Marseille off the beaten track: de Côte Bleue

aug 18, 2021 | France, Travel to

Côte Bleue (foto: Jochem Oomen)

Stel je voor: dichtbij een hectische grote stad ligt een klein paradijsje. Met witte steile kliffen, water dat zo helder is dat je de vissen er ziet zwemmen en waar de zon meestal schijnt. En nee, dit is geen tropisch eiland, maar een kuststrook op zes uurtjes treinen van Brussel: de Côte Bleue, net buiten Marseille. En als klap op de vuurpijl kun je hier ook nog eens één van de mooiste treinreizen van Europa maken. Reis mee naar het dorp Niolon, waar je vanuit het fort een fenomenaal uitzicht hebt. 

Marseille, dat is voor de meeste toeristen de oude haven, de gezellige wijken hierrond en de Notre Dame de la Garde. En als er tijd is een bezoek aan de Calanques, ten zuiden van de stad. Nu zijn de Calanques effectief één van de mooiste natuurgebieden van Frankrijk, maar deze hebben ook nog een broertje: de Côte Bleue of Blauwe Kust, die eigenlijk veel gemakkelijker bereikbaar is.

Koop een dagkaartje voor Le Train de la Côte Bleue, spring op de trein in Marseille Saint-Charles en laat je vervoeren over hoge bruggen en langs steile afgronden met telkens die prachtige kleur van de Middellandse Zee beneden je: dit is eigenlijk een must do voor de treinreiziger.

(Tekst gaat door onder foto’s.)

Ruig heuvelmassief

 

De grote Zuid-Franse havenstad Marseille wordt omringd door berg- en heuvelketens. Ten zuiden en ten westen van de stad eindigen deze abrupt in zee, met als resultaat de bekende Calanques in het zuiden en de minder bekende Chaîne de l’Estaque (of Chaîne de la Nerthe) in het westen. Hoog is dit heuvelmassief niet: La Tête Auguste is met 278m het hoogste punt. Maar omdat deze heuvels zo steil en ruig zijn, lijkt het wel een heus gebergte. Het strekt zich uit van voorstad l’Estaque tot aan de havenstad Martigues.

Hoewel dit tot de Métropole Aix-Marseille-Provence (een soort Zuid-Franse Randstad) behoort, merk je op heel wat plekken niet zoveel van grootstedelijkheid. Sterker nog, in Niolon, waar ik ben geweest, kom je enkel badende en zonnende marseillais tegen met hier en daar een verdwaalde Franse toerist. Buitenlandse toeristen heb ik hier niet gezien. Omdat de gebieden buiten de gebaande paden mijn enorm interesseren, heb ik mij beperkt tot Niolon. Ik schrijf hieronder over het dorp en een wandeling naar de forten, hoog boven de kust.

(Tekst gaat door onder foto’s.)

Pittige wandeling

 

Redelijk vroeg op een doordeweekse ochtend neem ik de trein van Marseille naar Niolon. Le Train de la Côte Bleue is een modern dieseltreintje dat uit vier rijtuigen bestaat, uitgerust met airco. Na een kwartiertje rijden we de stad uit. Via een tunnel rijden we de heuvelketen van l’Estaque in. Direct na de buitenwijk l’Estaque begint de Côte Bleue, die er echt heel spectaculair uitziet vanuit de trein.

Ik verlaat de trein in Niolon, waar ik meteen welkom word geheten door tjirpende krekels en een zee die beneden mij ligt te glinsteren in de zon. Omdat het een warme dag gaat worden, besluit ik nu al te wandelen naar het fort. Het Fort van Niolon (Fort de Niolon) ligt immers hoog boven mij, ik verwacht me aan een pittige wandeling, ook al is deze maar 1,4 km heen. Het begin van de wandeling is erg simpel: bij het station ga je naar links, en in plaats van de tunnel naar het dorp te nemen, ga je het Chemin des Poseurs in. Dit loopt parallel met de spoorlijn.

(Tekst gaat door onder foto’s.)

Le Fort de Niolon

 

Ter hoogte van de Calanque du Jonquier (ook dit zijn technisch gezien calanques, want het zijn diepe valleien die deels in zee liggen), kom ik op een splitsing. Ik neem het pad naar boven, naar rechts. Nu begint het inspannende gedeelte: vanaf hier gaat het pad alleen maar omhoog. Tussen zingende krekels en rotspartijen door, zigzagt en kronkelt het pad omhoog. Op een uitkijkpunt na een stenen brug is er weer een splitsing: ga voor het fort naar links en niet naar rechts. Na nog een stukje klimmen ben ik er eigenlijk al: het Fort van Niolon!

Het Fort van Niolon doet behoorlijk indrukwekkend aan: het zijn enkele militaire gebouwen uit de periode 1860-1880 die ervoor dienden om de haven van Marseille te beschermen tegen eventuele invallen van buitenlandse mogendheden. Tot aan de Tweede Wereldoorlog zijn deze complexen eigenlijk niet nodig geweest. Tijdens de Duitse bezetting zijn ze wel deels verbouwd geweest door de toenmalige bezetter vanaf ongeveer 1942. Eigenlijk zijn er twee forten: het hoogste fort of Le Fort Haut wordt momenteel gerestaureerd en is op het moment van schrijven niet toegankelijk voor bezoekers. Op een iets lagere heuveltop ligt La Batterie Haute Annexe, een lager deel van het fort. Dit is wel volledig toegankelijk. Van beide forten heb je een geweldig uitzicht over de baai van Marseille.

(Tekst gaat verder onder foto’s.)

Het dorp Niolon

 

Rond een uur of elf daal ik dezelfde route naar beneden af. Er is namelijk maar één pad tussen het dorp en het fort. Beneden is het al druk: er zijn volop mensen aan het zwemmen en zonnen in en rond de jachthaven. De ster van de haven is een man op leeftijd die op een surfplank zonder zeil staat. Hij lijkt iedere voorbijganger te kennen, die hij met de voornaam begroet. Uiteraard met bijbehorend lokaal accent.  

Tussen de haven en het station is het centrum van het dorp: hier schalt de stem van de Zuid-Franse sterzanger Kenji Girac ’s ochtends al luid door de muziekboxen. Restaurant l’Escale heeft een bar in de open lucht, de supermarkt ertegenover granité (of granita, een halfbevroren zoete drank) en l’Ancre verkoopt er ijs. Rond de haven zitten nog wat andere restaurantjes met terrassen.

Praktische informatie

 

Hoe kom je hier? Le Train de la Côte Bleue vertrekt in Marseille vanuit het hoofdstation Saint-Charles en vanuit de wijk Euromediterrannée. Deze rijdt om de twee uur. Met een dagkaartje voor de Côte Bleue kun je voor zes euro onbeperkt deze trein gebruiken tussen Marseille en Miramas. Deze deal geldt enkel in het weekend en tijdens vakantieperiodes. Opgelet: er rijden ook andere treinen naar Miramas (via de luchthaven), maar die mag je met dit ticket niet nemen. Van en naar Marseille is het vaak druk op deze trein. Van en naar Miramas is het vaak iets rustiger. Meer info op de website van de lokale spoorwegen: https://www.ter.sncf.com/sud-provence-alpes-cote-d-azur/loisirs/lignes-touristiques/train-cote-bleue

Toegang bij brandgevaar: helaas is dit een serieus issue rond Marseille. Op sommige dagen worden de bossen en rotsen preventief afgesloten en kun je hier niet rondwandelen. Dat geldt ook voor de Calanques ten zuiden van de stad. Check deze website voor je vertrekt: http://www.calanques13.com/acces-massifs-forestiers.html

Opmerking wandeling: wandelen over de rotsen aan de Côte Bleue kan behoorlijk inspannend zijn, zeker bij temperaturen boven de 25 graden. Ik raad je aan omdat dan vooral ’s ochtends vroeg te doen. Doe deze wandeling enkel met wandelschoenen met een stevig profiel, op sommige stukken moet je echt klimmen en klauteren over stenen. Verder staat de wandeling van het station naar het fort ook in Google Maps. De app Maps.me laat nog enkele andere wandelpaden zien, maar deze lijken niet zo goed meer te zijn.

Meer doen aan de Côte Bleue: de andere dorpjes en stadjes aan de Côte Bleue zijn iets meer toeristisch en worden allemaal bediend door Le Train de la Côte Bleue. De stad Martigues, op het einde van het massief, is zeer mooi en wordt het Venetië van Frankrijk genoemd.

Disclaimer: dit artikel is geen samenwerking met bovengenoemde partijen, slechts enthousiasme van iemand die graag reist en fotografeert. 

Wil je meer weten over Marseille?

Wat kun je doen in het mooie Toulon?

Wie Côte d’Azur zegt, denkt meteen aan Cannes, Saint-Tropez, Nice en mooi weer. De stad Toulon...

Review: mijn ervaringen met telecomoperator Neibo

De laatste jaren zijn de prijzen voor mobiel internet in België aan het dalen. Met als gevolg een...

Deze beroepen bestaan alleen in België

Een beenhouwer, klastitularis en wattman kennen ze in Nederland ook. Daar heet dat gewoon een...

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *