Marseille buiten de gebaande paden

Hoewel deze Zuid-Franse havenstad tot één van de oudste steden van Europa behoort, kom je hier heel weinig bouwwerken uit de Oudheid tegen. Dit zorgde ervoor dat Marseille decennialang ondergewaardeerd werd. De komst van de hogesnelheidslijn bracht hier rond 2000 verandering in. Sindsdien weten steeds meer mensen hun weg te vinden naar deze mediterrane metropool. Echter blijven de meeste bezoekers rond de oude haven (Vieux Port) en de rotskust van de Calanques, terwijl er zoveel meer te doen is. In dit artikel neem ik je mee naar bestemmingen buiten de gebaande paden in. In Marseille zelf en in de verre voorsteden. 

Cours Julien Marseille (foto: Jochem Oomen)
La Friche La Belle de Mai Marseille (foto: Jochem Oomen)

In de stad: fabriek omgebouwd tot kunst- en skatetempel

Hou je van aparte dingen? Deze oude tabaksfabriek is omgebouwd tot een culturele hot spot en tevens een mekka voor skaters en liefhebbers van street art. Hier zijn regelmatig toonaangevende kunstexposities, filmvoorstellingen en feesten op het dakterras. In dit enorme complex zit ook een grote bar en moestuin. Een must do voor de avontuurlijke cultuurliefhebber. 

In de stad: wijk vol street art, bars en restaurants

Nog zo’n geweldige plek in Marseille is de wijk Cours Julien, wat volgens deskundigen de grootste street art buurt van Europa schijnt te zijn. Op deze heuvel weet je niet waar je kijken moet: de straatjes, pleintjes en trappen staan er vol mee. Ook is dit een paradijs voor cafégangers, restaurantbezoekers en liefhebbers van concerten. Ambiance gegarandeerd. 

In de stad: een corniche met duikers en toffe haventjes

Langs de Middellandse Zee loopt een lange kustweg: de Corniche Kennedy. Hier vind je vissers, duikers (mag eigenlijk niet) en pittoreske haventjes zoals de Vallon des Auffes. Hier kun je blijven wandelen of fietsen, want de uitzichten zijn echt fantastisch. 

Côte Bleue (foto: Jochem Oomen)
Martigues (foto: Jochem Oomen)

Buiten de stad: mooiste treinreis van Frankrijk

Wist je dat je bij Marseille één van de mooiste treinritten van Frankrijk kunt maken? Le Train de la Côte Bleue voert je langs steile kliffen, over hoge bruggen en boven een helderblauwe Middellandse Zee. Ik stippelde een wandeling voor je uit van de haven en het station van Niolon tot aan het fort, honderden meters boven de zee. 

Buiten de stad: dorpen en steden rond het meer

Vlak bij Marseille ligt het Étang de Berre. Aan de oevers vind je heel wat historie, laat je dus niet afschrikken door de zware industrie. Wat dacht je van Martigues, het Venetië van Frankrijk? Of van het aquaduct en Romeinse brug in Saint-Chamas? Of van de Middeleeuwse stadskern van Istres of het surrealistische Port-de-Bouc?

Istres (foto: Jochem Oomen)
Aix-en-Provence (foto: Jochem Oomen)

Tip: reis goedkoop en milieubewust per TGV naar Marseille

Vanuit Brussel kun je rechtstreeks per TGV naar Marseille. Duurzaam, maar ook duur. Wist je dat de Franse spoorwegen een lowcost hogesnelheidstrein hebben? Die heet OUIGO en rijdt driemaal per dag tussen Lille en Marseille. Voor enkele tientjes kun je al op en neer. En het duurt maar 4,5 uur. 

Vallon des Auffes (foto: Jochem Oomen)
Vallon des Auffes (foto: Jochem Oomen)

Praktisch in Marseille

Openbaar vervoer?

Bespaar je een hoop stress en kom met het openbaar vervoer. Het verkeer is in Marseille hectisch en wordt, zoals in veel andere Europese grote steden, meer en meer ontmoedigd door voetgangerszones. 

Gelukkig heeft de lokale vervoersmaatschappij RTM een uitgebreid netwerk van metro’s, trams, bussen en boten. Regionale stoptreinen bedienen verschillende stations in de stad waardoor je de TER (Transports Express Régional) ook in de stad kunt gebruiken om pakweg naar l’Estaque te gaan. 

Le Train de la Côte Bleue heeft een goede deal: voor zes euro kun je tijdens de weekends en in de zomer een dag lang onbeperkt treinen op deze lijn. 

Overnachten?

Marseille en omgeving bieden veel overnachtingsmogelijkheden. In Marseille zelf is het handig om te overnachten aan het station van Saint-Charles, in de wijk Euroméditerranée of rond le Vieux Port. Zo kun je genieten van de binnenstad en snel met het openbaar vervoer naar andere plaatsen gaan. Voor het Étang de Berre zou ik eerder aanraden om in Salon-de-Provence of in Martigues te overnachten.

Zoals in zoveel andere plaatsen kun je overnachten in hostels of hotels. Hostels organiseren vaak activiteiten, hotels niet. Vaak behoren de hotels tot grotere ketens.

Disclaimer: dit artikel is geen samenwerking met bovengenoemde partijen, slechts puur enthousiasme van een reiziger die vaak in Marseille komt. 

Villeneuve-lès-Avignon (foto: Jochem Oomen)
Villeneuve-lès-Avignon (foto: Jochem Oomen)

Meer Frankrijk off the beaten track?

Ontdek de onbekende kant van Avignon

Ontdek de buurt rond station Paris-Nord

Ontdek de onbekende havenstad Sète