Provence off the beaten track: Étang de Berre

sep 2, 2021 | France, Travel to

Saint-Chamas (foto: Jochem Oomen)

De Provence is één van de meest bezochte regio’s van Frankrijk. Toch vind je hier nog heel wat minder bekende gebieden, zoals het Étang de Berrre net buiten Marseille. Rond dit grote meer is van alles te doen. Zo vind je hier het Venetië van Frankrijk, een heuvel vol dinosaurussen, een monumentaal aquaduct, een waterval en een brug van 2000 jaar oud. En alles is ook perfect met het openbaar vervoer bereikbaar. Ga mee naar het Étang de Berre!

Wie op de luchthaven Marseille Provence vliegt, ziet het Étang de Berre al vanuit de lucht: een gigantisch meer, via een kanaal verbonden met de Middellandse Zee. Rond de luchthaven en de havens is dit meer enorm verstedelijkt en geïndustrialiseerd, maar staar je hier zeker niet blind op. Het Étang de Berre is zoveel meer dan dat.

Voor ik de attracties rond dit meer met je overloop, even een weetje: dit meer is een echt meer, want het wordt gevoed door kleine lokale riviertjes. Door menselijke ingrepen is het verbonden met de Middellandse Zee, onder andere door het Canal de Caronte, dat van Martigues tot Port-de-Bouc loopt. Dit kanaal is druk bevaren want hier liggen grote havengebieden.

Gemakkelijk rondreizen

 

Tegenwoordig maken de steden en dorpen rond deze waterplas deel uit van de Métropole Aix-Marseille-Provence, een soort Zuid-Franse Randstad. Hierdoor is alles goed bereikbaar, zowel met de auto als met het openbaar vervoer. Je kan onderstaande plaatsen goed met de trein bereiken, maar er rijden ook (snel)bussen tussen de steden.

Hieronder bespreek ik achtereenvolgens de plaatsen Saint-Chamas, Istres, Martigues en Port-de-Bouc. In Saint-Chamas en Martigues kun je andere toeristen tegenkomen (zelfs Nederlanders en Belgen), in Istres en Port-de-Bouc nagenoeg niet. Daar reis je echt off the beaten track.

(Tekst gaat verder onder foto’s.)

Saint-Chamas (foto: Jochem Oomen)
Saint-Chamas (foto: Jochem Oomen)
Saint-Chamas (foto: Jochem Oomen)

Saint-Chamas, boordevol historie

 

Dit is echt een pareltje aan het Étang de Berre: hier is van alles te doen en hier kun je wel een hele dag zoet zijn. Volgende zaken kan ik je van harte aanbevelen:

 

 • Aqueduc du Pont de l’Horloge (of: Aqueduc du Plan): hoog boven de straten van het centrum van Saint-Chamas voert dit aquaduct, wat uit een aantal hoge bogen bestaat. Dit werd in 1869 opgeleverd om deze ironisch droge plek van drinkwater te voorzien. In 1902 bouwde de gemeente er een klokkentoren op. Het leuke aan deze plek is dat je hier gewoon op kan wandelen. Via een steil straatje ga je omhoog en vanaf het aquaduct met de naburige heuvel heb je een fantastisch uitzicht over het dorp en het meer. Dit was op het moment van schrijven voor iedereen toegankelijk.
 • Dorpscentrum: aan de kant van het meer ligt de jachthaven met oude straatjes. Hier heb je een havensfeer. Aan de andere kant van het aquaduct ligt het commerciële deel van het centrum met winkels en barretjes. Vanaf de jachthaven kun je ook troglodytes (grotwoningen) in de heuvel zien, wat vrij bijzonder is in Frankrijk.
Saint-Chamas (foto: Jochem Oomen)
 • L’Ancienne Poudrerie: op dit domein van de voormalige kruitfabriek vonden militaire activiteiten plaats tussen 1650 en 1974. Tegenwoordig is dit een park waar je heerlijk kunt wandelen onder de mediterrane bomen. Je hebt hier de ruïnes van de kruitfabriek, een oorlogsmonument en zelfs een relatief grote waterval. De Poudrerie is relatief onbekend, ik kwam hier enkel locals Volgens de infopanelen leven hier ook schildpadden in het wild. Deze plek is tegenwoordig een park met diverse in- en uitgangen, in zowel Saint-Chamas als in Miramas. Het is toegankelijk voor fietsers en voetgangers. In tijden van brandgevaar is dit park enkel ’s ochtends (tot 12 of 13u) open.
 • Pont Flavien: dit is een Romeinse brug uit de eerste eeuw na Christus. Deze maakte deel uit van de Romeinse weg van Marseille naar Arles en voert je het riviertje de Touloubre over. Ik vond dit een tof bouwwerk, zeker met de leeuwenbeelden op beide brugpoorten. De Pont Flavien ligt net buiten het dorp aan een rotonde. Je kan hiernaartoe wandelen vanuit het centrum of vanaf het station. Deze brug is ook gewoon openbaar terrein.

Hoe kom je hier? Saint-Chamas ligt aan de spoorlijn Marseille – Cavaillon / Avignon. Stoptreintjes tussen deze steden stoppen vaak in Saint-Chamas. Treinen rijden hier doordeweeks minstens één keer per uur in beide richtingen.

(Tekst gaat verder onder foto’s.)

Istres (foto: Jochem Oomen)
Istres (foto: Jochem Oomen)
Istres (foto: Jochem Oomen)

Onbekend Istres

 

Aan de andere kant van het Étang de Berre ligt de stad Istres. Zoals veel andere steden in de regio is het centrum gebouwd op een heuveltop, vanwaar je de omgeving kan zien. Het centrum grenst niet aan het Étang de Berre, maar aan het Étang de l’Olivier. De volgende dingen kan ik hier aanraden: 

 • Struinen door de oude stad: deze ligt er mooi bij. Rond de Église Notre-Dame-de-Beauvoir slingeren talloze straten met oude huizen zich een weg naar beneden. Deze zijn eigenlijk allemaal super fotogeniek. Vanaf de kerk zelf heb je een tof uitzicht over de binnenstad en het kleine meer (dat van l’Olivier).
 • Mensen kijken op de Allée Jean Jaurès: net zoals talloze andere Zuid-Franse steden wordt deze binnenstad omringd door lommerrijke platanenboulevards. De Allée Jean Jaurès is verkeersvrij en veranderd in één groot terras. Kies één van de barretjes uit, installeer je op een terras, bestel een koffie of een pastis (lokale alcoholische drank op basis van anijs, naar hartenlust aan te vullen met water) en kijk naar de mensen die passeren.
 • Wandelen bij Dinosaur’Istres: een stukje verderop ligt de heuvel van Castellan, als een schiereiland in het meer. Vroeger was hier een kasteel, tegenwoordig wordt de heuvel bewaakt door levensgrote namaak dinosaurussen. Ik zag hier veel families met kinderen, die hier de tijd van hun leven leken te hebben. Dinosaur’Istres is gratis toegankelijk en met kinderen ben je zo een paar uur zoet. Opgelet met het water: ik zag hier een slang zwemmen, dus pootjebaden lijkt me hier geen goed idee!

Hoe kom je hier? Istres wordt bediend door Le Train de la Côte Bleue, dat is de alternatieve trein tussen Marseille en Miramas. Deze rijdt één keer per uur via de prachtige Côte Bleue. Deze rijdt maar één keer in de twee uur. Het mooie stationsgebouw van Istres ligt op een paar minuten wandelen van het centrum. 

Klik hier om meer te weten over de Train de la Côte Bleue.

(Tekst gaat door onder foto’s.)

Martigues (foto: Jochem Oomen)
Martigues (foto: Jochem Oomen)
Martigues (foto: Jochem Oomen)

Martigues, het Venetië van Frankrijk

 

Vanwege de kanalen, het eiland en de gekleurde huisjes kreeg Martigues deze eervolle bijnaam. En ik moet het toegeven: ik vond Martigues ook echt heel erg mooi. Hier begint het Canal de Caronte, dat het Étang de Berre met de Middellandse Zee verbindt. Terwijl je vergaapt aan de oude architectuur, kan hier de brug opengaan en een containerschip dwars door de oude binnenstad varen. Martigues, dat is een stad waar hard wordt gewerkt, maar ook volop van het leven wordt genoten. In deze stad kun je het volgende doen:

 • Ronddwalen op het eiland: vergaap je aan de gekleurde huizen op de Quai Brescon, Quai Marceau en de Quai Aristide Briand. Hier zie je het Martigues van de postkaarten. Op de brug van de Place de la Libération kom je soms andere toeristen tegen.
 • Jonquières: dit is het zuiden van het centrum waar de meeste winkels, cafés en restaurants zijn. Hier is het vooral erg gezellig, met name aan de Esplanade des Belges, waar je volop Belgisch bier kan drinken.
 • Ferrières: dit is het noorden van het centrum, waar de hardwerkende Martégaux (inwoners van Martigues) wonen in kleurrijke, oude huizen. Hier kun je ook volop dwalen in de oude straten.

Tip: Martigues heeft naast stadsbussen ook een veerpont die het eiland met de omringende wijken verbindt. Op verschillende plekken zie je wachthuisjes naast het water staan. Zie je daar mensen wachten? Dan zal de boot weldra komen.

Hoe kom je hier? Martigues wordt bediend door de reeds vermelde Train de la Côte Bleue, die Marseille en Miramas via de blauwe kust met elkaar verbindt. De treinreis van Marseille naar Martigues is echt fantastisch, maar deze trein rijdt maar één keer in de twee uur. Ook ligt het treinstation van Martigues 3 km buiten het centrum in de wijk Lavéra, niet ver van de olieraffinaderijen. Je kan deze wandeling te voet doen, maar dan wandel je langs een drukke vierbaansweg. Er rijden ook stadsbussen op deze route, maar ook niet zo vaak. Ook rijden er snelbussen tussen Marseille Saint-Charles en het centrum van Martigues, dit lijkt mij de meest handige oplossing, hoewel de Train de la Côte Bleue een veel toffere belevenis is.

Klik hier om meer te weten over de Train de la Côte Bleue.

(Tekst gaat verder onder foto’s.)

Port-de-Bouc (foto: Jochem Oomen)
Port-de-Bouc (foto: Jochem Oomen)

Port-de-Bouc, moderne havenstad

 

Ik zal gelijk met de deur in huis vallen: Port-de-Bouc is een beetje speciaal en niet voor iedereen aan te raden. Dit is namelijk één van de weinige steden in de Provence die niet op toerisme is ingericht. Dit is een verre voorstad van Marseille met flatwijken aan zee en in het centrum zijn wat gebouwen in oude stijl opgericht. Wat apprecieerde ik hieraan? Dat het hier geen veertig maar slechts dertig graden was (met zeebries) en dat ik vanuit de ijssalon een surrealistisch uitzicht op olieraffinaderijen had. Durf je dit aan, dan kan ik je volgende punten aanbevelen:

 • Cours Landrivon: dit is het zogezegde historische centrum ter grootte van een kaai. Blikvanger is hier de houten brug. Dit is een replica van een brug die Van Gogh ooit schilderde. Ooit stond het kanaal tusssen Port-de-Bouc en Arles vol met zulke bruggen.
 • Port Renaissance: dit is een jachthaven met arcaden errond. Marie Madeleine is de fameuze ijssalon met uitzicht op industriële complexen. Ik kan ze van harte aanbevelen vanwege het personeel alleen al. Zij komen gerust een praatje maken met de klanten.
 • Wolkenkrabbertje aan Rue de la République: enorm woonblok aan zee. Merk het uitzichtplatform op de bovenste etage op.
 • Chemin de la Jetée: deze weg gaat over de dijk tussen de haven en de zee. Hier waait het vaak hard en je ziet hier een rij van schepen die op elkaar moeten wachten om de havens van Marseille in te mogen. Op het einde van de dijk kun je het oude Fort de Bouc
 • Avenue du Golfe: dit vond ik best een vreemde plek. Er is een hele brede wandelpromenade langs de zee, maar je komt hier bijna geen andere mensen tegen. Ter hoogte van het parkje is een strand wat wel redelijk druk kan zijn.

Hoe kom je hier? De Train de la Côte Bleue is de gemakkelijkste manier om hier vanuit Marseille of Miramas te komen. Het station ligt bijna in het centrum. Deze trein rijdt één keer in de twee uur.

Klik hier om meer te weten over de Train de la Côte Bleue.

Istres (foto: Jochem Oomen)

Praktische informatie

 

Waar overnachten? In Martigues zijn volop hotels te vinden, in de andere steden in iets mindere mate. Als je op het openbaar vervoer bent aangewezen, raad ik je aan om te overnachten in het pittoreske Salon de Provence. De hotels liggen er doorgaans in de buurt van het trein- en busstation. Vanuit Salon kun je rechtstreeks naar Saint-Chamas en met een overstap in Miramas naar Istres, Port-de-Bouc en Martigues.

Budgettip: gebruik je de Train de la Côte Bleue? Koop in de zomermaanden of in het weekend een dagticket voor 6 euro en reis onbeperkt met deze trein. Deze deal geldt enkel voor deze lijn en kun je dus niet gebruiken om mee naar Saint-Chamas te gaan.

Disclaimer: dit artikel is geen samenwerking met bovengenoemde partijen, enkel enthousiasme van een fotograaf die graag reist.  

Wil je meer weten over Marseille?

Wat kun je doen in het mooie Toulon?

Wie Côte d’Azur zegt, denkt meteen aan Cannes, Saint-Tropez, Nice en mooi weer. De stad Toulon...

Review: mijn ervaringen met telecomoperator Neibo

De laatste jaren zijn de prijzen voor mobiel internet in België aan het dalen. Met als gevolg een...

Deze beroepen bestaan alleen in België

Een beenhouwer, klastitularis en wattman kennen ze in Nederland ook. Daar heet dat gewoon een...

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *