Marseille off the beaten track: Corniche Kennedy

aug 23, 2021 | France, Travel to

Vallon des Auffes (foto: Jochem Oomen)

De grote Zuid-Franse havenstad heeft heel wat te bieden, maar vaak beperken bezoekers zich tot de oude haven en de wijken daarrond. En dat is jammer, want een stukje verderop heb je de Corniche Kennedy, een weg die tientallen meters boven de zee loopt en een fantastisch uitzicht biedt. Wereldberoemd in Frankrijk, maar een buitenlandse toerist kom je hier niet snel tegen. Reis mee naar de Corniche, de diepe Vallon des Auffes en de idyllische Anse de Malmousque.

De Corniche Kennedy is in Frankrijk een begrip: een gelijknamig boek (2008) en een film (2016) beschrijven er het leven van de jonge plongeurs, of duikers, die van 20 m hoge kliffen de Middellandse Zee in duiken. Vaak zijn het jongeren die zich niet zonder gevaar van de rotsen laten vallen. Na enkele ongelukken besloot het stadsbestuur om te dit verbieden. Regelmatig kom je langs deze weg dan ook bordjes tegen die aangeven dat het verboden is om te duiken. Ben je geïnteresseerd in het boek? Je kan dit in boekhandels of bibliotheken in België vinden en fragmenten van de film vind je op YouTube.

Terug naar deze legendarische weg: deze begint aan de Plage des Catalans, een strand op 2 km van de oude haven (Vieux Port). Deze plek is tot ver buiten de stad bekend, onder andere vanwege een lokale volleybalclub. Hiervandaan slingert de Corniche Président John Fitzgerald Kennedy, zoals de kustweg voluit heet, gedurende een viertal kilometers zich richting de Plages du Prado, de stranden die in het zuiden van de stad liggen. Omdat ik te voet was heb ik mij beperkt tot het eerste stuk: van de Plage des Catalans tot aan de Anse de Malmousque. Dit eerste stuk is zeer fotogeniek: aan de ene kant heb je de drukke, grote stad, en onder je ligt de zee te glinsteren.

(Tekst gaat verder onder foto’s.)

Plage des Catalans (foto: Jochem Oomen)
Corniche Kennedy (foto: Jochem Oomen)
Corniche Kennedy (foto: Jochem Oomen)

Geweldig uitzicht

 

Op een enigszins bewolkte avond bezoek ik de Corniche Kennedy. Dat zorgt ervoor dat het hier niet zo druk is, het lijkt zelfs te koud zijn voor de duikers. Tussen de paar zwemmers aan de Plage des Catalans en de brug van de Vallon des Auffes zie ik enkel een paar vissers die halsbrekende toeren hebben uitgehaald om hun vissersplek te bemachtigen. Het uitzicht is prachtig: in de verte ligt het Château d’If, een soort lokale voormalige Alcatraz-gevangenis, evenals een paar andere eilanden. De ferry’s richting Corsica en Noord-Afrika banen zich een weg door de baai van Marseille.

Vlak voor de Vallon des Auffes zie ik het Monument aux Morts de l’Armée d’Orient, ook wel de Porte de l’Orient, poort naar het oosten, genoemd. Dit is een oorlogsmonument uit 1927 om de slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog te gedenken. Het is een groots en indrukwekkend monument, op wandelafstand van de kerk Notre Dame de la Garde, die vlakbij op een heuveltop ligt.

(Tekst gaat verder onder foto’s.)

Vallon des Auffes (foto: Jochem Oomen)
Vallon des Auffes (foto: Jochem Oomen)
Vallon des Auffes (foto: Jochem Oomen)

Vallon des Auffes

 

De interessantste plek van de Corniche vond ik eigenlijk de Vallon des Auffes, een diepe inham aan zee. Hier gaat de Corniche over een viaduct en hieronder ligt een haventje in een diepe vallei. De brug en de haven zijn via trappen met elkaar verbonden. In de haven zelf zijn enkele bistro’s en liggen heel wat bootjes. Vanaf de brug zelf heb je en uitzicht over deze idyllische haven met flats op de achtergrond, beneden ervaar je de grootsheid van de brug. Ook is het mogelijk om via de toegankelijke privéstraat Rue des Vallon des Auffes de rotsen op te klimmen en klauteren die verder de zee in gaan. Het is een plek waar je je uren kan amuseren.

Ik fotografeer er volop en wordt vooral aangekeken en begroet door locals. Kennelijk komen hier niet zoveel buitenlandse toeristen, en al helemaal geen met grote camera’s om hun nek. Dit is duidelijk een plek voor de marseillais.

(Tekst gaat verder onder foto’s.)

Anse de Malmousque (foto: Jochem Oomen)
Anse de Malmousque (foto: Jochem Oomen)

Anse de Malmousque

 

Na de Vallon des Auffes gaat de Corniche een klein stukje het land in, om een schiereiland af te snijden. Een stukje verder van de weg ligt een ander haventje in een inham, namelijk de Anse de Malmousque. Terwijl de vallon een vallei met zeer steile hellingen is, is deze anse eerder een glooiend terrein aan de kust. Toch moet je een aantal trappen afdalen om er te komen.

Zo druk als het aan de Vallon des Auffes is, zo rustig is deze Anse de Malmousque. Buiten zwemmen en het bekijken van bootjes is hier niet zoveel te doen. Dit is een echte lokale haven. Er slingert vanuit de haven wel een pad over de rotsen langs de kust, waar een paar mensen aan het zwemmen zijn. Eigenlijk is de Anse de Malmousque gewoon heel fotogeniek en gemoedelijk.

Geen toeristen

 

De Anse de Malmousque ligt eigenlijk op de helft van de Corniche Kennedy, want deze blijft doorslingeren. Na Malmousque komt deze eerder door rustige woonwijken aan de zee.

Ik besluit om nog eens te genieten van hetzelfde uitzicht en terug te wandelen naar de Vieux Port. Onderweg kom ik tot aan de Plage des Catalans geen andere toeristen tegen. 

Vallon des Auffes (foto: Jochem Oomen)

Praktische informatie

 

Hoe kom je hier? De Plage des Catalans ligt op 2 km van metrostation Vieux-Port, dat is ongeveer 20 minuten wandelen. Deze weg is vrij gemakkelijk, deze stijgt en daalt een beetje. Het stuk van de Plage des Catalans naar de Vallon des Auffes is 750 m tot op de brug, maar al snel een kilometer tot in de vallei. Wil je doorwandelen naar de Anse de Malmousque? Dat is vanaf het reeds genoemde strand ongeveer anderhalve kilometer. Bus 82 doet ook het hele traject van de Corniche. Deze rijdt tussen de stations Prado en Vieux-Port langs de kust.

Hoe lang ben je hiermee bezig? Ik ging te voet en was eigenlijk een hele zomeravond onderweg, maar ik heb veel gefotografeerd. Wil je de hele Corniche te voet doen? Trek er gerust een halve tot een hele dag voor uit. Door gebruik te maken van bus 82 kun je de tijd inkorten.

Risico’s! Het duiken is niet toegestaan, zwemmen leek enkel officieel toegestaan op bepaalde plaatsen.

 

Disclaimer: The Roaming Omen roept niet om te gaan duiken aan de Corniche! En ook niet om te zwemmen op plaatsen waar dat niet mag.  

Wil je meer weten over Marseille?

Wat kun je doen in het mooie Toulon?

Wie Côte d’Azur zegt, denkt meteen aan Cannes, Saint-Tropez, Nice en mooi weer. De stad Toulon...

Review: mijn ervaringen met telecomoperator Neibo

De laatste jaren zijn de prijzen voor mobiel internet in België aan het dalen. Met als gevolg een...

Deze beroepen bestaan alleen in België

Een beenhouwer, klastitularis en wattman kennen ze in Nederland ook. Daar heet dat gewoon een...

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *