder naar Brussels Airport. Deze rit kost €3,10 enkele reis en €6,20 retour. Een weekendbiljet kost €5. Een wandeling tussen de stations Zaventem-Dorp en Brussels Airport is net geen 3 km en zou een halfuur moeten kunnen duren. 

Traag maar goedkoper: bus Airport Line van MIVB

 

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB rijdt ook op de luchthaven met bus 12. 12 is een sneldienst tussen het metrostation Troon (via het Luxemburg- en Schumanstation) en Brussels Airport. Deze heet de Airport Line. Bus 12 doet er, als het mee zit, 38 minuten over. De prijs op zich is interessant: vanuit Brussel naar de luchthaven betaal je de normale prijs voor de BRUPASS: €2,40. Maar ga je van de luchthaven naar Brussel, dan betaal je de €7 voor een Go2City-biljet. Heen en terug is dat dus €9,40.

MIVB-tickets zijn een uur geldig en is combineerbaar met het stedelijk bus-, tram- en metronetwerk van deze maatschappij.

Traag en spotgoedkoop: bus van De Lijn

 

Vanuit het Brussel, Vilvoorde, Mechelen en Leuven rijden ook rechtstreekse bussen van De Lijn naar de luchthaven. Vanuit Brussel is dat onder andere bus 272. Deze vertrekt vanaf het Noordstation en rijdt door Sint-Joost-ten-Node, Schaarbeek en Evere via Zaventem naar de terminal. Een sms-ticket kost €2,50, een ticket via de app van De Lijn €2. Afhankelijk van waar je opstapt doe je er een uur tot een kwartier over.

Vanaf metrostation Roodebeek aan het Woluwe Shopping Center vertrekt ook bus 359 naar de luchthaven. Deze doet het binnen het halfuur en kost evenveel als bovenstaand voorbeeld. Verder is er ook een nachtbus voor de mensen die op de luchthaven werken. Deze rijdt min of meer hetzelfde traject als lijn 272, maar vertrekt al verder vanuit Anderlecht, Sint-Jans-Molenbeek en Brussel-Stad.

Wie het echt spotgoedkoop wilt houden en in Brussel woont: je kan met een Villo!-fiets naar een station bij een halte van deze buslijnen en daar overstappen op de bus.

Gratis: te voet of per fiets

 

Het is mogelijk om te voet naar de luchthaven te gaan. Verder is er ook een fietsenrek waar je je fiets kan zetten. Dit schijnt enigszins riskant te zijn omdat de fietsenstalling niet bewaakt is. Omdat de luchthaven in Vlaanderen ligt en niet in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest beschikt deze niet over een Villo!-station.

En als je van verder komt?

 

Dan raad ik je aan om te kiezen a.d.h.v. je tijdschema. Heb je weinig tijd? Pak rechtstreeks de trein en betaal die Diabolotoeslag. Heb je veel tijd? Neem de trein tot aan Vilvoorde, Brussel-Noord of Zaventem en reis per bus van De Lijn verder.

Heb je nog meer tijd? Onderzoek of Flixbus een rechtstreekse bus vanuit de stad bij jou in de buurt naar Brussels Airport heeft. Kan de moeite lonen. Zo zijn er soms verbindingen tussen Brussels Airport en Rotterdam of Utrecht. 

Veel succes!

Praktische informatie

Taxi nodig? Zoek maar op via Google.

Ga je met de trein? www.detrein.be of www.nsinternational.nl

Ga je met de MIVB? www.mivb.be

Ga je met De Lijn? www.delijn.be

Deelfiets nodig? www.villo.be

Flixbus nodig? www.flixbus.be

Noot van de auteur: prijzen waren geldig op donderdag 9 september 2021.

Disclaimer: dit artikel is geen samenwerking met bovengenoemde partijen, enkel enthousiasme van iemand die graag en veel reist en daarom de kosten probeert te drukken. 

Meer over Brussel

Wat kun je doen in het mooie Toulon?

Wie Côte d’Azur zegt, denkt meteen aan Cannes, Saint-Tropez, Nice en mooi weer. De stad Toulon...

Review: mijn ervaringen met telecomoperator Neibo

De laatste jaren zijn de prijzen voor mobiel internet in België aan het dalen. Met als gevolg een...

Deze beroepen bestaan alleen in België

Een beenhouwer, klastitularis en wattman kennen ze in Nederland ook. Daar heet dat gewoon een...

2 Comments

 1. Ilse

  Diabolotaks betaal je ook als je op de trein zit die via Zaventem (luchthaven reidt).

  En soms is het ook handig om je naar de luchthaven te laten rijden door iemand die in de buurt werkt. 😉

  Reply
  • Jochem Oomen

   Hi Ilse, dank je voor je reactie. Ja, liften naar de luchthaven behoort natuurlijk ook tot de goedkoopste opties.

   Goh, ik heb de indruk dat je enkel Diabolotoeslag betaalt als Brussels Airport Zaventem je eindbestemming is. Als ik bijvoorbeeld van Brussel-Luxemburg naar Antwerpen-Centraal ga met overstap onder de luchthaven, dan betaal ik het gewone tarief.

   Een NMBS-medewerker zei me ooit dat je enkel Diabolotoeslag moet betalen als de luchthaven zelf je bestemming is.

   Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *