Wat kun je doen in het mooie Toulon?

nov 2, 2021 | France, Travel to

Wat kun je doen in het mooie Toulon? (foto: Jochem Oomen)

Wie Côte d’Azur zegt, denkt meteen aan Cannes, Saint-Tropez, Nice en mooi weer. De stad Toulon wordt meestal overgeslagen en dat vind ik jammer. Want hier is zowel cultuur als natuurschoon te vinden. In dit artikel geef ik je vier tips mee om een je verblijf aan Toulon helemaal fantastisch te maken. En… Dit is regen proof!

De Zuid-Franse havenstad Toulon is één van de meest zonnige en warme plaatsen van Frankrijk. Toch heb ik daar niet zoveel van meegekregen, want mijn weekendje Côte d’Azur in de herfst van 2021 was vooral regenachtig. Ik besloot om niet bij de pakken neer te gaan zitten en er iets moois van te maken. Zo bracht de kabelbaan mij naar de berg Mont Faron en de veerboten voerden mij door de baai naar de mooie buitenwijken La Seyne en Saint-Mandrier.

Toulon is één van de grootste steden van Zuid-Frankrijk: hoewel de gemeente zelf maar 180 000 inwoners telt, bestaat de agglomeratie uit ongeveer 600 000 mensen. Ondanks dat er in zo’n stedelijk gebied veel te doen is, wordt deze stad vaak overgeslagen door de bezoekers. Want vanuit de trein of vanaf de snelweg zie je vooral eindeloze flatwijken en havenactiviteiten van de Franse militaire Middellandse Zeevloot.

Wat kun je doen in het mooie Toulon? (foto: Jochem Oomen)

Le Vieux Toulon: kleurrijk stadscentrum

 

Wat de doorsnee reiziger dus niet ziet, is het best grote stadscentrum. Dit was voor mij echt een aangename verrassing. De meeste huizen zijn tussen de 150 en 400 jaar oud en ook nog eens geschilderd in allemaal pasteltinten. Zelfs met grauw en nat weer ziet het er hier nog gezellig uit. Zo is het bijna iedere dag markt aan de Cours Lafayette (bijna alleen maar lokale producten), kun je de dwalen in de straatjes rond de barokke Cathédrale de Notre-Dame-de-la-Seds en nieuwe gerechten uitproberen in de gerenoveerde Halles Municipales Esther Poggio.

Ook heb je midden in de stad een haven. Aan de Quai Cronstadt komen de vissers aan wal en gooien de locals hun hengels uit. Ook zitten hier talloze bars en restaurants, met allemaal uitzicht top zee. Andere uitgaansgelegenheden vind je in de zijstraten van de Place d’Armes. Daar komt eerder een jong publiek op af.

 

Museumtip: het Maison de la Photographie is een vaste waarde in de regio met wisselende tentoonstellingen. Op het moment van schrijven hing er internationaal werk van opkomende kunstenaars.

Bar tip: Brun Noir in de Rue de l’Équerre serveert lokale bieren, La Gitane aan de Quai Cronstadt is een gewone bar zonder fratsen met uitzicht op de boten.

Restauranttip: Feel Food in de Rue du Bon Pasteur heeft een eenvoudige kaart met lekkere vegetarische fushion kitchen gerechten, Baroque Burger aan de Quai Cronstadt heeft dan weer betaalbare deals met een oprecht vriendelijke bediening.

Wat kun je doen in het mooie Toulon? (foto: Jochem Oomen)

Le Mont-Faron: een geweldig uitzicht

 

Boven de stad ligt de imposante berg Mont Faron. Deze 584 m hoge top kun je bereiken per kabelbaan, die al operationeel is sinds 1959. Vanuit de twee rode retrogondels heb je een weergaloos uitzicht over de stad, de baai en de omringende heuvels. Ik ben er op het juiste moment: de zon breekt door en ik heb er eventjes een echt vakantiegevoel.

Eenmaal boven kun je gerust een halve dag zoet zijn om het berglandschap verder te verkennen. Hier is een monument uit de Tweede Wereldoorlog met Provençaalse tank, de kapel van de Notre-Dame-de-Faron (in de rotsen gebouwd) en het iets lagergelegen Point Sublime met 360 graden uitzicht. Op de berg zelf zitten twee horecazaken met flexibele openingstijden.

 

Opgelet: de kabelbaan gaat niet bij harde wind.

Wat kun je doen in het mooie Toulon? (foto: Jochem Oomen)

La Seyne-sur-Mer: de andere gezellige stadskern

 

Toulon is een enorm uitgestrekt stedelijk gebied. Andere stadjes lijken inmiddels opgeslokt te zijn door deze metropool. La Seyne-sur-Mer is daar één van. Net zoals Le Vieux Toulon vind je hier weer talloze straatjes met pastelkleurige oude huizen, deze werden op het moment van bezoek autovrij gemaakt. Toeristen lijken hier bijna niet te komen: hier kun je nog naar de traditionele bakker, ouderwetse groente- en fruitwinkel en naar typische mediterrane barretjes met Tl-verlichting.

De Pont Levant is het landmark van deze voorstad: een oude ophaalbrug is voor altijd omhoog blijven staan en verbouwd tot een uitkijktoren. Vanaf deze plek heb je ongetwijfeld een tof uitzicht.

 

Hoe kom je hier? De manier om in La Seyne te komen is de veerpont. Deze vaart ieder halfuur vanaf de terminal aan de Quai Cronstadt in Le Vieux Toulon. Onderweg heb je een tof uitzicht op de marinebasis van Toulon.

Restauranttip: Faim de Lou aan de Quai Saturnin Fabre is ingericht als een doorsnee Provençaalse huiskamer. De menukaart is gevarieerd, de producten seizoensgebonden. Vanwege de ontvangst alleen al is een bezoek aan dit etablissement meer dan de moeite waard.

Winkeltip: Librairie Papeterie Charlemagne aan de Quai Gabriel Péri bewijst dat de boekencultuur in Frankrijk nog springlevend is: over twee etages bieden zij een rijk literair aanbod.

Saint-Mandrier-sur-Mer: natuur in de grote stad

 

Helemaal aan de overkant van de baai, op het schiereiland, ligt de voorstad Saint-Mandrier-sur-Mer. Zo stedelijk als La Seyne is, zo landelijk is Saint-Mandrier. Hier heb je nog een oude dorpshaven met lokale vissers, wijnranken aan zee en onbekende kiezelstranden. Hier ga je helemaal off the beaten track: vermoedelijk ben je hier de enige buitenlander. Naast de gezellige oude binnenhaven is er de Plage du Canon, van waar je uitzicht hebt over de in onbruik geraakte schepen van het Franse leger. Vanwege de roest ziet het er heel fotogeniek uit, maar het is geen goed idee om in Frankrijk militaire objecten te fotograferen.

Hoogtepunt van deze voorstad vond ik persoonlijk het Domaine de l’Ermitage met z’n wijnranken en boerderij aan zee, maar ook het nabijgelegen Sentier des Douaniers. Dit pad voert je van de Plage de la Coudoulière naar de Plage de Grave over steile kliffen die begroeid zijn met agaven, steeneiken en cactussen. Op het moment van bezoek stormde het en was dit alles toegankelijk. Dit gaf me een heel andere mediterrane ervaring, maar bood genoeg mogelijkheden om te fotograferen.

 

Hoe kom je hier? Saint-Mandrier is met de terminal aan de Quai Cronstadt verbonden met een ferry die één keer per uur vaart. Onderweg heb je een prachtig zicht op de baai voor Toulon.

Wat kun je doen in het mooie Toulon? (foto: Jochem Oomen)

Praktische informatie

 

Hoe kom je in Toulon? Hoewel Toulon een vliegveld heeft, raad ik aan om per trein naar Toulon te reizen. Per TGV kun je binnen de zes uur vanuit Brussel in Toulon komen. Je kan overstappen in Lille, Parijs of Marseille. Het stuk tussen Lyon en Toulon is landschappelijk erg interessant. Wil je de kosten drukken? Overweeg dan om te reizen met OUIGO, de lowcost TGV. 

Waar overnachten? In het centrum zitten genoeg hotels, van heel basic tot luxe. Zelf overnachtte ik in Ibis budget Toulon Centre aan het Stade Mayol. Dit kan ik enkel aanraden als je met een minimum tevreden bent. Prijzen beginnen vanaf € 35 per kamer per nacht, het personeel is hier hartelijk.  

Disclaimer: dit artikel is geen samenwerking met bovengenoemde partijen, enkel enthousiasme van een fervent reiziger.  

Meer doen na Toulon?

Bezoek Marseille, daar is enorm veel te doen!

Bezoek de onbekende kant van Avignon!

Review: mijn ervaringen met telecomoperator Neibo

De laatste jaren zijn de prijzen voor mobiel internet in België aan het dalen. Met als gevolg een...

Deze beroepen bestaan alleen in België

Een beenhouwer, klastitularis en wattman kennen ze in Nederland ook. Daar heet dat gewoon een...

Sète: acht dingen om te doen

De Franse Middellandse Zeekust is enorm druk bezocht. Toch zijn er een aantal plaatsen die iets...

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *