Charleroi, dat is pas avontuur!

Je bent vast weleens door Charleroi gereden. Over de ringweg, op weg naar het vliegveld of naar de Ardennen. Toch loont het zeker de moeite om  ook deze stad te verkennen. Nee, het is niet de mooiste stad van België. Maar misschien wel de meest fotogenieke. Want deze stad heeft echt veel te bieden. Je kan er minstens een dag zoet zijn, misschien kun je er wel een heuse citytrip van maken door hier eens een weekend te blijven. Op deze pagina vind je alles wat je nodig hebt voor een interessant verblijf in Charleroi. 

Charleroi (foto: Jochem Oomen)
Charleroi (foto: Jochem Oomen)

De highlights van Charleroi

Benieuwd naar de topbestemmingen van Charleroi? Dit zijn ze, als je het mij vraagt: het vernieuwde autoluwe stadscentrum met nieuw winkelcentrum Rive Gauche, de street art rond metrostation Providence, het prachtige Musée de la Photographie en de indrukwekkende mijnsite van Le Bois du Cazier

Industriële archeologie in Charleroi (foto: Jochem Oomen)
Industriële archeologie in Charleroi (foto: Jochem Oomen)

Het industriële verleden van Charleroi

Hou je wel van een dosis avontuur? Beklim dan eens de Terril de Piges voor het geweldige uitzicht. Ben je geïnteresseerd in geschiedenis of hou je van urban exploring? Ga dan mee op wandel langs de oude industrieterreinen van Cockerill Sambre

Abbaye d'Aulne (foto: Jochem Oomen)
Abbaye d'Aulne (foto: Jochem Oomen)

Op pad langs de Samber

Ben je de drukke stad even beu? Volg dan de Samber richting de Franse grens. Hier vind je het off the beaten track dorp Lobbes, de hangende tuinen van Thuin en de ruïnes van de Abbaye d’Aulne

Samber (foto: Jochem Oomen)
Charleroi (foto: Jochem Oomen)

Praktisch in Charleroi

Charleroi is een grote stad. In de gemeente zelf wonen maar rond de 200 000 inwoners, binnen de agglomeratie een half miljoen. Daarnaast is deze stad enorm ruim opgezet, waardoor de afstand van bijvoorbeeld Le Bois du Cazier naar het centrum gewoon te ver is om even te wandelen. Een goed wegen- en openbaar vervoersnetwerk bieden dan ook uitkomst.

Openbaar vervoer? 

Met de trein, metro en bus kom je in Charleroi overal. Voor de trein: check de tijden bij de NMBS. Goed om te weten: ook Charleroi heeft een netwerk van S-treinen (voorstadstreinen). Voor de metro en bus: ga naar de website van de TEC. Deze maatschappij biedt dan weer goedkope dagpassen aan voor heel Charleroi. Tot slot is er nog een ander interessant vervoersproduct: de TEC en de NMBS bieden samen de Charleroi City Pass aan, waarmee je zowel de trein, bus als metro kan combineren in de regio.

Met de auto?

Als enige grote Belgische stad is Charleroi nog goed bereikbaar met de wagen. Enerzijds omdat de stad heel ruim is opgezet, anderzijds omdat de stad echt op autoverkeer is ingericht. De Petit of Kleine Ring R9 loopt om het centrum heen, de Phériphérique of Grote Ring R3 om de agglomeratie heen. Beide ringwegen zijn met elkaar verbonden door middel van snelwegen en expreswegen. Parkeerplaatsen zijn er nog volop. Park and ride zones vind je dan weer aan de metrostations Faubourg de Bruxelles, Madeleine en Soleilmont. 

Disclaimer: dit artikel is geen samenwerking met bovengenoemde partijen, slechts puur enthousiasme van een reiziger die vaak in Charleroi komt.

Meer België off the beaten track?

Vlakbij Charleroi: indrukwekkende abdijruïnes

Ontdek de onbekende kanten van Brussel