Persoonlijk: terugblik zomer en vooruitblik herfst 2021

sep 20, 2021 | Dutchman in Belgium

The Roaming Omen (foto: Jochem Oomen)

The Roaming Omen krijgt voortaan ook een persoonlijk tintje. Naast alle reiservaringen en informatie over België zal ik hier regelmatig vertellen waar ik mij in het dagelijks leven mee bezig hou. Laten we er in vliegen met een korte terugblik op mijn zomer van 2021. Want er is van alles gebeurd: ik studeerde af als fotograaf, exposeerde mijn foto’s op twee locaties, reisde af naar Zuid-Frankrijk en stippelde toekomstplannen uit. Benieuwd naar meer? Lees dan snel verder!

Juni: afstudeerproject fotografie

 

De afgelopen drie jaren volgde ik een opleiding fotografie. Dat deed ik naast een parttimejob in het Brussels basisonderwijs. Dit waren drie intensieve, maar ook heel dankbare jaren.

Mijn afstudeerproject had als titel “In search for the decisive moment”. Ik ging hierin op zoek naar het beslissende moment in de straatfotografie, in bijzondere lichtomstandigheden om mezelf wat te challengen. De digitale expositie op mijn fotografiewebsite werd vaak bezocht, en een selectie hiervan hing in de maand september op in een cultureel centrum in Brussel. Maar, niet onbelangrijk: ik behaalde eind juni mijn certificaat fotografie. Het is nu dus officieel, ik ben fotograaf op papier.

Juli tot en met september: tentoonstelling Antwerpen

 

Deze zomer kreeg ik de kans om deel te nemen aan de fototentoonstelling “Rituales” in Latijns-Amerikaans cultureel centrum Mundana in Antwerpen. Deze expositie ging over rituelen en verbinding ten tijde van lockdowns. Samen met enkele fotografen uit Latijns-Amerika mocht ik enkele foto’s van de Black Lives Matter-manifestatie van juni 2020 tentoonstellen.

Het was super om deel uit te maken van zo’n internationaal project. Helaas heb ik de andere deelnemende fotografen niet live kunnen zien, maar het was me een waar genoegen om hun werk te leren kennen. En nogmaals een dikke merci aan Lisa en Javier van Mundana! Een hele eer om in hun expositieruimte te mogen tentoonstellen!

Juli: terug op pad in de Lage Landen

 

Kort nadat ik de tweede dosis van mijn vaccin ontvangen had, kon ik terug gaan reizen.  Ik heb dit eerst dichtbij huis gedaan. Eindelijk kon ik terug familie en vrienden opzoeken. Zo bezocht ik mijn neven en vrienden in Arnhem en m’n vader in Breda. Met twee kameraden verkende ik Eindhoven en ik ging een dagje zelf op pad in Parijs. Want Parijs ligt tenslotte niet zover weg van Brussel.

Wat voelde het goed om terug zonder problemen de grens over te steken. De grenzen in de Schengenzone bestonden voor mij persoonlijk eigenlijk niet, vooral niet die tussen Nederland en België. Pas onder de corona lockdowns heb ik gevoeld dat ze bestonden. Zo fijn dat ze terug onzichtbaar zijn.

Augustus: naar Zuid-Frankrijk

 

Na het voorproefje van het reizen in de omgeving, besloot ik om het erop te wagen: gewoon zoals vanouds per TGV naar de Middellandse Zee. En zo verbleef ik de eerste twee weken van augustus in de Provence. Hier kon ik naar hartenlust mij verder bekwamen in het vastleggen van les moments décisifs in de straatfotografie, op mijn manier. Omdat de zon er meestal schijnt en het in Zuid-Europa ligt, is het namiddag- en avondlicht er geweldig en zijn de schaduwen afgelijnd en langwerpig. Echt m’n ding.

Ook heb ik er wat nieuwe dingen leren kennen. De corniche met z’n haventjes in Marseille, de mooiste treinrit van Frankrijk aan de Côte Bleue, de dorpen en steden rond het Étang de Berre… Daarnaast mocht culturele hot spot Avignon zeker niet ontbreken tijdens m’n reis, alsook het fotografiefestival “Les Rencontres d’Arles”. Ik was twee jaar niet meer in Arles geweest en merkte toch wel eventjes op dat mijn fotografie skills er echt op vooruit zijn gegaan! Het festival in Arles was trouwens een mooie ervaring: veel werk van jonge, Afrikaanse fotografen. Echt inspirerend.

September: tentoonstelling in Brussel

 

In de maand september kreeg ik de kans om een zevental werken van m’n afstudeerproject “In search for the decisive moment” te exposeren in gemeenschapscentrum De Maalbeek in Brussel. Dit cultureel centrum was onlangs verhuisd en ik mocht het nieuwe culturele seizoen in het nieuwe gebouw mee openen met mijn fotografie.

Dit was voor mij ook de eerste keer dat ik een solo-expositie had, want tot nu toe nam ik in België altijd deel aan groepstentoonstellingen. Ook supertof om eens te doen. Nogmaals bedankt aan het team van De Maalbeek voor deze fijne mogelijkheid!

Vooruitblik herfst 2021: wat gaat Jochem doen?

 

Veel mensen hebben mij gevraagd hoe ik nu eigenlijk verder wilde gaan na mijn fotografiestudies. Daar heb ik over nagedacht op reis in Frankrijk, om dan tot de conclusie te komen dat ik wil gaan freelancen, onder andere als fotograaf. Ondertussen heb ik mijn ondernemingsnummer (Belgisch KvK-nummer) aangevraagd. Als freelancer wil ik een aantal projecten de komende maanden opzetten. Ik ga hier binnenkort meer over vertellen.

Omdat ik vanuit een heel sociale sector kom waarbij je tientallen ontmoetingen per dag hebt (ja, onderwijs), zie ik mezelf niet meteen als fulltime zelfstandige. Ik zal komend schooljaar dus ook halftime in het basisonderwijs in Brussel werkzaam zijn. Hier kan ik voor de rest helaas niet zoveel over zeggen.  

Conclusie: prachtige zomer, uitdagende herfst

 

Hoewel het weer deze zomer totaal niet meezat, heb ik er het best van kunnen maken en de kansen kunnen grijpen die zich voordeden (die twee tentoonstellingen). De ingeslagen weg van mijn beeldtaal zal ik verderzetten als fotograaf en ik zal een project lanceren. Als je wilt weten wat dat gaat zijn, dan kun je me zeker verder volgen via deze website of via de social media.

Ik wens je een toffe herfst toe!

Groetjes,

 

Jochem, The Roaming Omen

Review: mijn ervaringen met telecomoperator Neibo

De laatste jaren zijn de prijzen voor mobiel internet in België aan het dalen. Met als gevolg een...

Deze beroepen bestaan alleen in België

Een beenhouwer, klastitularis en wattman kennen ze in Nederland ook. Daar heet dat gewoon een...

Sète: acht dingen om te doen

De Franse Middellandse Zeekust is enorm druk bezocht. Toch zijn er een aantal plaatsen die iets...

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *