Verhuizen van Nederland naar België: een stappenplan

feb 27, 2021 | Dutchman in Belgium

Een park in Brussel (foto: Jochem Oomen)

Onze buurlanden liggen naast elkaar, maar hebben heel wat verschillen. Zo gaan ook rond het verhuizen een heel aantal zaken net eventjes wat anders dan je gewend bent. Wil je verhuizen van Nederland naar België? Bereid je dan voor op een kennismaking met de wijkagent en een hele hippe, multifunctionele digitale verblijfsvergunning. Benieuwd naar meer? Bekijk dan zeker dit stappenplan.

Dit artikel berust op mijn eigen ervaringen en een ervaring is voor iedereen natuurlijk anders. Neem hier vooral uit mee wat je kan gebruiken. Ook kan het zijn dat je bepaalde stappen om kan draaien omdat het voor jou net eventjes wat anders loopt. 

Voorbereiding: werk en woning zoeken

 Als je alles zelf wilt regelen, dan zorg je best dat je een baan hebt voor je in België een woning zoekt. Zo kun je als huurder je toekomstige huisbaas laten zien dat je in je eigen onderhoud kunt voorzien en dat je de huur dus zult betalen. Ofwel schrijf je je in voor een opleiding en kun je als student in aanmerking komen voor een studentenwoning. Een andere mogelijkheid is om je Belgisch netwerk in te schakelen. Misschien kunnen vrienden, kennissen of collega’s je wel verder op weg helpen. Heb je een eigen bedrijf? Misschien kun je dit ook mee verhuizen naar de zuiderburen. 

Heb je werk en of een onderkomen gevonden? Prachtig, dan ben je klaar voor de grote stap. Bereid je voor op een parcours vol onverwachte wendingen. Want in België kom je dingen tegen, die je mogelijk nog niet eerder hebt gezien.

Stap 1: schrijf je uit

 

Ook al verhuis je van het ene naar het andere EU-land, toch moet je je uitschrijven als je uit Nederland vertrekt. Dit kun je doen bij de gemeente waar je tot nu toe bent ingeschreven. Ik heb dat begin deze eeuw nog op locatie kunnen doen in het gemeentehuis van Breda. 

Stap 2: regel voorzieningen 

 

Tegenwoordig kun je ook in België een heleboel zaken online regelen. Je internet, telefonie, gas, elektriciteit en andere dingen regel je heel gemakkelijk. Abonnementen kun je met elkaar vergelijken en ook veel Belgen gaan op deze manier op zoek naar de beste deals. Eens je in België een adres hebt, dan kun je alles regelen. Soms kun je ook al vanuit Nederland een Belgische bankrekening online of ter plaatse regelen. Mij is dat begin deze eeuw helaas niet gelukt. Ik moest destijds zelfs een collega naar een bankfiliaal laten bellen met de mededeling dat ik daar echt werkte. Toen was er ineens een heleboel mogelijk.  

Stap 3: huurwaarborg en plaatsbeschrijving

 

Voor je effectief verhuist, onderteken je je huurcontract. Hier hoort ook een huurwaarborgsom bij. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is dat twee maanden, in Vlaanderen drie maanden. Heel soms kun je hier over onderhandelen met je huisbaas.

Verder wordt er in België ook een plaatsbeschrijving opgesteld. Dit kun je, in onderling goed overleg, samen regelen. Dan stel je een document op waarin de staat van de huurwoning wordt uitgeschreven. Dit kan met foto’s vergezeld gaan. Soms wordt er gekozen voor een externe beoordelaar die dit doet. Dit kan al snel enkele honderden euro’s kosten, maar soms is een huisbaas bereid om dit bedrag in twee te splitsen waardoor je nog maar de helft hoeft te betalen. 

Stap 4: verhuis 

 

Nu ben je klaar om de grens over te steken. Je kan je verhuizing zelf regelen, of een firma inschakelen die grensoverschrijdend inboedels verplaatst. Op de dag zelf kun je in je nieuwe woning ook een aantal verrassingen ontdekken die tijdens de plaatsbeschrijving nog niet zichtbaar waren. Zo kan er altijd wel iets niet functioneren. Een tip: communiceer dit direct naar je huiseigenaar.

Verhuis je naar een grote stad met weinig parkeerplek? Bij de lokale gemeente kun je online of aan een loket parkeerverbodsborden aanvragen voor het tijdstip waarop je gaat verhuizen. Zo blijft die parkeerplaats voor de deur gegarandeerd leeg. Staat er toch iemand die daar niet mag staan? Misschien heeft die persoon daar een reden voor en een telefoonnummer achter zijn voorruit achtergelaten. Bel hem of haar even op of bel even bij wat buren aan om te vragen of iemand die auto wil verplaatsen. De eigenaar van de auto niet gevonden? Bel dan even naar de lokale politie en het voertuig wordt al snel weggetakeld. 

Stap 5: inschrijven bij de gemeente en bezoek wijkagent

 

Dit vind ik zelf altijd een interessante piste: je gaat nu direct je nieuwe gemeente en politie leren kennen. Als je nieuw in België bent, dan moet je naar het loket vreemdelingenzaken. Ben je al langer in het land, dan kun je naar het gewone loket van de dienst bevolking en burgerlijke stand gaan. Tot voor kort zag je in zulke bureaus vooral grote ordners (in België: classeurs) en verouderde computers. Die laatste staan er nog steeds, maar die dikke mappen beginnen stilaan te verdwijnen. Afhankelijk van je gemeente kun je direct geholpen worden, of sta je in een heel lange rij. Het inschrijven zelf gaat soms gepaard met veel formulieren, maar het kan ook heel beknopt zijn. Ik had ooit de pech dat het vreemdelingenloket van Brussel-Stad mijn hele dossier was kwijtgeraakt en dat de hele procedure terug opgestart moest worden. Niet onbelangrijk: ergens officieel wonen heet in België domiciliëren. Zo kun je ook domicilie aanvragen en ergens gedomicilieerd zijn. 

Als je geregistreerd staat in de gemeentelijke administratie, dan moet nog de wijkagent bij je langskomen om te kijken of je ook echt op dat adres woont. Soms kijkt hij of zij enkel naar de naam op je deurbel (ja, dat is verplicht in België), soms wil de agent je voor de deur spreken en soms komt de verantwoordelijke van de arm der wet zelfs in je woning kijken. Sommige gemeenten gebruiken dit ook als kennismaking tussen de nieuwe buurtbewoner en de wijkagent. Om een band op te bouwen. 

Na het bezoek van de wijkagent krijg je een bewijs waar je mee terug moet naar de gemeente. Dit wordt door een ambtenaar bekeken, waarna je een tijdelijk document meekrijgt in afwachting van je elektronische identiteitskaart (e-ID) voor vreemdelingen. Als je Nederlander bent, dan krijg je waarschijnlijk op termijn de kaart e-ID E+. Dit is een geweldig systeem waarbij niet enkel je identiteit valt uit te lezen, maar ook je garantiebewijzen van witgoed, abonnementen op openbaar vervoer, enzovoorts. Op dit punt staat België echt veel verder als Nederland. 

Stap 6: een bankrekening openen

 

Zoals eerder geschreven, kan dit soms al zonder dat je in België ingeschreven bent. Maar dat werkt niet altijd. Sommige filialen van banken vragen een inschrijvingsbewijs in je gemeente en een werkcontract voordat je er iets kunt afsluiten. 

Natuurlijk werkt men in België ook met IBAN-nummers (Europese bankrekeningnummers) en BIC-codes (codes die voor Europese banken staan) en zou het theoretisch gezien mogelijk moeten zijn om je op je Nederlandse bankrekening uit te laten betalen. Als dat voor jou en voor je baas of opdrachtgevers kan, hou er dan wel rekening mee dat het wat langer duurt voordat je je salaris krijgt. Het voordeel van een Belgische bankrekening is dat je met instant overschrijvingen kan werken. In theorie zou je dan direct na de storting het geld op je rekening moeten zien. Hou altijd wel rekening met vertragingen van een paar uur of digitale problemen bij banken. 

Stap 7: leer je buurt kennen

 

Woon je in een Brussels of Antwerps appartementencomplex? Schroom vooral niet om je voor te stellen aan je buren op de trap, in de lift of in de gangen. Dit wordt doorgaans op prijs gesteld. Woon je in een straat vol winkeltjes? Ga zeker shoppen bij de lokale middenstand, blijf terugkomen en bouw een duurzame band op. Je gaat ze misschien in de toekomst nog nodig hebben. 

Woon je in een kleine gemeente? Geef de mensen vooral de tijd. Op het Vlaamse platteland zitten veel mensen echt niet te wachten op de jolige Hollander (uitzonderingen daargelaten). Volgens het cliché zou het langer duren om een Vlaming te leren kennen, maar eens je elkaar goed kent, zou je zomaar vrienden voor het leven kunnen worden.

Stap 8: integratie

 

Wil je echt deel gaan uitmaken van de local community? In de grote steden zijn er mogelijkheden te over. Ik deed dat door bijvoorbeeld te gaan werken in een buurtschool waardoor ik in een snel tempo tientallen mensen leerde kennen. Ook schreef ik eens vrijwillig mee aan een wijkkrantje, deed ik mee aan een lokaal theaterproject of stapte ik mee in een carnavaleske parade. 

Ik vermoed dat het op het Vlaamse platteland wat trager gaat, maar daar zijn ook zeker mogelijkheden omdat er in België talloze verenigingen zijn. Speel je bijvoorbeeld een blaasinstrument? Sluit je aan bij de lokale fanfare. Of speel je goed voetbal? De lokale ploeg ziet je wellicht graag komen. Of nog beter: ben je een wielrenner? Dat vergroot je kans aanzienlijk op een versnelde integratie. 

Ben je eerder een echte expat bij een internationaal bedrijf of werk je voor internationale organisaties of instellingen? Of ben je voor je masterstudie hier een paar jaar? Misschien blijf je liever in je eigen bubbel met je internationale contacten. Ook helemaal prima. Zeker in Brussel kun je je in de Europese Wijk in een echte kosmopolitische bubbel wanen die je doorgaans eerder in echt hele grote steden als Londen of New York tegenkomt. 

Last but least…

 

Vaak kreeg ik de tip van Belgische mensen om in orde te zijn met de wetgeving. Volgende zaken uit bovenstaand stappenplan zijn in België wettelijk verplicht:

  • Een huurcontract opstellen. Online en in de bouwmarkt (ja, echt waar) kun je een standaard huurcontract krijgen. 
  • Een plaatsbeschrijving opstellen. Deze verplichting zou zowel voor huurder als voor verhuurder gelden. 
  • Het huurcontract en de plaatsbeschrijving laten registreren. Dit neemt meestal de eigenaar voor zijn of haar rekening. Dit kan online of aan een loket gebeuren. Eens dit officieel geregistreerd is, is het voor beide partijen online op te vragen. 
  • Je domiciliëren is verplicht om aanspraak te maken op alles wat in België officieel is. 
  • Bij domicilie is het verplicht om je officiële voor- en achternaam op de deurbel te plaatsen. 
  • Heb je een e-ID E+ ? Deze is officieel enkel geldig met je Nederlands paspoort erbij. In België is het verplicht om altijd een identiteitsbewijs op zak te hebben. Dus dat zijn er in België twee: neem zowel je e-ID E+ als je Nederlands identiteitsbewijs overal mee naar toe. 

België kan op Nederlanders soms vrij relaxt overkomen, maar uit allerhande getuigenissen van mensen begrijp ik dat je hier beter geen problemen krijgt met de overheid, politie of justitie. Je bent in een ander land, in een andere cultuur, waar andere regels gelden. 

Als je hier rekening mee houdt, dan zal het meeste wel vlot voor je verlopen. Ik wens je een fantastische tijd in België toe!

Heb jij nog tips voor verhuizen van Nederland naar België? Of heb je vragen of ervaringen om te delen? Laat vooral een reactie achter. 

Disclaimer: dit artikel is louter gebaseerd op mijn eigen ervaring en geen samenwerking met een Nederlandse of Belgische overheid. The Roaming Omen kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele gevolgen.

Waarom zou je naar België verhuizen? Lees het hier!

Review: mijn ervaringen met telecomoperator Neibo

De laatste jaren zijn de prijzen voor mobiel internet in België aan het dalen. Met als gevolg een...

Deze beroepen bestaan alleen in België

Een beenhouwer, klastitularis en wattman kennen ze in Nederland ook. Daar heet dat gewoon een...

Sète: acht dingen om te doen

De Franse Middellandse Zeekust is enorm druk bezocht. Toch zijn er een aantal plaatsen die iets...

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *