Review: mijn ervaringen met telecomoperator Neibo

okt 14, 2021 | Dutchman in Belgium

Foto: Jochem Oomen

De laatste jaren zijn de prijzen voor mobiel internet in België aan het dalen. Met als gevolg een waaier aan goedkope abonnementen van prijsvechters, met soms verborgen kosten. Hecht je echter waarde aan transparantie, wil je niet te veel betalen voor je maandelijks verbruik en wil je je steentje bijdragen aan een tof project? Dan is Neibo een interessante optie. Want dit is de eerste coöperatieve provider van België. In dit artikel leg ik je uit waarom ik dit steun en hoe mijn ervaring met Neibo is. 

Tot voor kort waren mobiele abonnementen in dit land erg duur. Omdat de gemiddelde prijs van één gigabyte ongeveer acht euro was, gingen maandfacturen vrij snel de hoogte in.  Sinds een jaar zijn er heel wat goedkope abonnementen op de markt, waarbij soms bedenkelijke verdienmodellen worden gehanteerd die niet altijd even transparant zijn vanwege de verborgen kosten die op het einde van de maand ineens opduiken.

Neibo is een aanbieder waarbij dit niet het geval is. Deze provider is namelijk geen gewoon bedrijf, maar een coöperatie.

Wat is Neibo eigenlijk?

 

Een coöperatie is een onderneming die wordt opgericht door een groep mensen die een bepaald doel nastreven. Zo is Neibo opgericht door een groep mensen om winst te maken en deze door te laten vloeien naar, niet alleen door naar de aandeelhouders, maar ook naar de klant. Een gevolg hiervan zijn de betaalbare abonnementen. Daarnaast belooft Neibo om de extra winst te investeren in lokale duurzame projecten.

Neibo is een verwijzing naar het Engelse woord neigbour (buur) en is beschikbaar in heel België. Het leunt op het netwerk van operator Orange, waar het dus qua infrastructuur van afhankelijk is. Neibo werd opgericht door Quentin Verstappen, die al eerder een coöperatie in Brussel uit de grond stampte: een biologische voedingswinkel in Elsene. Aanvankelijk konden enkel coöperanten (aandeelhouders) bij Neibo een telefoonabonnement afsluiten, sinds eind 2020 zijn de abonnementen toegankelijk voor iedereen die klant wil worden.

Hoe is mijn ervaring met Neibo?

 

Half juli vroeg ik het abonnement MIX Budget aan. Hiervoor krijg ik 1 gigabyte aan internet, 250 belminuten en onbeperkt sms’en (sms wordt nog steeds veelvuldig gebruikt in België, ook door jonge mensen). Dit kost 8 euro per maand. De aanvraag verliep gemakkelijk via een online aanvraagformulier. Dit was inclusief nummer behoudt. Enkele dagen later ontving ik mijn simkaart thuis (kan enkel per post, Neibo heeft geen fysieke winkel), waarna deze geactiveerd werd. Het overzetten van het telefoonnummer ging prima. Ik kreeg hierbij persoonlijke assistentie via e-mail.

Telefoneren en sms’en werkte direct, het mobiel internet liet echter drie dagen op zich wachten. Ik kon hiervoor contact opnemen met de klantendienst, die op zijn beurt weer moest wachten op technici van Orange. Helaas was het onmogelijk om zelf met de technische dienst te spreken. Volgens blogs komt het wel vaker bij Orange voor dat nieuwe klanten enkele dagen moeten wachten op de activatie van hun mobiel internet. Na een paar dagen had ik ineens bereik. Dit was mijn enige issue met Neibo en ik werd telkens heel vriendelijk geholpen door de klantenservice. Bereik van Neibo is in de Benelux overal goed, enkel hapert het soms in afgelegen gebieden in Frankrijk. Maar dat is niet de schuld van Neibo of Orange, maar van de lokale infrastructuur.

Verder komen facturen aan het begin van de maand binnen, waardoor je bij Neibo vooruitbetaalt. Je verbruik kun je tussentijds checken via een USSD-code: je voert een bepaalde code in en dan volgt er een keuzemenu wat je naar je reële verbruik leidt. Een app is er nog niet, maar zou in ontwikkeling zijn.

Waarom koos ik voor Neibo?

 

Het idee van coöperaties heb ik altijd interessant gevonden omdat deze een eerlijke winstverdeling nastreven. Coöperaties kwam ik op reis in Zuid-Amerika tegen, maar eigenlijk nooit in de Benelux. Hoewel dit een oud concept is (de Rabobank werd ooit opgericht door boeren), staat het in België terug in de belangstelling. Zo is er onlangs de coöperatieve bank NewB opgericht.

Daarnaast is transparantie voor mij een belangrijke waarde. Neibo hanteert namelijk gewone tarieven voor als je boven de limiet van je bundel komt: bellen kost dan 5 cent per minuut, sms’en 5 cent per bericht en internetten 50 cent per megabyte. Dit is dus zeker geen verborgen winstformule voor het bedrijf.

Raad ik Neibo aan?

 

Ja, ik raad deze telecomoperator aan als je niet van verborgen kosten houdt en als je wilt investeren in een coöperatie. Je kan daarin nog verder gaan: voor 20 euro kun je zelfs aandeelhouder worden en medezeggenschap in de coöperatie krijgen. Ik ben geen aandeelhouder en kan hier dus geen uitspraken over doen, maar vind dit wel bijzonder interessant.

Verder lijkt Neibo ook de eigen beloftes na te komen: de winst is geïnvesteerd geweest in goedkopere abonnementen. Over investeringen in lokale duurzame projecten kon ik op de website nog niks concreets terugvinden, hopelijk is dit een kwestie van tijd.

Praktisch

 

Interesse? Op de website www.neibo.be kun je alle info terugvinden en je inschrijven.

Disclaimer: dit artikel is geen samenwerking met Neibo, enkel een persoonlijke review.

Meer lezen over mijn avonturen in België?

Deze beroepen bestaan alleen in België

Een beenhouwer, klastitularis en wattman kennen ze in Nederland ook. Daar heet dat gewoon een...

Sète: acht dingen om te doen

De Franse Middellandse Zeekust is enorm druk bezocht. Toch zijn er een aantal plaatsen die iets...

Persoonlijk: terugblik zomer en vooruitblik herfst 2021

The Roaming Omen krijgt voortaan ook een persoonlijk tintje. Naast alle reiservaringen en...

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *