Parijs off the beaten track: Bassin de la Vilette

Jul 29, 2021 | France, Travel to

Pont Levant de la Rue de Crimée (foto: Jochem Oomen)

De Franse hoofdstad is een heerlijke stad waar enorm veel te zien is. Toch drommen veel toeristen samen op dezelfde locaties. En dat is jammer, want er is zoveel meer te zien. Zoals de wijk rond het Bassin de la Vilette, op wandelafstand van het Gare du Nord. Hier heb je een zwembad in het kanaal, coole street art, een multiculturele omgeving en oude industriële gebouwen die een tweede leven hebben gekregen. Ga mee op stap naar de wijk Vilette!

In de Benelux denken we altijd dat Parijs zo’n grote stad is. Maar als je intra-muros, dus binnen de rondweg Boulevard Phériphérique, blijft, vallen die afstanden toch echt mee. Zo is de afstand van het Gare du Nord, station Paris-Nord, naar het begin van het Bassin de la Vilette, nog geen kilometer. Die metro kun je dus gewoon aan je voorbij laten razen.

En zo beland ik op een zondagmiddag aan het Bassin de la Vilette. Na de enorm hectische omgeving van het drukke station, waar de Thalys aankomt, lijkt de omgeving van het Bassin de la Vilette wel een oase van rust: hier is water, groen en vooral ruimte. Op een zomerse namiddag heb ik een aantal dingen kunnen bezichtigen: het einde van het Canal Saint-Martin, het Bassin zelf, het Canal de l’Ourcq en de hallen van Cenquatre Paris. Allen liggen op wandelafstand van elkaar en hieronder leg ik uit wat je daar allemaal kan doen.

Espace Éphémère (foto: Jochem Oomen)

Canal Saint-Martin bij metrostation Jaurès

 

Het Canal Saint-Martin werd begin deze eeuw wereldberoemd door de film ‘Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulin’. Dit leek het toerisme rond dit kanaal een echte boost gegeven te hebben. Toch heeft dit kanaal nog een onbekend stukje: namelijk dat rond het metrostation Jaurès. Het valt me wel op dat dit een rauw stukje Parijs is: niet zo goed onderhouden, veel graffiti tags, dakloze mensen die langs het kanaal leven en af en toe mensen die hun was in het kanaal zelf doen. De recente crisis lijkt hier heel lelijk huis gehouden te hebben.

Dit belet me niet om de omgeving te verkennen: blikvanger is een gebouw direct aan het kanaal met een torentje. Hier zit niet alleen de brandweer en de ambulance, maar ook de Espace Éphémère, een bar restaurant met tijdelijke exposities. Ook is hier een dakterras met ongetwijfeld een tof uitzicht. Dit was op moment van schrijven helaas niet toegankelijk. Verder zit hier in de buurt een restaurant met ‘cuisine afropéenne’ (Afrikaans-Europese keuken).

Hoe kom je hier? Metrostation Jaurès ligt letterlijk boven het kanaal.

(Tekst gaat verder onder foto’s.)

Bassin de la Vilette (foto: Jochem Oomen)
La Rotonde Stalingrad (foto: Jochem Oomen)

Bassin de la Vilette

 

Zo rauw de omgeving rond de Espace Éphémère is, zo lief ziet deze er dan weer uit aan het Bassin de la Vilette zelf. Nadat ik het kruispunt onder de verhoogde monumentale metrolijn ben overgestoken, kom ik in een keurig onderhouden omgeving uit. Vanaf de Rotonde Stalingrad glinstert het enorme bassin: dit is het grootste wateroppervlak van Parijs waar het Canal Saint-Martin en Canal de l’Ourcq starten en eindigen. Dit werd in 1808 aangelegd om de openbare fonteinen van Parijs van water te voorzien!

Inmiddels is dit een bruisende plek zonder massatoerisme waar van alles te doen is. De mensen die hier vertier opzoeken zijn vooral Parijzenaars en mensen afkomstig uit de eigen regio.

Een overzicht:

  • La Rotonde Stalingrad (of La Rotonde Ledoux of Vilette): dit is een voormalig tolhuis wat tegenwoordig bars, restaurants en een tweedehandskledingmarkt huisvest. Een prachtige plek dus.
  • Paris Plage: bij gebrek aan natuurlijk strand heeft Parijs sinds 2002 dit kunstmatige strand. Als ik er ben, valt de regen met bakken uit de hemel en bestellen de locals nog een tweede halve literglas bier. Aan weerszijden van het kanaal kun je normaal gezien allemaal sportactiviteiten doen (pétanque of jeu de boules!) en je kan er zelfs zwemmen in het zwembad in het dok.
  • MK2: aan beide kanten zijn, ter hoogte van La Rotonde, bioscopen. De ene heet MK2 Quai de Seine en de ander heet MK2 Quai de Loire. De eerste heeft een groot terras onder een luifel.
  • Marin d’Eau Douce: een bedrijf dat bootjes verhuurt om mee door het dok en de aangrenzende kanalen te varen. Ik kan me voorstellen dat het uitzicht vanaf het water heel interessant is, want je ziet van alles gebeuren vanaf het water.
  • Passerelle du Bassin de la Vilette: je hebt vanaf deze voetgangersbrug een tof uitzicht op deze interessante plek. Je ziet de nieuwe activiteiten aan het dok en de wolkenkrabbertjes van de sociale woningbouw op de achtergrond.
  • Paname Brewing Company: een lokale bierbrouwerij met terras direct aan het water. Paname betekent in deze context Parijs en voorsteden.
  • Pont Levant de la Rue de Crimée: een monumentale liftbrug uit 1885 die nog steeds z’n werk doet. Deze staat op de plek waar het Bassin overgaat in het Canal de l’Ourcq. Iedere keer als een schip onder deze brug door moet, wordt de rijweg afgesloten, en gaat de brug langzaam omhoog. Voetgangers kunnen dan de steile voetgangersbrug hiernaast nemen. Het valt me op dat je hier zowel orthodoxe joden, moslims als mannen met hipsterbaarden tegenkomt. Echt multicultureel dus.

Hoe kom je hier? Afhankelijk van waar je moet zijn, liggen deze metrostations in de buurt: Jaurès, Stalingrad, Riquet, Laumière en Crimée.

(Tekst gaat verder onder foto’s.)

Pont Levant de la Rue de Crimée (foto: Jochem Oomen)
Canal de l'Ourcq (foto: Jochem Oomen)

Canal de l’Ourcq

 

Dit kanaal ligt er ook al lang: sinds 1825 voorziet het Parijs van water. Ook werd het tot in de jaren ’60 gebruikt door scheepvaartverkeer. De laatste jaren is er terug een toename van lokale scheepvaart in het kader van verduurzaming: zo vinden er langs het kanaal en aan het dok regelmatig leveringen per boot plaats.

Ook hier is weer van alles te doen. Ik heb mij beperkt tot het eerste stuk, tussen de Rue de la Crimée en de Rue de l’Ourcq. Dit omdat dit kanaal enorm lang is.

Volgende dingen zijn de moeite waard:

  • Street art ter hoogte van de Pont de Rue l’Ourcq: ook hier is weer een oude metalen brug over het kanaal. De directe omgeving is opgefleurd met mooie street art: de brug, de straten errond en zelfs een aak (péniche) zijn een openluchtmuseum van graffiti artiesten geworden. Jaarlijks vindt hier het Festival Ourcq Living Colors plaats, wat helemaal in het teken van deze kunstdiscipline staat. Er worden, voor de liefhebbers, zelfs rondleidingen rond dit thema georganiseerd. Check de website van het festival voor meer info.
  • Péniche l’Eau et les Rêves: op het water ligt deze zwarte rijnaak die zowel een boekhandel als een café herbergt. Hier kun je een koffie drinken en naar buiten kijken is de moeite: ook op het water passeert er van alles. En niet onbelangrijk: het personeel is hier oprecht vriendelijk.

Hoe kom je hier? Afhankelijk van waar je moet zijn, liggen deze metrostations in de buurt: Crimée of Ourcq.

(Tekst gaat verder onder foto’s.)

Rue de l'Ourcq (foto: Jochem Oomen)
Cenquatre Paris (foto: Jochem Oomen)

Cenquatre Paris

 

Op vijf minuten wandelen van het kanaal ligt de culturele hotspot Cenquatre Paris. Deze voormalige brandweerkazerne is de voorbije twintig jaar veranderd in een tempel voor kunst en cultuur, die tevens een belangrijke ontmoetingsplek voor het noorden van Parijs is geworden.

Dit complex is honderden meters lang en bestaat grotendeels uit overdekte hallen die elkaar opvolgen. Het werd in 1874 opgeleverd, maar in 2008 volledig gerenoveerd. Op het moment dat ik het bezoek, wordt erin quasi iedere hal dansles gegeven aan jong en oud. Hiphop, salsa en enthousiaste danskreten klinken luid door de hallen. Ter hoogte van de uitgang aan de Rue d’Aubervilliers is dan weer een kunsttentoonstelling rond klimaatbetogingen bezig. Dit is een plek waar buurtbewoners uit de woonwolkenkrabbers van de naburige wijk Orgues de Flandre (of Cité des Flamands) kunnen chillen.

Hoe kom je hier? Metrostations Riquet en Max Dormoy liggen in de buurt.

Veiligheid: kom je vanaf stations Max Dormoy of Paris-Nord? Dan kom je waarschijnlijk langs de Jardin d’Éole, waar op het moment van schrijven honderden drugsverslaafden samenkomen op straat. De Franse pers spreekt hier vaak over omdat sommige buurtbewoners onveiligheid zouden ervaren. Ik ben er gewoon langs gewandeld: ja, er wordt openlijk gedeald en gebruikt, maar mij lieten ze wel met rust.  

Metro Parijs (foto: Jochem Oomen)

Meer doen na deze wijk?

 

Je kan het Canal Saint-Martin volgen richting de Place de la République: hier is altijd van alles te doen. Of je volgt het Canal de l’Ourcq richting het Parc de la Vilette: hier zijn de wetenschapsmusea en evenementenhallen van Parijs.

Hou je van multiculturele wijken? In Barbès (station Barbès-Rochechouart) of La Goutte d’Or (station Château Rouge) vind je heel bruisende straatjes en boulevards vol winkeltjes en goedkope restaurantjes. Lees je in het Frans? Boekhandel Gibert Joseph Paris-18 Barbès verkoopt een schat aan Afrikaanse literatuur.

Praktische info

 

Hoe kom je in Paris-Nord? De Thalys doet een uur en twintig minuten vanuit Brussel-Zuid over dit traject, maar je betaalt er wel voor. Lowcoster IZY rijdt ook per trein tussen beide stations, maar doet er een uur langer over. Prijzen zijn vanaf tien euro.

Budgettips: zondag is de enige dag in de week dat je met IZY vanuit Brussel een dagtrip naar Parijs kan maken. Je kan met een beetje geluk voor twintig euro op en neer en bovenstaande dingen bezoeken. Rond het station Paris-Nord vind je dan weer heel wat Pakistaanse en Bengaalse restaurantjes die maaltijden voor vijf euro aanbieden. Vaak heb je er zelfs nog keuze tussen verschillende gerechten van deze prijs en ja het smaakt nog goed ook!

Veiligheid: sommige mensen ervaren een gevoel van onveiligheid rond de stations Gare du Nord, Jaurès, Barbès-Rochechouart en Château-Rouge. Ik heb er vooral veel dakloze mensen en ambulante verkopers op straat gezien, maar ben door niemand aangesproken geweest. Het drugsgebruik rond de Jardin d’Éole is wel een heel serieus issue: ik zou persoonlijk vermijden om hier met kinderen langs te wandelen. 

Disclaimer: dit artikel is geen samenwerking met bovengenoemde partijen, slechts enthousiasme van een Brusselaar die graag naar Parijs gaat. 

Meer Frankrijk off the beaten track?

Benieuwd naar Marseille buiten de gebaande paden?

Benieuwd naar Avignon buiten de gebaande paden?

Wat kun je doen in het mooie Toulon?

Wie Côte d’Azur zegt, denkt meteen aan Cannes, Saint-Tropez, Nice en mooi weer. De stad Toulon...

Review: mijn ervaringen met telecomoperator Neibo

De laatste jaren zijn de prijzen voor mobiel internet in België aan het dalen. Met als gevolg een...

Deze beroepen bestaan alleen in België

Een beenhouwer, klastitularis en wattman kennen ze in Nederland ook. Daar heet dat gewoon een...

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *